Hlavní obsah

Zahrada, která souzní s lesem a voní loukou

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedaleko Prahy, jen pár kroků od lesa, stojí dům s dřevěným obkladem. Je obklopený zahradou, která od jara do podzimu nabízí květy různých barev, drobné ovoce, vůni lučního kvítí, keřů a trav.

Foto: Milan Malíček, Právo

Travnatá plocha se mírně svažuje k terase před domem. Lano na kmenech břízy a modřínu drží dětskou houpačku.

Článek

Svažitý pozemek zahrady, kterou realizoval atelier zahradní architektury Flera, má takřka tvar trojúhelníku. Terasa u domu nabízí výhled na jeho širší travnatou základnu s vysokými stromy a keři.

Foto: Milan Malíček, Právo

Betonové schůdky u hlavního vchodu do domu lemuje zídka z gabionu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Svahu podél schodiště na jaře dominuji růžové květy.

Při pohledu do korun stromů blízkého lesíka a porostu na zahradě ani nevnímáme přechod mezi dvěma světy. Dělí je pouze dřevěný plot, po jehož povrchu se pne loubinec pětilistý, tzv. psí víno (Parthenocissus quinquefolia) a vytváří na přírodním podkladu různé obrazce.

Samotná zahrada je z velké části osázená rostlinami, které jsou v naší krajině běžné.

Foto: Milan Malíček, Právo

V zahradě je instalovaná automatická závlaha s vodními zásuvkami. Vyvýšené záhony využívají kapkovou závlahu.

Dominanty zahrady

Ze směru od hlavního vchodu do domu vedou do odpočinkové části zahrady a na terasu betonové schody, z jedné strany chráněné gabionovou zídkou porostlou psím vínem, ve svahu na straně druhé dominují růžové keře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kde je zahrada a kde les? Z ahrada svou travnatou plochou, mlatovou pěšinou a stromy souzní s blízkým lesíkem.

Při výstupu nahoru na první pohled zaujme prostorná terasa po celé délce domu a volná travnatá plocha před ní. Trávník lemují z obou stran stromy, keře, rostliny a pěšina pokračující až k brance na kraji zahrady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahradní nábytek na terase pro setkávání s rodinou a přáteli. Pokud právě v některých výhledech převládá zeleň, pomohou pestré květiny v květináči.

Předěl mezi travnatou plochou a terasou tvoří kamenná zídka se stupínky vedoucími na terasu a s kamenným umyvadlem se stylovým vodovodním kohoutem. Je naprosto funkční, odtok je veden pod terasou do štěrku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Modřínová terasa s pracujícím dřevem s patinou je jedním z dokladů, že majitelé zahrady mají rádi přirozenost.

K brance u hlavní příjezdové cesty směřuje zahradou a také kolem domu mlatová cesta, místy zpevněná přehrazením kamennými kostkami.

Pěšinu obrůstají trávy a rostliny, jejichž stébla a listy částečně zasahují do prostoru nad jejím povrchem podobně, jako je tomu u lesních pěšin. Tuto pěšinu ale osvětlují bodovky ve tvaru nenápadných patníků-skob v provedení rez.

Foto: Milan Malíček, Právo

Do mlatové pěšiny zasahují trávy, mulč, rozchodníky a další rostliny, není tedy přísně ohraničena. Její povrch v noci osvětlují bodová svítidla, která připomínají rezivějící skoby.

Pěšina nás dovede ke kovovému ohništi s kruhovým posezením ze špalků, takřka schovaném pod smrky v koutku s kapradinami.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kolem ohniště Flera se nabízí příjemné posezení na špalcích i na kamenné zídce. Po dřevěném plotu se vine psí víno.

Hry a malá překvapení

Zahrada svými zelenými skrýšemi patří hlavně dětem. Keře jako komule Davidova (Buddleia davidii), známá také pod označením motýlí keř, klokoč zpeřený (Staphylea pinnata), šeřík Meyerův a jasmín (Pustoryl Virginal) nabízejí řadu voňavých a v kombinaci s vysokými travami tajemných úkrytů.

Pod stromy, mezi jejichž kmeny bývá často zavěšena lehací síť a houpačka, nechybí pískoviště. Okružní pěšina podél zahrady a kolem domu je častým svědkem dětských honiček, třeba i s kočárky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kamenná žulová zídka s modřínovými stupínky, s umyvadlem a s vodovodním kohoutem tvoří zpevňující předěl mezi trávníkem a terasou.

Na modřínové terase tráví rodina za hezkého počasí většinu času od jara do podzimu. Terasa navazuje na kuchyň v interiéru, stačí rozhrnout prosklené dveře. Nabízí plochu 4,5 x 10 m pro společné hodování, grilování a pro hry dětí.

Majitelé domu mají v plánu na terasu nainstalovat subtilní ocelovou konstrukci s osvětlením vestavěným do profilů a se zatahovacími závěsy. Ty zakryjí prostor terasy a zvětší obytný prostor domu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Louka s kopretinami, mavuněmi a trávami podél mlatové pěšiny za domem.

Za zadní částí domu hned pod balkónkem zdobí mlatovou pěšinu luční květiny - kopretiny, kohoutky, chrastavec makedonský, orlíčky, soběstačné krásné mavuně a trávy, např. bika lesní. Na vyvýšených záhonech rostou jahody, rajčata a bylinky.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ostatně drobné ovoce, jahody, rybízy, ostružiny, borůvky a různé bylinky (šalvěje, třapatky, škornice), můžeme náhodně nacházet po celé zahradě, která tak nejen voní, ale i chutná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám