Hlavní obsah

Hřejivý půvab cihel zahradě sluší

Právo, Adéla Taitlová

Sotva najdeme jiný stavební materiál, který je tak rozmanitě využitelný, trvanlivý a na pohled přívětivý jako pálené cihly. Pečlivě z nich vyskládané pilíře, zdi či chodníky sluší každé zahradě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kompaktní celek. Svažitou zahradu pomáhají rozčlenit schody a také záhon se zvýšenými okraji, který na ně plynule navazuje.

Článek

Vyspárovat, neomítat! Tímhle heslem by se měl řídit každý, kdo se z tradičních plných cihel rozhodne stavět. Nemusí být vůbec nové, každý šrám, stélka lišejníku jim přidává na půvabu, který by bylo škoda schovávat pod vrstvou malty.

Rezatě tónovaný materiál dotváří pravou venkovskou zahradu, ale stejně idylickou atmosféru navodí i v centru města. Záleží na tom, jaké prvky a rostliny k němu zvolíme. Možnosti jeho využití jsou téměř neomezené.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Praktické řešení. Zeď odděluje předzahrádku od zbytku pozemku. Díky průchodu se do zahrady nemusí chodit přes dům.

Zdi a zídky

Vysoké zdi podobně jako vzrostlé stromy jsou tím, čeho si v zahradě všimneme nejdřív. Plná cihlová stěna, která dokonale uzavírá soukromý zelený ostrov před světem zvenčí, rozhodně nemusí být strohá ani nudná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dokonalé soukromí. Výšku zděného oplocení zákon neupravuje, jeho stavba však podléhá územnímu souhlasu.

Pevné, snadno uchopitelné cihly totiž umožňují vytvářet efektní vzory, výklenky, dokonce i zaoblené křivky. Ponechaný volný průhled nebo průchod stavbu opticky odlehčují a navádějí kroky přesně tam, kam chceme.

K překonání výškových rozdílů na svažitém pozemku slouží nižší opěrné zídky. Také u nich je nezbytný dostatečně hluboký betonový základ, a navíc ještě zabudovaný odtok vody.

Cesty a schody

Cesty udávají směr a tempo, jakým se po zahradě pohybujeme. Jsou-li dobře založené, nesvádějí ke zkracování přes trávník či záhon. Pro pohodlné přemístění mezi domem a garáží nebo kuchyní a bylinkovým záhonem volíme cestu rychlou, v přímce.

Dlouhé, meandrující cesty, které pozvolna odkrývají nová zákoutí, naopak vyzývají k oddechovým procházkám.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pozor na řasy. Cesty z cihel raději nepokládáme do vlhka a stínu, kde se bez pravidelného kartáčování mohou proměnit v nebezpečnou skluzavku.

Schody využijeme tam, kde sklon terénu přesahuje 10 %. Okolní svah necháme porůst břečťanem, kakosty, šantou, kontryhelem. K cihlám se bezvadně hodí. Atraktivně působí schody s plynule navazující doprovodnou zídkou ze stejného materiálu.

Oblouky, pilíře, lemy

Oblouky oživují zahradu na výšku, upozorňují na přechod do jiné části a tvoří rámec pro okrasné prvky. Třeba pro sochu či sluneční hodiny umístěné na pilíři.

Nevysoké pilíře z cihel umí proměnit všední kouty v reprezentativní prostory, zvlášť když jsou mezi ně vsazená vrátka od mistra kováře a na jejich vrcholu trůní těžké dekorační prvky z kamene či betonu ve tvaru koule nebo šišky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pro oči i uši. Pramínek prýštící ze zdi působí v zarostlé zahradě tajuplně. Když ještě ve spárách zdomácní drobounké kapradí, vznikne zátiší jako z pohádky.

Podobný efekt přinášejí obrubníky podél záhonů a cest. Ve formální zahradě, kde se klade důraz na uhlazenost a eleganci, jsou nezbytné, protože nedovolí prorůstání trávy a troušení sypkých materiálů do okolí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vítané zpestření. Pilíře zvládneme postavit za jedno odpoledne. Zahradu budou krášlit několik generací.

S kytkami, vodou i polštáři

Organická textura cihel si s růžemi a staromilskými trvalkami rozumí stejně dobře jako s moderními trávami. Aby jejich barvy i tvary vynikly ještě víc, zasadíme je do vyvýšeného záhonu obklopeného cihlovou zídkou. Zabudovat do ní můžeme sedátko vystlané polštářem, ideální pro krátkou přestávku na kávu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Praktické oživení. Sedátko mezi zvýšenými záhony zve ke krátké pauze s šálkem kávy. V létě z cihel vyzařuje teplo dlouho do večera.

Ke zklidnění mysli přispěje zvuk vody. Stačí pramínek prýštící ze zdi do plastové nádrže, pečlivě ukryté za cihlovými okraji. Cihly by s tekutým živlem neměly být v přímém kontaktu, jelikož nasávají vodu jako houba. Vlivem trvalé vlhkosti a působení mrazu se časem mohou zcela rozpadnout.

Vánoční přehlídka betlémů na Novinkách

Máte také doma svůj rodinný betlém? Rádi byste se s ním pochlubili? Pošlete nám jeho snímek a třeba i připište příběh, který se k němu váže! Na Štěpána připravujeme článek, v němž ty nejhezčí betlémy rádi představíme. Bude tam i ten váš?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám