Hlavní obsah

Něžný letní svůdník len okouzluje barvami

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Něžný svůdník len okouzluje barvami, jaké bychom od něj možná nečekali. Byla by chyba nevyužít jeho schopnosti odlehčit záhon a nastolit v něm uvolněnou atmosféru letních prázdnin.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozevlátá louka. Modrý len proniká mezi chrastavce a rozrazily jako svěží vánek.

Článek

Za úchvatné výjevy bleděmodrých lánů měnících naši podhorskou krajinu v širý oceán patří obdiv lnu setému (Linum usitatissimum), dárci cenného vlákna a oleje.

Na sušších travnatých svazích, podél cest a tratí se při troše štěstí můžete seznámit s fialovobílým lnem tenkolistým (L. tenuifolium).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prázdninová veselice. Takhle radostně vypadá záhon, když se v něm sejdou květy lnu, sluncovek, brutnáku (Borago) a popelivek.

Vlhké louky zase upřednostňuje bělokvětý len počistivý (L. catharticum).

Nadivoko rád roste taky len žlutý, kterého si všiml zahradník, a začal ho pěstovat pro okrasu. Co byste o něm měli vědět a jaké další skvosty tento rozmanitý rod nabízí?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevný experiment. Kombinace lnu velkokvětého a oranžových denivek není nic pro slabé povahy.

Ozdoba záhonů i skalek - Len žlutý Linum flavum

Dává o sobě vědět zářivými, pětičetnými, asi 2,5 cm velkými květy, jako by se chlubil před ostatními svým nevšedním zbarvením.

Jestli tuhle subtilní, až 50 cm vysokou trvalku vysadíte do záhonu vedle štíhle olistěných trav nebo k ní přidáte třeba květy červených máků, růžových kakostů (Geranium) či modrých šant (Nepeta), je na vás, řiďte se však heslem, že její síla spočívá v množství, a netroškařte s ní.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Len žlutý

Skalničkáře potěší trpasličí odrůda Compactum vytvářející polštáře s výškou do 20 cm. Jako většina druhů lnu má chuť kvést jen na slunečném místě s dobře drenážovanou zeminou.

Hvězda mezi letničkami - Len velkokvětý Rubrum Linum grandiflorum

Hoďte ostych za hlavu a nastartujte léto s touhle famózní letničkou! Až 4 cm velké, intenzivně růžové květy, usazené ve výšce okolo 50 cm na drátovitých stoncích, nechají málokoho v klidu, zvlášť když se otevřou poblíž zlatožlutých sluncovek (Eschscholzia), svícovitých popelivek (Ligularia przewalskii) či oranžových denivek (Hemerocallis). Ani pozornosti včel a motýlů neuniknou. Ven se vysévá od dubna.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Len velkokvětý

Nejlépe uděláte, když výsev několikrát po sobě zopakujete, klidně ještě v červenci, aby vás vesele provázel celým létem. Nelitujte, že zimu nepřežije, a schraňujte semínka pro příští sezónu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pilní opylovači. Včely a motýli s chutí sesbírají i tu špetku pylu a nektaru, kterou květy lnu nabízejí.

Noblesní vytrvalec - Len narbonský Linum narbonense

Málokterá květina dokáže navodit pocit modravých dálek jako tato. Na první pohled je k nerozeznání od lnu vytrvalého (L. perenne), jenže jeho dny jsou nejspíš sečteny, protože len narbonský se zdá být přece jen o něco modřejší, bohatší a déle kvetoucí. Oči v něm můžete utápět v prvních letních měsících a často ještě v srpnu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Len narbonský

Předpěstujte si ho v březnu anebo semena vysejte v květnu přímo ven. Noblesní trvalka vypadá neodolatelně mezi kosatci, stříbrolistým pelyňkem (Artemisia) a bílými černuchami (Nigella). Spolu s chrastavci (Knautia) a rozrazily (Veronica) je esencí výsadeb v rozevlátém lučním stylu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám