Hlavní obsah

Majitelka si stromy a keře na své zahradě tvaruje sama

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou okrasnou zahradu buduje naše čtenářka, paní Ingeborg z Frýdecko-Místecka, už dvacet let. Dnes se na ní může chlubit zajímavými stromy a keři, z nichž mnohé vlastnoručně tvaruje.

Foto: Archiv čtenářky (8x)

Čtenářka si své stromky tvaruje sama.

Článek

Zahrada naší čtenářky obklopuje její rodinný dům. Má výměru 2000 čtverečních metrů, a tak si péče o ni žádá nemálo času každý den. S prací jí proto pomáhá manžel a rodina.

„Na zahradě jsme skoro stále, abychom to udrželi všechno, jak to má být, bez plevele, ostříhané,“ napsala nám paní Ingeborg a pokračuje: „Zahradu jsme začali vytvářet před 20 roky a v současnosti na ní máme odhadem stovku stromů a keřů. Kolem padesáti jsme jich ale museli vykácet. Přestože řádně zaléváme, dokonce i přes zimu, když je sucho, hodně jich uschlo. Je to asi vlivem změn počasí,“ zamýšlí se.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelka má ve své zahradě spoustu zajímavých stromů a keřů.

Foto: Archiv čtenářky

Mezi jinými rostlinami se na zahradě návštěvník setká například s arukárií (Strom nalevo od sochy volavky) a sekvojí (vysoký jehličnan vzadu.

Právě kvůli dlouhotrvajícím suchům museli nakonec zasypat také veliký rybník, který měli na pozemku a na kterém jezdívali na lodičce.

Rybník měl plochu 400 m², vlastní přítok a odtok napojený na potok za plotem. Nyní už je ovšem minulostí. Jeho místo zabírá trávník a další stromy a keře.

Foto: Archiv čtenářky

Zahradu zdobí velký počet sošek.

„Stromy jsem si od malého výpěstku tvarovala sama. Dále máme například araukárii nebo téměř desetimetrovou sekvoji. Ty rostliny jsme ponechali růst přirozeně, protože ty se netvarují,“ napsala nám čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé byli kvůli suchu nuceni se vzdát spousty stromů a keřů. Části kmenů některých si tak alespoň ponechali na památku a vytvořili z nich solitéry, třeba i dozdobené květinami.

Foto: Archiv čtenářky

Arukárie

Vzhledově neobyčejný strom araukárie (neboli také blahočet) roste na zahradě naší čtenářky již 14 let. O tom, že prakticky každý zahradník na své zahrádce postupuje stylem pokusu a omylu, svědčí i zkušenost paní Ingeborg.

Jejich araukárie má totiž opravdu nezvyklý vzhled, který je ovšem dán i jistou nehodou, k níž došlo před několika roky. Když byl stromek ještě mladý, balili jej na zimu, aby neumrzl. Jeden rok jej ale zabalili příliš brzy, strom se zapařil a zplesnivěl. Nyní se ale už začíná zase dostávat do formy.

Foto: Archiv čtenářky

Na zahradě býval i rybník. Nakonec jej majitelé museli zasypat.

Foto: Archiv čtenářky

Tvarování stromků se majitelé věnují už dvacet let.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Pustili byste se také sami do tvarování stromků?
Ano, stromky na zahradě si tvarujeme sami.
56,4 %
Kdyby mi s tím zpočátku někdo poradil, proč ne?
32,3 %
Asi spíš ne.
4,1 %
Rozhodně ne! To by to dopadlo...
7,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 195 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahradní kuchyň jako dárek k padesátinám

Ke svým padesátinám si náš čtenář Vít nadělil zahradní kuchyň. Zařídil ji ve stylu, který v sobě snoubí venkovské, industriální a retro prvky. Jejímu vybavení...

Výběr článků

Načítám