Hlavní obsah

Hvězdnice vynikne na zahradní skalce i u plotu

Právo, Adéla Taitlová

Kde kvetou hvězdnice, tam je veselo. A taky pořádně živo. Stačí chvilku postát v klidu a nedopočítáte se včel a motýlů, kteří k nim přilétají pro nektar. Podzimní stálice mohou být vysoké nebo zakrslé, pastelově i sytě barevné. Jaké si vyberete?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Závěrečné představení. Ze zahrady, ve které spolu s hvězdnicemi soutěží o nejhezčí barvu podzimu také trávy a stromy, se vám nebude chtít pryč.

Článek

Hvězdnice se rozlišují podle místa původu na americké, pro které se ujímá nový latinský rodový název Symphyotrichum, a evropské, jimž zůstalo staré známé jméno Aster. A podle něj se o hvězdnicích běžně mluví také jako o astrách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trvanlivá kytice. Hvězdnice a kulovité bělotrny (Echinops) jsou skvělými partnery i ve váze, kde vydrží až dva týdny.

Ovšem pozor! Existuje totiž ještě astra čínská (Callistephus chinensis), která s hvězdnicemi sice sdílí stejnou čeleď Asteraceae, ale na rozdíl od nich vydrží jenom jeden rok. Ať už těmhle trvalkám říkáte jakkoli, rozhodně nebudete litovat, když si je pozvete do zahrady.

Nejsou květy jako květy

Ve skutečnosti jde o úbory složené z desítek až stovek drobných kvítků dvojího typu. Delší jazykovité, které většinou rozhodují o tom, jakou odrůdu si nakonec odneseme, utvářejí paprsek.

Jsou jakousi vábničkou hmyzu, který nejspíš stejně jako my nemůže odolat fantastické škále převážně růžových a fialových odstínů, jimiž se hvězdnice od podzimní rovnodennosti až do zámrazu pyšní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dvojí květy. Jazykovité jsou krásně barevné, zatímco trubkovité uprostřed skrývají pastvu pro hmyz. Kromě jednoduchých existují ještě plnokvěté variety.

K mání jsou ale i v bílé a modré až vínově červené barvě. V hloučku uprostřed trůní kvítky trubkovité, zabarvené zpravidla do žluta, s bohatou zásobou pylu a nektaru.

Na skalku i k plotu

Na stoncích dlouhých 25 až 60 cm nakvétají husté, kompaktní keříky hvězdnice křovité neboli hustokvěté (S. dumosum), které se čile rozšiřují podzemními výběžky. Blýsknou se v záhonových obrubách, před keři, ale také na úpatí skalky či v nádobách a závěsných koších.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hvězdnice Pringleova (Symphyotrichum pilosum var. pringlei). Rozevláté, až 120 cm vysoké trsy drobounkých bílých hvězdiček připomínají vílí závoj.

Do klasických trvalkových i smíšených záhonů nebo třeba podél plotu jsou perfektní jak hvězdnice novoanglické (S. novaeangliae) s drsnými listy, tak hladkolisté hvězdnice novobelgické (S. novi-belgii) s tolika odrůdami, že by nám k jejich spočítání zdaleka nestačily ani všechny prsty na rukou a nohou. Tzv. angličanky, pocházející ovšem ze Severní Ameriky, záhonům jednoznačně vévodí už kvůli své výšce dosahující bezmála 2 m.

Do trsů širokých 40 až 90 cm a vysokých okolo 90 cm se rozrůstají belgičanky, jejichž domovinou je dnešní oblast New Yorku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nevšední zážitek. Na cestičce roubené nízkými hvězdnicemi křovitými (S. dumosum) Rosenwichtel nevědomky zpomalíte krok. Divíte se?

Do zahrad, zvlášť těch v přírodním duchu, se báječně hodí naše domácí hvězdnice chlumní (Aster amellus). I z ní bylo vyšlechtěno mnoho odrůd krásných barev včetně levandulově modré či lososově růžové.

Toužíte-li spíš po varietách jemných jako krajkoví, hvězdnice Pringleova (Symphyotrichum pilosum var. pringlei), vzdušná, přes metr vysoká a jedna z nejodolnějších vůči suchu, je tou správnou volbou.

Zářivé kombinace

Klidně smíchejte všechny barvy, které se vám líbí, dohromady. Přidejte zlatobýl (Solidago), vytrvalé slunečnice (Helianthus), pár velkých rozchodníkovců nachových (Hylotelephium telephium), echinacejí a taky bělotrnů (Echinops ritro), jejichž modré hlávky touhle dobou vykvétají už podruhé.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skvělí partneři. Tradiční podzimní květiny se konkurence obávat nemusejí. S pestře vymalovanou vrbinou sehnutou (Lysimachia clethroides) zazáří v dešti i mlze.

S hvězdnicemi si dobře rozumí okrasné trávy a výsledek vás nadchne, i když k nim vysadíte vrbinu sehnutou (Lysimachia clethroides) s listy zářivějšími než podzimní ohníčky.

Úplně stejně můžete rostliny zkombinovat ve váze s vodou, vydrží v ní až dva týdny.

Jak předejít problémům

Na mšice a padlí trpí většinou rostliny vystavené stresu. Může za něj suchá, chudá půda, pomalý odtok přebytečné vody od poměrně mělkých kořenů a nedostatek prostoru mezi rostlinami.

Většině zahradních hvězdnic je nejlépe na místě, kde září slunce a proudí vzduch. Aby se vysoké odrůdy nerozlamovaly, vyvazujte je k opoře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sněhová lavina. Bělokvětá odrůda Kristina ze skupiny křovitých dělá velký dojem v hojném počtu. To ostatně platí pro všechny druhy z čeledi hvězdnicovitých.

Dobrým zvykem je zaštipování stonků zkraje léta asi o třetinu, trsy se pěkně rozvětví a nasadí víc poupat.

Rostliny polevující v kvetení na jaře nebo hned po odkvětu rozdělte a přesaďte. Udržíte je v dobré kondici a navíc získáte spoustu nových rostlinek.

Pomozte užitečnému hmyzu

Chcete-li pro včely a motýly udělat na konci sezóny dobrý skutek, sáhněte po druzích a odrůdách s jednoduchými úbory.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hmyzí občerstvení. Babočka paví oko si vychutnává jeden z posledních doušků sladké šťávy. Někde poblíž hodují také včely.

Platí totiž, že čím více jazykovitých květů úbor má, tím méně potravy obsahuje a obtížněji se k němu dostává.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám