Hlavní obsah

Skleník vybírejte podle účelu pěstování

Právo, Sylva Svobodová

Skleníky mají různou velikost, tvar, liší se použitím materiálů, vybavením a tím pádem i cenou. Ujasníme si, co v nich chceme pěstovat, v jakém množství, kolik času máme k dispozici. A podle toho investujeme.

Foto: Hornbach (2x)

Skleník Praktik s užitnou plochou 7,41 m2, šířka 247 cm, hloubka 300 cm. Profily pozinkovaný ocelový plech, výplň speciální skleněná skla o síle 4 mm, dvě otevírací okna. Cena 11 790 Kč.

Článek

Skleníky a fóliovníky umožňují pěstovat zeleninu, rostliny a květiny v místech, kde by se jim jinak nedařilo. Urychlují a zvyšují úrodu rajčat, paprik a okurek, nadšení pěstitelé do nich vysazují krásné orchideje, bromélie a teplomilné kaktusy, sukulenty.

Foto: Bauhaus

Skleník ECO 735, půdorysný rozměr 243 x 345 cm, stabilní kovová konstrukce, speciální skleníkové sklo rozptylující sluneční paprsky chrání rostlinu před spálením. Není nutné zastiňovat nebo natírat. Posuvné dveře, střešní větrací okno. Cena 11 990 Kč.

Skleníky hobby i profi

Podle tvaru mohou být obloukové, ve tvaru písmene A nebo postavené ke zdi či do rohu.

Foto: Hornbach

Skleník Palram Multiline, užitná plocha 5,7 m2, šířka 185 cm, hloubka 306 cm. Stěny polykarbonát, profily hliník, jedno otevírací okno. Cena 9990 Kč.

Obloukové jsou velmi oblíbené a preferované hlavně u běžných zahrádkářů, protože jejich konstrukce nabízejí lepší využití prostoru. Většinou nepotřebují žádný základ, kotví se přímo do půdy speciálními kotvami.

Skleníky určené ke zdi jsou obvykle z lehké hliníkové konstrukce, kterou není nutné ošetřovat nátěry. Předností je rychlá výstavba, využití prostoru kolem domu. Patří mezi nejlevnější, používají se tam, kde pozemek nenabízí dostatek místa. Tento typ skleníku se dá vytápět přebytečným teplem z domu, populární je zejména u pěstitelů kaktusů.

Foto: ceskeskleniky

Skleník ke zdi je výhodný tam, kde není mnoho prostoru. Je z lehké hliníkové konstrukce, dá se do něj vstupovat přímo z domu.

Typ Áčko je klasická konstrukce, výhodou je možnost instalace okapnice na sběr dešťové vody. Důležitá je správná výška skleníku, aby se vzpřímený člověk v prostoru cítil komfortně.

Konstrukce má profily z žárově pozinkovaného plechu o síle 1 mm a 1,5 mm. Možná je i povrchová úprava práškovou vypalovací barvou podle přání. Výplně jsou buď z polykarbonátu se zatavenými komůrkami o síle 8 mm, nabízí se i skleníkové sklo s efektem rozptýlení slunečních paprsků, síla skla 4 mm. Ceny se pohybují podle velikosti a typu vybavení od 12 000 Kč.

Foto: ceskeskleniky

Skleník typu A s klasickou konstrukcí nabízí možnost instalace okapnice na sběr dešťové vody. Výplně má z dutinkového polykarbonátu s UV filtrem.

Profesionální skleník je zhotoven na zakázku přesně na míru, konstrukci má často z hliníku, protože nepodléhá korozi v prostředí, kde je vlhko, prudké výkyvy a střídání teplot. Opláštění je provedeno dutinkovým polykarbonátem různé tloušťky, silnější a lépe izolující je dražší.

Pro celoroční vytápění se vyplatí polykarbonát o minimální tloušťce 16-20 mm s vícevrstvou vnitřní strukturou. Rostliny, třeba orchideje, mají potom tepelný komfort i při zimních poklesech pod bod mrazu. Ceny začínají na 80 000 Kč.

Chytré fóliovníky

Zásadní pro spokojenost s fóliovníkem je výběr materiálu. Fólie, kterou se potahuje konstrukce, by měla vydržet, a ne se měnit každou sezónu. Důležité je, aby byla pevná, trvanlivá, zvládala rozmanité klimatické podmínky (déšť, slunce, vítr, mráz). Zároveň má zajistit co nejlepší průchod světla a podmínky pro fotosyntézu rostlin.

Mezi top patří fólie s efektem antifogging. Jak funguje? Na vnitřní straně fólie se netvoří kapky, ale vysrážená vlhkost stéká po stěnách fóliovníku a kapky tedy nepadají na rostliny. Listy zůstávají suché, nešíří se houbovitá onemocnění. Fólie přitom zůstává čirá, přenos denního světla je stále vysoký.

Foto: Bauhaus

Fóliovník Premium, rozměry 180 x 180 cm a 180 x 240 cm, výška 197 cm. Stabilní kovový rám, extra pevná průsvitná fólie s 5% UV ochranou. Snadná montáž, cena od 2490 Kč.

Mezi další zajímavé fólie patří tzv. termické, které kromě stabilizace proti UV záření absorbují infračervené záření, které zabraňuje úniku tepla z fóliovníku. Díky tomu dochází k urychlení sklizně, teplota uvnitř je zejména v ranních hodinách o 3 až 4 stupně Celsia vyšší oproti běžné fólii.

Foto: Zahradnictví Chovanec

Kvalitní fólie je pevná, trvanlivá a odolná proti UV záření. Této vlastnosti je dosaženo přidáním stabilizátorů, životnost fólie se prodlužuje na 10 let.

Příslušenství skleníků

Na trhu je spousta pomůcek, které vylepšují klimatické podmínky a komfort ve skleníku.

Patří k nim kapková závlaha, která dodává rostlinám vláhu přímo ke kořenům. Dále teploměr s vlhkoměrem, speciální sítě na vyvazování popínavých rostlin, automatický otevírač střešního okna nebo digitální termostat. Ten reguluje všechna elektrická zařízení ve skleníku. Umožňuje nastavit sepnutí topení, chlazení, reguluje teplotu v rozmezí od 0 do 40 stupňů Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám