Hlavní obsah

Už přišel čas. Pošlete bazén na kutě

Novinky, Dana Novotná

Stejně jako záhony, musíme na zimní spánek připravit i venkovní bazény. Není to nic obtížného, jen je potřeba dodržet některé zásady.

Foto: Mountfield

Zastřešení bazénu je praktické z více důvodů. Prodlužuje koupací sezonu až na 7 měsíců v roce a během zimy účinně chrání bazén i vodu.

Článek

 Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield.

„Zazimování bazénu by mělo proběhnout v době, kdy noční teploty ještě neklesají pod nulu a teplota vody je mezi 10 až 15° C,“ říká bazénový odborník Jan Linhart z Mountfieldu s tím, že nejdříve je potřeba z bazénu i vody odstranit všechny nečistoty. Dobře k tomu poslouží speciální bazénové síťky a práci velmi usnadní automatický nebo poloautomatický vysavač nečistot.

Foto: Mountfield

Speciální krycí plachta kris-kros ochrání během zimy vodu před různými nečistotami.

Postarejte se o vodu

Překontrolujte a upravte úroveň pH, tvrdost vody a obsah chlóru. Následně vodu z bazénu odpusťte asi decimetr pod skimmer a otvor vratné trysky uzavřete k tomu určenou zátkou. Do vody, která v bazénu zůstala, vmíchejte speciální zazimovací přípravek. Jeho úkolem je po celou zimu chránit vodu před množením řas. Zde je namístě dobře míněná rada. Vždy používejte jen osvědčenou bazénovou chemii, která má všechny potřebné atesty a zaručuje stoprocentní účinnost.

Foto: Mountfield

Zazimovací přípravek se používá proto, aby až do jara bránil tvorbě vodních řas. Foto: Archiv

Na řadě je výbava

Dalším krokem na cestě ke správnému zazimování bazénu je postarat se o pískovou filtraci a další výbavu, jako je solární ohřev nebo tepelné čerpadlo. Pískovou náplň filtrace propláchněte. Z její filtrační nádoby odpojte čerpadlo i hadice a vylejte z nich zbylou vodu. Vodu vypusťte i z filtrační nádoby. Pokud máte bazén vybavený solárním ohřevem, odpojte panely, vysajte z nich zbytky vody a uložte je třeba do garáže. Pokud máte tepelné čerpadlo, odpojte je od elektrické sítě a uzavřete obtokové ventily. Z čerpadla vypusťte vodu a tu, co zbyla ve výměníku čerpadla, pečlivě vysajte. Z bazénu také vyjměte bazénové schůdky a spolu s ostatním zařízením je uložte na místo, kde nemrzne. Na závěr je správné bazén zakrýt zimní plachtou, která bude vodu chránit před padajícími nečistotami. Výhodu mají samozřejmě majitelé bazénů se zastřešením.

Máte-li na zahradě jednoduchý gumový bazén, je nutné jej kompletně vypustit, dobře očistit, vysušit a nakonec uskladnit v temperované místnosti.

Můžete pozvat odborníky

Menší, zejména nadzemní bazény si i méně šikovný člověk může zazimovat sám. „Pokud ale vlastníte klasický zapuštěný bazén, a nemáte moc času, pak je lepší pozvat si na jeho zazimování odbornou firmu. Její specialisté to udělají za vás, profesionálně a rychle,“ radí Jan Linhart s tím, že velcí prodejci bazénů nabízejí zazimování svým zákazníkům jako samozřejmou službu. A dodává, že správně zazimovaný bazén dává záruku, že na jaře bude jeho opětovné uvedení do provozu snadné a rychlé.

Reklama

Související články

Podzim je tu: Svěřte úklid zahrady strojům

Podzim je tady a s ním i poslední práce na zahradě. Nařezaná polínka jsou srovnaná v kůlně, na zahradě se válí jen hobliny a spadané listí a pod stromy zbyly...

Výběr článků

Načítám