Hlavní obsah

Připravte okrasné trávy na jaro

Právo, Adéla Taitlová

Ornamentální trávy posouvají přitažlivost zahrady o stupínek výše. Aby zůstaly stále stejně pěkné a netrápilo je zdraví, dopřejeme jim nyní očistnou kúru.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jaro v plné kráse. Zelené, barevné, s proužky i bez nich. Rozmanitost trav bere dech stejně jako tahle kombinace s česneky a pomněnkami.

Článek

Husté, řidší, přízemní či vysokánské trsy stroze vzpřímených až obloukovitě svěšených vláskovitých i na dva prsty širokých listů ve všemožných odstínech zelené, někdy také v krémové, sivě modré, kanárkově žluté, ba dokonce červené barvě propůjčují záhonům nevtíravou hravost a zdání objemu. Ovšem jen za předpokladu, že je o ně dobře postaráno.

Vytrvalé nestálezelené okrasné trávy potřebují občasné zmlazení a každoroční zpětný řez, který přiměje obnovovací pupeny k bohatému rašení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako paví chvost. Bohatstvím květních stébel se bezkolenec (Molinia arundinacea) Windspiel pyšní díky hlubokému zpětnému řezu.

Správné načasování

Nejvhodnější termín pro zpětné sestřižení je právě nyní. Začneme-li dřív než v březnu, připravíme kořeny i spící pupeny o ochranu před chladem a vodou z tajícího sněhu. Pokud by voda na delší čas zaplavila dutá stébla, hrozí, že celou rostlinu zničí hniloba.

Při pozdním zásahu zase riskujeme poškození čerstvě narašených výhonů. A jednou ustřižené špičky listů už nedorostou! Trávám to sice neuškodí, na půvabu ale nezískají.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šance pro nový život. Seřízneme suchou hmotu na výšku 3 až 6 cm. Uvolníme tak prostor čerstvému obrostu.

Zmlazení starších trsů provedeme nejlépe hned po seříznutí. Je-li půda ještě ztuhlá, bude snazší, když vyčkáme. Klidně do doby nového rašení, jen pak musíme být při práci opatrnější.

Sestřih na ježka

Při zpětném řezu odstraňujeme suchou hmotu až k bázi rostliny. Nad zemí by měly vyčnívat bochánky podobné klubku ježčích bodlin. Kdyby tráva mohla, spokojeně by si oddechla nad tím, kolik místa, světla a čerstvého vzduchu získala pro své nové listy a stébla.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Varovný signál. Lysý střed trsu značí poškození vlhkem či stárnutí. Abychom o rostlinu nepřišli, musíme ji zmladit.

Vzniklý odpad smísený s větvemi se dobře hodí do spodní vrstvy vyvýšeného záhonu či pařeniště. Po nasekání na menší kusy jej lze kompostovat. Nakupíme-li suché listy do klidného koutu zahrady, najdou v nich skrýš drobní savci včetně ježků.

Mohutnější travní trsy před řezem pevně svážeme do snopků, abychom papírově lehké listy netrousili všude po zahradě.

Aby klouby nebolely

S vhodným, důkladně naostřeným nářadím jde údržba lépe od ruky, a hlavně je šetrnější k našim kloubům. Na mladé, řídké trávy si vystačíme s klasickými zahradními nůžkami. Se zahuštěnými trsy s jemnými listy nebo tužšími stébly si dobře poradí nůžky s dlouhou čepelí.

Ruční pilka bývá spíše pro zlost, protože se zadrhává. Nejmíň času a námahy zabere práce s elektrickými nůžkami, které používáme při tvarování živého plotu.

Při práci nosíme rukavice. Většina trav má totiž listy s drsným povrchem a ostrými okraji, o něž se můžeme nepříjemně poranit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Snadno a rychle. Pomocí elektrických nůžek na živý plot odstraníme odumřelou část travního trsu lusknutím prstu.

Zmlazovací kúra s bonusem

Zpomalený růst, zmenšení listů, nevalné kvetení či vyholování, které obvykle začíná uprostřed trsu - to jsou signály, že rostlina stárne a potřebuje omladit. Jak na to?

Vidlemi či rýčem vyzvedneme celý trs, přeneseme ho na pevný povrch a rozdělíme na menší díly.

Podle velikosti a hustoty rostliny k dělení použijeme buď prsty, nebo nůž. Někdy je to velká dřina.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Snové partnerství. Máloco vyváží jemný půvab zářivých tulipánů v objetí časně rašících okrasných trav.

Tam, kde nestačí ani vidle či rýč, poradí si pila ocaska. Ač se takové zacházení může zdát surové, trávám neublíží.

Odumřelé a příliš drobné kusy zkompostujeme, ty zdravé okamžitě vysadíme do nakypřené, humusem obohacené půdy s dobrou propustností. Důkladně je upevníme v zemi a zalijeme.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dělením zmlazujeme i množíme. Pravidelnou péčí zajistíme okrasným trávám dlouhý, spokojený život. A nové rostlinky se taky hodí.

Na zmlazování okrasných trav je skvělé to, kolik nových rostlin z jediného trsu získáme. Přebytky nevyhazujeme, určitě udělají radost někomu dalšímu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám