Hlavní obsah

Cesty, chodníky a pěšiny dodají zahradě osobitý styl

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestičky, pěšiny a chodníky na zahradě zhotovíme poté, co jsme si je v trávě sami vyšlapali. Tato jednoduchá praxe nám zaručí, že povedou smysluplně mezi frekventovanými místy.

Foto: Diton (5x)

Dokonalá imitace přírodního kamene je z betonu, optickou dynamiku spár podtrhuje červeň.

Článek

Pěšiny v přirozené zahradě stavíme z materiálů, které se vyskytují v dané lokalitě, ať už jde o druh dřeva, kamene, kamínků a oblázků. Vytvoříme tak zahradu sjednocenou s okolní krajinou.

Foto: Garden Stone

Chodníky v zahradě vzhledově propojíme s příjezdovou cestou z nepravidelného štípaného kamene.

Některé zahrady jsou místem spíše reprezentativním, platí v nich řád daný architektonickým charakterem moderní stavby a jejího okolí.

Ani geometrické tvary nemusejí být v rozporu s přirozeností, jen je třeba s nimi šetřit či je harmonizovat měkkými oblinami a materiály, pohybem vody, vysokých trav, aby zahrada nepůsobila příliš tvrdě a odtažitě.

Rozhodování o typu cesty

Především se řídíme stylem stavby. Ke staré chalupě, k roubence patří spíše přírodní materiály nebo betonová imitace prken či plastové plotovky připomínající dřevěné pražce.

K domu s kamennými obklady na fasádě jsou vhodné kamenné pěšiny z podobných obkladů a z kamenného posypu. Je-li zahrada spojená s terasou a příjezdovou komunikací, myslíme také na jejich přirozené optické propojení.

Foto: Diton

Betonovou dlažbu Diton Tesela tvoří tři druhy kamenů o velikostech 21 x 14 x 6 cm, 14 x 14 x 6 cm a 14 x 7 x 6 cm.

Povedou cesty přímo, nebo se budou terénem vlnit jako říčka? Přímé cesty sluší kratším přechodovým úsekům, v delším provedení působí jako nudná dálnice. Klikaté cesty dodávají terénu měkkost a pohyb.

Foto: Flera

Mlatové povrchy působí v zahradě přirozeně. Jsou měkké a příjemné i pro bosá chodidla.

Pěšina, která se z jednoho pohledového úhlu ztrácí a znovu objevuje mezi keři, stromy, květinovými záhony, působí tajuplně a vyzývá k procházce.

Foto: Diton

Betonová dlažba Rocco s oblými hranami působí měkce, bochánky se hodí i do minimalistických zahrad.

Dalším kritériem kromě financí jsou také náročnost pracovních úprav při zakládání cest kvůli typu půdy a budoucí péče o chodník, náročnost výměny v případě poškození jeho části. Nevíme-li si ohledně typu, materiálu cesty a jejího usazení rady, obrátíme se na zahradního architekta.

Pěšinové posypy

Vysypání štěrkem patří k nejčastějším úpravám cest. Obvyklou přípravou terénu pro sypaný povrch je sejmutí travního drnu, položení geotextilie a uložení alespoň tří vrstev posypu, přičemž spodní vrstva má být nejhrubší. Každou vrstvu zvlášť pečlivě udusáme válcem nebo mechanicky vibrační deskou.

Foto: Diton

Cesta vypadá jako by byla vytvořená z dubových prken. Přitom je z betonu, takže dlouhodobě odolává mrazu, slunci i vlhku.

Mlatové cesty jsou ze směsi přírodního a umělého kameniva hrubších a jemnějších frakcí, mechanicky hutněných. Podkládáme je geotextilií, okraje případně zpevníme lemováním z kovové páskoviny nebo trámy z tvrdého dřeva.

Trvanlivost mlatového povrchu zvýšíme vložením odvodňovacích svážnic, čímž zajistíme, že po dešti nebude povrch ulpívat na botách.

Kamenné koberce vytvoříme vysypáním oblázky a drobnými kameny. Vyrábějí se také jako celek ze směsi jemných přírodních oblázků, kamínků a pojiva – pak mají charakter lité dlažby. Kamenný koberec umí tvořit točité i přímé cesty. Jeho pokládku zvládne i laik.

Foto: Diton

Betonová dlažba Rocco s oblými hranami působí měkce, bochánky se hodí i do minimalistických zahrad.

Podklad se nemusí předem upravovat do finální roviny jako třeba u dlažby, veškeré nerovnosti se prostě vyplní kamenným kobercem. Terén však musí být vyspádovaný požadovaným směrem odtoku vody. Výhodou je i snadná aplikace na svislé povrchy, což oceníme při tvorbě zahradních schůdků.

Tvrdá dlažba

Chodníky dlážděné ostrými geometrickými tvary mohou působit uměle. V přírodě totiž v drtivé většině převažují tvary oblé. Ostré hrany si rozumějí např. s funkcionalistickými stavbami. I v těchto případech však bývá položena dlažba jednoho odstínu s minimálními spárami, takže povrch působí jednolitě.

Foto: Cemex

Oproti běžnému betonu zaujme vymývaný beton přírodním vzhledem, který je tvořen plasticky vystupující strukturou použitého kameniva.

Zatímco šedá betonová zámková dlažba se hodí pro příjezdové cesty, v zahradě dáme přednost keramické dlažbě s teplými přírodními odstíny, cihlovým a přírodním povrchům v podobě pásů a pražců, které se dají různě stáčet (kámen, dřevo), a jejich betonovým imitacím.

Dlažbu pokládáme na hrubý štěrkový základ, vrstvu písku, do něj pak ukládáme samotnou dlažbu. Každou vrstvu hutníme.

Foto: Garden Stone

Cestu z nášlapných kamenů zjemňují okolní mulč a lomové kameny. Řešení je vhodné pro menší dekorativní plochy a k tvorbě předělů v delších úsecích.

Pěšinu či chodník mohou tvořit šlapáky z kamene, betonu, keramiky či ze dřeva. Nášlapné kameny však limitují krok, použijeme je raději v kratších úsecích nebo jako dekoraci s opatrným výběrem tvaru a velikosti jednotlivých dílů.

Myslíme také na to, že se šlapáky velmi rychle ztrácejí v rostoucím travním porostu. Prorůstání trávy zamezíme prosypáním okolí šlapáků drobnými oblázky, štěrkem. Výhodou nášlapných kamenů je jejich snadné usazení.

Kombinujte

Tvrdé a měkké materiály se skvěle vyvažují, podobně oblé a ostré hrany.

Foto: Garden Stone

Střídání dřeva a kamene tvoří zajímavou kombinaci.

Mlatový povrch na delších pěšinách přepažíme betonovými pražci či kameny. Sypané cesty oživíme cihlovými pásy nebo dřevěnými prkny.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kolem kamenů a betonových pražců rozesejeme mulč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám