Hlavní obsah

Zahrada, která po celý rok ladí s moderní architekturou domu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před osmi lety se naši hostitelé rozhodli pro vytvoření moderní zahrady s přírodními akcenty. Naplnili své představy o venkovním prostoru a vymysleli přitažlivé řešení s použitím běžných prvků a materiálů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

U vjezdu do domu byla záměrem rozvolněná výsadba okrasných rostlin s kamínky, které dobře udržují vláhu.

Článek

Zahrada má čistý a jasně čitelný koncept, na jehož návrhu i realizaci se podílela architektka Marcela Zápotocká.

Sama velikost pozemku dva tisíce metrů čtverečních i lokalita na okraji Prahy dovolují, aby podstatnou část plochy tvořil rozlehlý okrasný trávník.

Kromě toho projekt účelně využívá další prostor, sází na praktické zahradní prvky, používá širokou škálu rostlin s důrazem na celoroční efekt zahrady a vyzdvihuje její estetickou a relaxační funkci.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po pravé straně od vstupu do domu lemují plot kosterní stromy, keře, trvalky a letničky pokryté mulčovací kůrou.

V zahradě se střídají pravidelné linie záhonů s decentními křivkami, které se zobrazují ve výsadbách i na zpevněném povrchu. Kompozice působí vzdušně a svými detaily skvěle doplňuje moderní architekturu domu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Barevné muškáty v nádobě se vyjímají v bylinkovém záhoně.

Krása použitých materiálů

Přírodní styl se promítá v použitých materiálech, které dodávají zahradě osobité kouzlo. Důraz je zde kladen na výsadbu rostlin ve spojení s tradičními materiály v podobě kamene a dřeva, které jsou zajímavě sladěny. Srozumitelná kompozice umožňuje zvláště dobře vyniknout také účelným prvkům, jakými jsou třeba napajedla a krmítka.

„U vstupu je předzahrádka pohledová z kuchyně, tak aby bylo na co koukat. Jsou tu opadavé i neopadavé keře, cibuloviny, střídají se tu cesmíny, smaragdové túje, javor červenolistý, tisy, převislá bříza, smrk stříbrný, sloupovité habry, šeřík na kmínku, borovice Watererova, barevné túje a sakura menší," vyjmenovává plejádu rostlin autorka návrhu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přírodním a originálním prvkem zahrady je přírodní kámen, který vnáší do prostoru harmonii.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přírodní i pestré kontrasty

Promyšlené pojetí zahrady je navrženo v přírodních barvách s převahou tónů zelené, která podporuje a doplňuje samotný dům.

V zahradě hraje významnou roli travnatá plocha, která je centrem dění rodinného života. Kromě toho, že funguje jako osvědčený estetický prvek, umožňuje také sportovní a rekreační vyžití.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled na dům ze zadní strany, kde hraje významnou roli travnatá plocha, která je centrem dění rodinného života.

V okolních výsadbách pak převažují okrasné dřeviny. Protipólem jsou květinové výsadby.

Dům skvěle rámují trvalkové záhony, pestré okrasné trávy a trvalky, které spolu s cibulovinami a letničkami tvoří jedinečné dílo, které si tu žije vlastním životem. Majitelé navíc oceňují dynamický vývoj záhonů, který se mění s růstem rostlin každým rokem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bílé azalky pod borovicemi, lupiny a kalina vytvářejí hezký kout, který se rychle rozrůstá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednoduchá koncepce zahrady s trávníkem a smíšeným keřovým záhonem, který je zajímavý plejádou barev.

Autorka návrhu kouzlila i s osvětlením v zahradě. Světlo tu totiž plní nejen svou základní funkci, ale podsvěcuje jednotlivé prvky s jejich stíny a tak vytváří až neskutečný dojem.

Moderní posezení v zeleni

Majitelé si během léta dopřávají odpočinek v klidu zahrady, kde jsou stranou od každodenního shonu. Klidný kout s posezením ve společnosti bylinkového a letničkového záhonu si vytvořili na jižní straně, která není vystavena přímému slunci celý den.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sedmikráska růžová, dvouletka, kvete vděčně od března do listopadu, pěstuje se v okrasných truhlících, ale i přímo v záhonu.

Na jaře a na podzim k posezení využívají zadní stranu domu. Jde o otevřené prostranství s výhledy na rozlehlý trávník a záhony kolem plotu.

Privátní posezení slouží svému účelu hlavně v doprovodu vhodně zvolených rostlin. Efektně se tu uplatňuje skupinová výsadba kosterních stromů ve společnosti keřů, které navíc připraví v létě přívětivý stín.

Foto: Petr Hloušek, Právo

U terásky ze strany jsou bylinkové a letničkové záhony, kde se daří šalvěji, tymiánu, meduňce, mátě a letničkám v záhonu i v nádobách.

Zahrada je striktně okrasná s převahou rostlin, které se pravidelně udržují. Skvělým kontrastem k architektuře tak jsou výsadby, které fungují na přírodních principech. Hlavní roli v nich hrají různé druhy trvalek, dvouletky nebo trvalky se schopností samovýsevu, např. lupiny. Dynamiku a proměnlivost do zahrady vnášejí již zmíněné jehličnany.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám