Hlavní obsah

Proměňte zimní zahradu v ptačí bistro

Právo, Adéla Mclintock

Správně založená zahrada nabízí dostatek potravy pro ptačí strávníky, kteří v krušném stisku mrazu často zápasí o holý život. Jaké rostliny bychom měli pěstovat, aby opeřenci získali potřebnou energii a těšili nás spokojeným švitořením celou zimu?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Semena slunečnice (Helianthus annuus). Navzdory drobnému zobáčku se sýkorka lehce dostane skrze černou slupku k cennému obsahu.

Článek

V době, kdy hmyz chybí a ani ten nejostřejší ptačí zobáček se nedostane přes zledovatělou krustu k žížalám, ocení ptáčci semena letniček a trvalek i dužnaté plody dřevin.

Čím pestřejší menu sestavíme, tím rozmanitější druhy za námi přiletí a naše zahrada bude o to krásnější a veselejší.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Okrasná jablíčka. Po přemrznutí příliš vábně nevypadají, avšak kosům a drozdům o to víc chutnají.

Senzační slunečnice

Rychle rostoucí jednoletku neuvidíme na stráni ani v lese, zato do polí a záhonů v létě vrhá zlaté světlo a přitom štědře hostí opylující hmyz. Jakmile na kotoučích širokých i víc než 40 cm uzrají semena, která jsou z poloviny tvořena tukem, začne na nich hodovat ptačí drobotina.

Aby nezmizela dřív, než se prvně ohlásí chladné noci, musíme semeníky zakrýt silonovou punčochou. Ta výživnému obsahu dovolí uzrát, aniž by zplesnivěl. Po dozrání je odřízneme a uskladníme na suchém místě, kde vydrží až do zimy.

Servírujeme je buď celé, nebo vydrolené. Pokud semena kupujeme, sáhneme raději po těch s černou slupkou. Na rozdíl od levnějších proužkatých obsahují totiž více oleje.

Zatímco sýkorky, zvonci, mlynaříci, brhlíci, strakapoudi či stehlíci a dlaskové si se slupkou lehce poradí, červenky a pěvušky modré nalákáme pouze na vyloupaná jadérka.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Plody skladníku (Cotoneaster). Z větví visí tak dlouho, dokud je ptáci nespolykají. Klidně i celou zimu.

V barvě lásky

Červené plody přitahují ptáky jako magnet. Stačí se podívat na špačky, kteří za nás občas sklidí třešňovou úrodu, nebo na kosy, kteří s oblibou uždibují ze sladkosti jahod.

A co kosům nebo třeba drozdům a vzácně vídaným brkoslavům přijde vhod, když špačci odletí za teplem? Plody hlohu (Crataegus), jeřábů (Sorbus) i celé škály všestranně využitelných skalníků (Cotoneaster). Také po bobulích dřišťálu (Berberis) se jen zapráší. Totéž platí pro céčkem nabité plody šípkové růže (Rosa canina), kterou pro samé ostny uplatníme při tvorbě tzv. bezpečnostních plotů.

K šípkům či okrasným jabloním (Malus) se však ptáci slétnou, až když jejich dužnina přemrznutím změkne.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Keř dřišťálu (Berberis). Pod břízou žhne jako požár a na štědrou nadílku plodů láká kosy i drobné červenky.

Přírodní věnec nemusí být jen pro okrasu. Stačí do něj zaplést šípky a promění se v ptačí jídelnu. Nahradit je můžeme trvanlivými peckovicemi cesmíny (Ilex) či kaliny obecné (Viburnum opulus).

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jedlá okrasa. Věnec přizdobený šípky udělá radost našim očím a naplní bříška hladových opeřenců.

Pichlavé laskominy

Kdo by si pomyslel, že jednoho z největších parádníků ptačí říše, jakým je pestře zbarvený stehlík, přivábíme do zahrady na suché ostatky trvalek či dokonce plevele? Obyčejné bodláky asi nikoho kromě stehlíků nenadchnou, zato svébytné kouzlo třapatkovek (Echinacea) snadno polapí i vybíravého zahrádkáře. Jejich bodlinaté středové terče jsou plné semen, která v zimě pomáhají stehlíkům zahnat hlad.

Svými úzkými zobáčky si počínají tak obratně, že bez obtíží vyklovou i semena z pichlavých hlávek štětky plané (Dipsacus fullonum). Když na tuhle statnou, až 2 m vysokou dvouletku usedne celé stehličí hejno nebo aspoň křehký sníh, budeme na zimu dlouho rádi vzpomínat.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Štětka planá (Dipsacus fullonum). S oblibou ji navštěvuje sníh i pestří stehlíci, kterým skýtá energii ze semen.

Ze semen, která ptáčci nespořádají, vyrostou při troše štěstí nové rostliny, o něž se můžeme podělit s ostatními nadšenci. O dobrý skutek se tak postaráme hned dvakrát.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kos černý. Jako by přemýšlel, zda dát přednost šípkům nebo jablku. Nakonec s chutí slupne obojí.

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám