Hlavní obsah

Zahradní grilování: Nejlepší recepty – a víno k nim

Mountfield, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Představte si poklidný letní večer na zahradě: Ráno jste posekali trávník, přes den se osvěžili v bazénu. Teď už pohodlně sedíte okolo grilu, vzduchem se line neodolatelná vůně šťavnatého steaku a vy pomalu vychutnáváte lahodné víno…

Foto: Mountfield, .

Článek

Po jaké láhvi sáhnout? Poradí muž nejpovolanější: pan Martin Pastyřík, prezident Asociace sommelierů ČR, který pro vás osobně vybral ta nejlepší vína na chilských a italských vinicích.

Ovšem teprve v kombinaci se správně vybraným pokrmem udělá ušlechtilý nápoj pravé divy. Proto ke třem vínům – bílému, červenému a šumivému – připojujeme i čtyři báječné recepty, ušité jim přímo na míru. A vzhledem k tomu, že léto a grilování patří neodmyslitelně k sobě, najdete u každého receptu i tip na ten správný gril.

Krůtí steak na pepři a Chardonnay

Foto: Mountfield, .

Sumaq, Chardonnay, Reserva 2014

Sumaq, Chardonnay, Reserva 2014 Země původu: Chile

Sumaq, Chardonnay, Reserva 2014 Země původu: Chile Druh vína: suché

Charakteristika vína: Zářivě žlutá barva podpořená až zlatavými odlesky s velmi dobrou viskozitou. Aroma a chuť vína: Intenzivní vůně zelených jablek a zralého exotického ovoce. Chuť je velmi dobře strukturovaná, svěží a zároveň s elegantní mineralitou, vytvářející společně dlouhotrvající dochuť.

Grilovaný krůtí steak s pepřovou omáčkou

Grilovaný krůtí steak s pepřovou omáčkou Počet porcí: 4

Grilovaný krůtí steak s pepřovou omáčkou Počet porcí: 4Suroviny: 4 větší krůtí steaky, 0,7 dl olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžíce hrubě drceného barevného (černý, červený, zelený, bílý) pepře, 1 malá cibule, 2 lžíce celého zeleného pepře, 250 ml hovězího vývaru, 60 ml bílého vína, 300 ml sladké smetany.

Grilovaný krůtí steak s pepřovou omáčkou Počet porcí: 4Suroviny: 4 větší krůtí steaky, 0,7 dl olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžíce hrubě drceného barevného (černý, červený, zelený, bílý) pepře, 1 malá cibule, 2 lžíce celého zeleného pepře, 250 ml hovězího vývaru, 60 ml bílého vína, 300 ml sladké smetany.Postup: Rozmícháme 50 ml oleje se solí a barevným pepřem. Do směsi naložíme steaky alespoň na hodinu. Připravíme omáčku. Na 20 ml olivového oleje zpěníme nadrobno nasekanou cibulku a přisypeme zelený pepř. Asi 2 minuty prohříváme. Zalijeme vývarem a vínem, necháme projít mírným varem po dobu 4 minut. Přilijeme smetanu a vaříme do zhoustnutí. Hotovou omáčku prozatím odložíme a udržujeme v teple.

Rozpálíme gril. Naložený steak grilujeme z každé strany 3–4 minuty podle tloušťky masa. Steaky podáváme přelité pepřovou omáčkou a ozdobené snítkou rozmarýnu, ideálně s grilovanou zeleninou – paprikou, lilkem, rajčetem.

Doporučujeme: Gril na dřevěné uhlí Kettleman a rošt na grilování klobás

Foto: Mountfield, .

Jelení steaky s brusinkovou omáčkou a Cabernet Sauvignon

Foto: Mountfield, .

Petirrojo, Cabernet Sauvignon, Reserva 2014

Petirrojo, Cabernet Sauvignon, Reserva 2014 Země původu: Chile

Petirrojo, Cabernet Sauvignon, Reserva 2014 Země původu: Chile Druh vína: suché

Charakteristika vína: Rubínově červená barva s granátovými odlesky a střední viskozitou. Aroma a chuť vína: Aroma evokuje vůni červeného ovoce, koření a čokolády, podporovanou tóny černého pepře a černého rybízu. Chuť je elegantní a středně plná, se sametovou tříslovinou a dominantními tóny drobného bobulového ovoce, doplněná strukturovaným kořenitým závěrem.

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou Počet porcí: 4

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou Počet porcí: 4Suroviny: 800 g jelení svíčkové, 250 ml podmáslí, 250 g 100 ml olivového oleje, drcený černý pepř, drcený jalovec, hladká mouka, sůl, 150 g kompotovaných brusinek, 50 ml pomerančové šťávy, nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů, špetka drceného nového koření, 1 lžíce pomerančového likéru

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou Počet porcí: 4Suroviny: 800 g jelení svíčkové, 250 ml podmáslí, 250 g 100 ml olivového oleje, drcený černý pepř, drcený jalovec, hladká mouka, sůl, 150 g kompotovaných brusinek, 50 ml pomerančové šťávy, nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů, špetka drceného nového koření, 1 lžíce pomerančového likéruPostup: Ze svíčkové nakrájíme silnější steaky (asi 2 cm). Omyjeme je, osušíme papírovou utěrkou a naložíme alespoň přes noc, ale klidně i na celý den, do podmáslí.

Jelení steaky na pepři s brusinkovou omáčkou Počet porcí: 4Suroviny: 800 g jelení svíčkové, 250 ml podmáslí, 250 g 100 ml olivového oleje, drcený černý pepř, drcený jalovec, hladká mouka, sůl, 150 g kompotovaných brusinek, 50 ml pomerančové šťávy, nastrouhaná kůra ze dvou pomerančů, špetka drceného nového koření, 1 lžíce pomerančového likéruPostup: Ze svíčkové nakrájíme silnější steaky (asi 2 cm). Omyjeme je, osušíme papírovou utěrkou a naložíme alespoň přes noc, ale klidně i na celý den, do podmáslí. Z brusinek, pomerančové šťávy, kůry a likéru, nového koření a pepře připravíme omáčku: Všechny suroviny kromě likéru necháme probublávat při mírné teplotě a za stálého míchání, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec vmícháme pomerančový likér.

Hodinu před tepelnou úpravou steaky slabě potřeme olejem a okořeníme pepřem a jalovcem. Necháme odležet. Odleželé steaky poprášíme hladkou moukou a prudce opečeme na rozpáleném grilu, z každé strany maximálně 3 minuty. Teprve teď osolíme. Steaky servírujeme s opečeným bramborem a brusinkovou omáčkou.

Doporučujeme: Plynový gril Imperial a teploměr na steaky

Foto: Mountfield, .

Grilované krevety se salátem a Prosecco

Foto: Mountfield, .

Prosecco, Doc Treviso Extra Dry

Prosecco, Doc Treviso Extra Dry Země původu: Itálie

Prosecco, Doc Treviso Extra Dry Země původu: Itálie Druh vína: perlivé, extra suché

Charakteristika vína: Atraktivní barva se světle slámovými odlesky, doprovázená jemným řetízkovým perlením. Aroma a chuť vína: Delikátní a zároveň velmi intenzivní vůně připomene vůni jablek a vyzrálých banánů. Harmonické víno je na patře bohaté se šťavnatou pěnou, protkané jemnou ovocností, ale s velmi suchým závěrem.

Krevety grilované v medové marinádě

Krevety grilované v medové marinádě Počet porcí: 4

Krevety grilované v medové marinádě Počet porcí: 4Suroviny: 1 kg krevet, 180 g másla, 3 lžíce olivového oleje, 8 lžic citrónové šťávy, 4 lžíce medu, 5 větších stroužků česneku, lžíce zázvoru, lžíce citrónové kůry, chilli, pepř a sůl podle chuti

Postup: Česnek protlačíme lisem, zázvor a citrónovou kůru najemno nastrouháme. Máslo rozpustíme a smícháme s medem. Do směsi přidáme olej, med, česnek, zázvor, citrónovou šťávu a kůru. Nakonec dochutíme chilli, pepřem a solí. Do vychladlé marinády naložíme krevety alespoň na hodinu. Grilujeme je na nerezovém plátu Char-Broil z každé strany asi 6 minut a během grilování potíráme zbylou marinádou. Jako příloha je ideální salát s hruškou a ořechy.

Salát s hruškou a ořechy

Salát s hruškou a ořechy Počet porcí: 4

Salát s hruškou a ořechy Počet porcí: 4Suroviny: ½ většího ledového salátu, 15 dkg camembertu, 1 velká zralá hruška, ½ malé bílé cibule, 5 vlašských ořechů, 2 lžíce ořechového oleje, lžíce citrónové šťávy, sůl, bílý pepř, lžička medu

Postup: Z oleje, medu, citrónové šťávy, pepře a soli připravíme zálivku. Cibuli nakrájíme nadrobno. Ořechy vyloupeme a rozdrtíme. Salát natrháme na kousky. Hrušku zbavíme jádřince, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Salát dáme do misky, přisypeme cibulku a ořechy. Smícháme se zálivkou. Opatrně přimícháme hrušku a nakonec sýr. Nemáte-li rádi camembert, nahraďte ho přírodním kozím sýrem.

Doporučujeme: Elektrický gril Bistro a nerezový set nářadí Char-Broil

Foto: Mountfield, .

Reklama

Související články

Chytré stoly Variant: Kombinujte bez omezení

Komerční článek - Zahradní nábytek už dávno nepředstavuje jen pohodlné spočinutí, reprezentuje také zahradu a vkus jejích majitelů. Problém s výběrem už dávno...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Výběr článků

Načítám