Hlavní obsah

Pestrobarevná podzimní nadílka v zahradách

Právo, Adéla Taitlová

Podzim umí být pořádně mrzutý, ale smutný není ani náhodou. Období padajícího listí nám umí dopřát mejdan pestrých barev, zvláště když si na ně pořádně posvítí sluníčko.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hluchá místa v záhonu zacelují ozdobné kameny.

Článek

Rozkvetlých trvalek kvapem ubývá a záhony chudnou téměř před očima. Ale tam, kde zahrádkář vysadil rostliny, jež se v závěru vegetační sezóny stále ještě chlubí krásou svých květů, plodů a listí, má podzim šanci k tvoření a nezastaví ho žádná záhonová obruba. Ochotně nám vymaluje také zdi, ploty i kamení ve skalce.

Umění proměn

K nejkrásnějším podzimním chameleonům patří škumpa orobincová (Rhus typhina) a přísavník trojcípý (Parthenocissus tricuspidata). Škumpa připomíná bujnou exotickou palmu, roste na chudých půdách a v květu vábí včely. Jenže reputaci jí kazí nadměrná touha v šíření. Pokud kolem kořenů nepostavíme pevnou bariéru, dokáže během několika let proměnit malou zahradu v hustý les.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obří chuť do života má i přísavník, který je schopný zahalit stěnu měřící 15 m na výšku i na šířku. Jeho listy zdobí celá paleta hřejivých tónů od žluté po rudou a na rostlině vydrží déle než na škumpě. Pestré trio doplňuje medově nažloutlá koruna šácholanu (Magnolia).

Oheň mezi kameny

Kdo by věřil řečem, že skalka okouzluje pouze na jaře, toho vyvede z omylu parta složená z okrasných trav a zakrslých dřevin. Na okraji, kde se drží nejvíc vlhkosti, planou jako podzimní ohníčky listy imperáty válcovité (Imperata cylindrica) Red Baron.

Aby tahle exoticky působící tráva z Japonska přežila i v nejchladnějších oblastech, měli bychom ji na zimu svázat a zakrýt chvojím. Bez zimní ochrany se obejde třtina ostrokvětá (Calamagrostis x acuti flora) Karl Foerster se stébly v moderním blond přelivu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Podzimní aspekt podtrhují šarlatově červené plůdky dřišťálu (Berberis), jež mezi stálezelenými sousedy svítí s dvojnásobnou intenzitou.

Pod zlatou vlečkou

Obyčejný laťkový plot je dekorativním pozadím pro smíšené rabátko, jež vzniklo pod řídkou korunou břízy bělokoré (Betula pendula).

Bříza je nádherný strom, na podzim posetý zlatými dukáty, ze země však odnímá hodně vláhy. Záhon přímo nad jejími kořeny proto vyžaduje častější zálivku. Pak si v něm budou libovat i vlhkomilné bohyšky (Hosta), kapradiny, hortenzie (Hydrangea) a podzimní sasanky (Anemone). Poslední dvě jmenované krasavice jsou zde ještě podsázené dlužichou (Heuchera) v malinově růžovém odstínu.

Hluchá místa zacelují ozdobné kameny, které zároveň brání nadměrnému vypařování vody z půdy.

Atraktivní mangold

Mangold vypadá stejně dobře na talíři jako na záhonu, a to i po boku kvetoucích trvalek. Každý jej snadno vypěstuje z poměrně laciných semínek. Navíc má tu výhodu, že nevybíhá do květu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Lahodné listy a řapíky se spoustou minerálů a vlákniny upravujeme podobně jako hlávkový salát, špenát nebo chřest. Sklízíme je opakovaně od léta do podzimu, po seříznutí v trsu rychle regenerují.

V okrasném záhonu zaujmou duhové barvy mangoldu v kombinaci s nízkými hvězdnicemi (Aster dumosus), šantou (Nepeta) či mochyní židovskou (Physalis alkekengi). Ideální podzimní kulisu mu poskytuje přísavník (Parthenocissus).

Podzimní romantika

Sotva bychom našli rozmanitější hlíznaté květiny, než jsou staletími prověřené a obdivované jiřinky (Dahlia). O neutuchající oblíbenosti i mezi šlechtiteli svědčí široké spektrum barev a barevných kombinací, které dávají osobitý charakter jednoduchým až plným úborům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Růžové květy, spojené s něžností a romantikou, se perfektně hodí k tlumenějšímu odstínu rozchodníkovců (Hylotelephium telephium), jejichž hustá květenství plná nektaru šumí pod náporem včel. Opodál žlutě odkvétají třapatky (Rudbeckia).

Spolu s rozchodníkovci přezimují v záhonu, zato hlízy jiřinek musíme po prvním mrazíku vyzvednout z půdy a přenést do bezpečí na suché místo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám