Hlavní obsah

Dopřejte živému plotu pravidelný sestřih

Právo, Sylva Svobodová

Živý plot opticky rozděluje zahradu, poskytuje soukromí, tlumí hluk, chrání proti větru a příjemně stíní. Každý chce, aby byl hustý, měl pěkný tvar. Cesta k tomu je jasná – stříhejte a zkracujte!

Foto: Gardena

Akumulátorové nůžky se skvěle hodí na stříhání malých živých plotů, akumulátor lze snadno a kdykoliv dobíjet, na jedno nabití vydrží pracovat hodinu. Velké startovací tlačítko je zárukou jednoduchého a bezpečného spuštění nástroje. Cena 4250 Kč.

Článek

Zakoupit vhodné rostliny, mít po ruce kvalitní nástroje, vědět, kdy zastřihávat, věnovat se živému plotu pravidelně a pečlivě – to jsou základy úspěchu. A samozřejmě musíme vždy myslet i na prostorové možnosti pozemku. Někde potřebujeme dodržet striktní střih, jinde lze dovolit divočejší, volně rostoucí zelený plot.

Vysoký, či nízký?

Stanoviště – od něho se vše odvíjí. A pak rovněž od našich požadavků. Jestliže chceme např. vytvořit neviditelnou clonu od sousedů, musí být plot vysoký alespoň 1,5 m. Narůst do této výšky ale trvá poměrně dlouho, záleží na druhu rostliny.

Chceme dřevinu stálezelenou, nebo opadavou? Jaké se nám líbí zbarvení a tvar listů? Budou v naší zahradě převažovat jehličnany, či listnáče?

Foto: Mountfield

Pro ženy je určen lehký model FHS 1545 o hmotnosti 1,9 kg. Střižná lišta 45 cm, bezpečnostní pojistka, ergonomické madlo.

V zahradě se vyplatí vysázet více typů živých plotů: nízké dřeviny jsou spíše dekorativní, vysoké jsou kolem 50 cm a vymezují opticky třeba vstup do domu. Neopadavé druhy se vyplatí, protože nás těší barevnými plody na podzim a zelenou barvou listů i v zimě.

Kdo si žádá vyšší živý plot, má na výběr rozmanité druhy tújí, smrk pichlavý, buk nebo velmi oblíbený habr, který shodí staré listy až s nově napučeným pupenem na jaře.

Oblíbená je i hlohyně, která má barevné bobulky a dorůstá až do výšky 3 m. Zajímavý je rovněž dřišťál – je trnitý, neprostupný a tvoří přirozenou ochranu před potulnými zvířaty. Má hezky probarvené rudě červené listy a plody. Nižší plot vytvoří dřeviny jako např. zimostráz, borovice kleč, zimolez, cypřišek a tavolník.

Pohodlný a výkonný plotostřih

Stříhat živé ploty je poměrně fyzicky náročné, s kvalitním vybavením to jde snáz. Před každou prací zkontrolujeme, zda je nástroj čistý, nabroušený. Tupé zoubky totiž poničí konečky větví a výsledek bude nevalný.

Vyplatí se rovněž používat ochranné pomůcky, zejména na oči, jež jsou často ve výšce plotu. Také myslíme na ochranu sluchu a protiskluzovou bezpečnostní obuv.

Foto: Bauhaus

Aku-nůžky, délka nože 52 cm, hmotnost 3 kg, cena 1690 Kč.

Jaký plotostřih vybrat? Důležité je vědět, co přesně budeme stříhat. Vyžaduje dřevina časté zastřihávání, nebo roste pomalu? Záleží i na tom, jak silné má větve. Zaujímá živý plot velkou plochu, je kolem celého domu, je vysoký?

Na velké plochy a husté keře jsou vhodnější benzínové plotostřihy. Některé mají kratší střižnou lištu a lépe se s nimi tvaruje, ty delší zase vytvoří rovnější střih a také je vše rychleji hotovo.

Foto: Mountfield

Teleskopické nůžky THS 500 na vysoké živé ploty dosáhnou až do 4 m. Nožové střižné lišty jsou z kvalitní oceli, konstrukce má otočnou hlavu, lišty zvládnou šest poloh.

Na časté zastřihávání jsou lepší akumulátorové nástroje. Jsou tišší, lehké, ekologické a oblíbené u žen. Výborně se tvaruje i s jednoduchými pákovými nůžkami.

Kdy stříhat?

První střih se provádí na konci června, kdy je dřevina obrostlá a má za sebou jarní růstové dostihy.

Další zásah je vhodný v srpnu. Dřevinu tímto pomalu připravujeme na zimu.

Vždy ale záleží na typu a rychlosti obrůstání nových větví. Někdy provádíme zakrácení i třikrát ročně.

Jehličnany si naopak vystačí s jedním střihem.

Pravidelné stříhání a tvarování znamená porost zdravý a hustý. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám