Hlavní obsah

Poklady z rozkvetlé jarní zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Využijte nádheru rozkvetlé zahrady a pusťte ji přes práh bytu! Naplňte vázy barevnými květy trvalek a větviček ze stromů i keřů a uvidíte, jak se pousmějete pokaždé, když o ně zavadíte pohledem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Voňavá skimie

Článek

Bělostné prvosenky

Jako mávnutím kouzelného proutku ožijí hnědé vázičky po babičce, když do nich vložíte nádherné prvosenky zoubkaté (Primula denticulata) s kvítky bělejšími než prášek z křídy. Jejich hustá květenství sice připomínají sněhové koule, pohled na ně ale spíš zahřeje. Spolu s mladými výhonky barvínku dokonale vyjadřují svěžest první roční doby.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kovová podložka nebo krajková dečka ještě více zdůrazní čistotu bělostných květů.

Rozzářená zákula

Stačí pár větviček zákuly japonské (Kerria japonica) a aprílové nebe si klidně může zůstat zakaboněné, jak dlouho chce. K medově žlutým střapatým květům odrůdy Pleniflora se báječně hodí jednoduchá, zářivě oranžová vázička, lépe si tak každý všimne, kolik energie z nich vyzařuje. Zákula je natolik nápadná sama o sobě, že si vystačí bez dalšího doprovodu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Plnokvětý kultivar vydrží ve váze déle než ten s květy jednoduchými, které rychleji opadávají.

Romantická sakura

Dubnové sluníčko ohřálo vzduch a láká na terasu, kde už je prostřeno k čaji. Skvělou náladu dokresluje něžná kytička z větviček plnokvěté sakury (Prunus serrulata) Kiku-shidare-zakura a o několik odstínů tmavších květů hluchavek (Lamium maculatum). Hluchavky si můžete přinést i z procházky, a když se vám do cesty připlete svízel přítula, klidně ho do aranže taky zapojte.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevně sladěná kombinace květů, vázy a prostírání vypadá šmrncovně.

Kuklík se skvrnitým doprovodem

Ve vázičce z matně zeleného skla, která jindy slouží jako nádobka na čajovou svíčku, se uvelebily rostliny se silně kontrastní náturou. Květy oblíbené jarní trvalky kuklíku šarlatového (Geum coccineum) žhnou jako zapadající slunce, zato větvičky stálezeleného brslenu (Euonymus fortunei) jsou chladně bílozelené a snaží se žár trochu zmírnit. Dokonalá spolupráce!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na větší stůl postavte několik stejně upravených váziček. Malé aranže tak lépe vyniknou.

Fialové větrníky barvínku

Při obědě s přáteli nezapomeňte na milé drobnosti. Kromě jmenovek a ubrousků ke každému talíři postavte malou lahvičku s čerstvě ustřiženými kvetoucími výhonky barvínku (Vinca minor). Ten postupně nakvétá po celé jaro a léto a svými fialovými květy ve tvaru větrníku fascinuje nejen děti. Ve váze s čistou vodou vydrží i dva týdny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Až krása květů pomine, nechte zelené výhony ve vodě zakořenit a vysaďte je do půdy jako novou rostlinu.

Voňavá skimie

Mezi nejkrásnější úlovky do řezaných kytic patří rostliny s omamnou jarní vůní. Ještě než se na scéně objeví šeříky, zajděte si do zahrady pro skimii japonskou (Skimmia japonica). Touto dobou je keř obalený hustými latami bílých až narůžovělých kvítků plných sladké vůně, která osvěží byt lépe než leckterý drahý parfém. Zelenou vsuvku tvoří listy brslenu a šťavele.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Vázu postavte na místo, kde proudí vzduch, který vůni roznese po celém bytě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám