Hlavní obsah

Netradiční slunečník na zahradu umí nevšední věci

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zajímavým nápadem, jak vylepšit obyčejný zahradní slunečník, přišla skupina designérů z amerického Los Angeles pracující pod hlavičkou ShadeCraft. Pod vedením Armena Gharabegiana navrhli slunečník, který se nejenom otáčí za sluncem, ale zároveň ukládá a spotřebovává jeho energii. Využívat ji pak může majitel rozličnými způsoby.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Robotický slunečník se sám otáčí za sluncem Video: Reuters

 
Článek

Slunečník nese název Sunflower, tedy slunečnice, protože stejně jako ona neustále „sleduje”, kudy putují během dne sluneční paprsky a nastavuje svůj deštník tak, aby zachytil co nejvíce energie. Povrch deštníku tvoří čtyři velké solární panely.

Na vnitřní straně - v jeho žebrech - jsou zabudovaná světla, která umožňují pohodlně osvětlit prostor pod ním, když se venku zešeří. Další možností je využití nasbírané energie k dobíjení elektroniky.

Tím ale zajímavé funkce teprve začínají. Slunečník je také elektronicky připojen ke cloudu, takže jej lze ovládat pouhým hlasem. Zadávat mu lze například pokyny ve stylu „přehraj mi hudbu”. V těle deštníku je totiž zabudovaný nejenom mikrofon, ale také reproduktory.

Ovládání bezpečnostního systému

Příjemným usnadněním je možnost ovládat přes deštník také domácí bezpečnostní systém a obecně řídit další funkce a pochody v domácnosti. Jako základní prostředník pro ovládání deštníku slouží chytrý telefon se speciální aplikací.

Zajímavostí je pak způsob, jakým deštník dokáže využít své napojení na programy s předpovědí počasí a s pomocí vlastních klimatických senzorů počasí i sledovat. Díky tomu může majiteli podat okamžitou informaci nejenom o aktuální kvalitě ovzduší venku a množství UV záření dopadajícího aktuálně na daném místě, ale také například o tom, ve které dny a v kterou dobu je vhodné, aby se majitelé slunili a jak dlouho to bude vhodné.

Jinými slovy, slunečník sdělí majiteli spoustu zajímavých a pro jeho zdraví i užitečných informací. Výrobci zatím ovšem nejsou schopni podat informaci nejdůležitější, a to, kolik bude deštník stát. Ví se zatím, že do prodeje bude uveden ve druhé polovině roku 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám