Hlavní obsah

Triky architektů: Jak zvětšit zahradu?

Novinky, Lucie Peukertová

Pořizovací cena za metr čtvereční pozemku je čím dál vyšší a v závislosti na tom rozloha parcel stále menší. Rodinné domky jsou pak na sebe doslova nalepené, což s sebou nese i řadu problémů včetně nedostatečného soukromí. Profesionálové znají triky, jak na malém pozemku vykouzlit – aspoň na pohled – velkou zahradu.

Foto: Shutterstock, .

Článek

Vytvořit zahradu podle požadavků majitele nemusí být ve skutečnosti vůbec snadné ani pro dobrého architekta. Vtěsnat všechna přání na rozlohu kolem pěti set metrů čtverečních – ano, tak malé pozemky kolem novostaveb ve městech bývají – často nejde. Ovšem pomocí několika zajímavých triků se i u takové plochy dá dosáhnout perfektního výsledku. Tedy v zahradě je zajištěno dostatečné soukromí, dojde k odclonění nehezkých výhledů na sousední budovy, omezí se prašnost a hluk z dopravy. Navíc díky detailnímu zpracování vypadá pozemek mnohem větší, než ve skutečnosti je!

Zahrada není nafukovací

Zahradu lze sice na pohled zvětšit, ale je třeba si uvědomit, že není nafukovací. Omezený prostor mívá omezené možnosti využití. Přesto může i dobře navržená malá plocha nabídnout majiteli nevídané možnosti. Je však třeba si promyslet a ideálně i sepsat, co od tohoto prostoru očekáváte. Většina lidí touží alespoň po malé odpočinkové ploše, rodiče po hřišti pro své děti, jiní dávají přednost zeleninovým záhonům nebo ovocným stromům, které poskytují užitek. Stanovte si tedy své priority, protože na malé zahradě nemůžete mít všechno. Stejně tak dodržujte zásadu, že na pozemku o velikosti 250 až 300 metrů čtverečních není dobré kombinovat mnoho materiálů, a snažte se prostor nepřeplnit různými prvky. Zbytečně si tak místo opticky zmenšujete. Dalším problémem malých pozemků je případ, když zahradu celou vidíte z jednoho místa. Připravujete se tak nejen o moment překvapení, ale pozemek pak vypadá menší, než ve skutečnosti je.

Foto: Shutterstock, .

Zahradu opticky zvětší rozčlenění do několika funkčních celků.

Triky pro optické zvětšení

Je hned několik způsobů, jak i malým zahradám dodat zajímavé kouzlo a dopřát jim opticky nějaký ten metr čtvereční navíc. Ještě před tím, než se pustíte do samotné realizace, byste měli vědět:

➜ Plochu se za všech okolností snažte nepřeplňovat. Prostor celkově zmenšují roztříštěné plochy, které na sebe opticky ani logicky nenavazují.

➜ Nejvyužívanější plochy umístěte vždy poblíž domu, části užitkové, soukromý odpočinkový koutek nebo permakulturní divočinu pro užitečné živočichy zcela bez ostychu odsuňte do zadních částí zahrady.

➜ Prostor zvětší praktické rozčlenění do několika funkčních celků. Pod rozčleněním si rozhodně nepředstavujte neprodyšné oddělení různých částí třeba dvoumetrovým plotem. Lze to udělat jen mírně, například záhonem s vysokými druhy trvalek, skupinkou keřů, výsadbou vyšších okrasných trav nebo průhlednou treláží, po níž se pne růže nebo jiná popínavá rostlina.

➜ Pokud se rozhodnete pro oddělení okrasné a užitkové zahrady pomocí vyššího živého plotu, ponechte v něm několik optických průhledů, které návštěvníkovi zahrady prozradí, že se něco skrývá a pokračuje i za živou stěnou.

➜ Prostor také opticky zvětšují některé tvary či barvy. Zajímavého efektu dosáhnete pomocí přímých linií, různě vedených křivek, a především světlých barev.

➜ Materiály použité na budování zahradních staveb, zpevněných povrchů či zídek pokud možno sjednoťte. Vždy platí, že byste na zahradě měli opakovat již použité materiály. I takové detaily dokážou pozemek opticky zvětšit.

3 PŘÍKLADY Z PRAXE

Nedostatečné rozčlenění

Jednou z nejčastěji se opakujících chyb většiny malých zahrad je jejich nedostatečné rozčlenění do tematických celků. Malému pozemku rozhodně prospěje, pokud nebude vše odhaleno na první pohled již od vstupní branky. Nebojte se prostor zajímavě rozdělit třeba treláží nebo pravidelně udržovaným živým plotem, ve kterém ponechte průchod, popřípadě i několik průhledů, které pozorovateli prozradí, že i na konci zahrady čeká nějaké překvapení. Do takto oddělené části navíc můžete situovat například odpočinkový koutek nebo zeleninové záhony.

Foto: Shutterstock, .

Nadbytečná pestrost

Zahradu se za žádných okolností nesnažte přeplnit různými prvky nebo materiály. Jakákoliv nadbytečná pestrost bude vždy na škodu, na malé ploše totiž každý nedostatek snadno vynikne. Preferujte tedy praktické rozčlenění, jen několik málo vybraných materiálů a prvky, které na sebe logicky navazují a prostor nijak funkčně netříští.

Foto: Shutterstock, .

Rovný terén

I na malé zahradě na rovném terénu je dobré sem tam zariskovat atraktivním výškovým členěním, například pomocí přístupové terasy u domu. Moderní stavby si dobře rozumějí s kombinacemi přírodního dřeva s betonem nebo kamenem ve světlých barvách. Prostor zajímavě zvětší rovné přístupové cestičky doprovázené výsadbou okrasných rostlin. S přísnými liniemi to ovšem moc nepřehánějte, pokud jsou moc dlouhé a lemují je vysoké živé ploty či stěny staveb, mohou naopak způsobovat nepříjemný průvan, který nevyhovuje lidem ani citlivějším rostlinám.

Foto: Shutterstock, .

Rady pro zvětšení zahrady v kostce

✿ prakticky a tematicky rozčleněný koncept nezhlédnutelný z jednoho místa

✿ jednoduchý a čistý koncept bez zbytečných tematických náplní, které se ve skutečnosti mnohdy ani nevyužijí

✿ použití různých rafinovaných průhledů do jiných částí zahrady

✿ sjednocení materiálů

✿ světlé barvy

✿ linie, jemně vinuté křivky

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Neposečeno nezůstane ani stébélko

Komerční článek - O sekání trávy ví společnost Mountfield se svou 25letou historií úplně vše. A je úplně jedno, zda se jedná o pravidelně upravovaný trávník...

Výběr článků

Načítám