Hlavní obsah

Proměna ponuré zahrady v romantické zákoutí

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proměňte fádní kout v romantické místo k posezení, kde si radost ze zahrady opravdu užijete! Stačí pár tahů štětcem, několik měkkých polštářů a dekorací, a hlavně spousta květů, které v kráse nic nepřekoná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Před proměnou. Ponurému místu se každý vyhýbal. Začalo se tu hromadit harampádí, a to neprospívá žádné zahradě.

Článek

Clona z neopracovaných prken, za kterou se skrývají sudy s dešťovou vodou, sice do rustikálně pojaté zahrady na venkově docela dobře zapadá, jenže místu před ní roky chybělo využití.

Začaly se tu hromadit nepotřebné věci a to byl impulz pro změnu. O tom, že vznikne koutek jako vystřižený z romantického filmu, rozhodla okrasná třešeň, která se každé jaro obsype něžnými růžovými květy.

Barevná kulisa

Jako první se natřela dřevěná zástěna. Také vás fascinuje schopnost barev změnit místo k nepoznání? Mentolově zelený odstín, dobře viditelný už od branky na opačném konci zahrady, zapůsobil jako čerstvý vítr a smazal všechny stopy po smutné hnědi.

Bylo však nutné nanést nejprve bílý podkladový nátěr, bez něj by byl výsledek o několik tónů tmavší. Chybu neuděláte ani s pomněnkově modrou, šeříkově fialovou nebo vanilkově žlutou barvou, pro náš záměr se hodí stejně dobře.

Originální lavička

Lavičku vyrobily dědovy šikovné ruce ze staré prkenné podlahy a z ohýbaného drátu a tyčí vysloužilého hromosvodu. Čistě bílý venkovní nátěr jí vrátil zašlý lesk a poskytl dostatečnou ochranu, takže se na zimu nemusí uklízet do garáže.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Úplná pohádka. Představa o romantickém zákoutí se vyplnila do posledního puntíku. Zbývá už jediné - sladká pusa pod rozkvetlou třešní!

Znáte-li zručného řemeslníka, nechte si vyrobit lavičku na míru nebo se o to pokuste sami. Ta s nápaditě řešeným opěradlem, zdobnými ornamenty nebo vyrytými nápisy se zaručeně stane přitažlivým prvkem celé zahrady.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy místo svíček. Kdo potřebuje květináč? Violky klidně vložte do lucerny, která skvěle supluje miniaturní skleníček.

Dekorace pro radost

Na dřevěné zástěně visí stylová budka pro ptáky. Míněna je jako dekorace, ale kdoví, třeba se do ní některý opeřenec s radostí nastěhuje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ptačí budka. Vděčný dekorační prvek se při troše štěstí stane místem pro snůšku některého z opeřených návštěvníků zahrady.

Pod budkou je natažena šňůra s kvítky ležérně naaranžovanými ve skleněných baňkách. Svačina se podává na podnose s něžným krajkovým prostíráním. Hravě ho zvládnete vyrobit sami z obyčejného tácu. Zespodu k němu přilepte soustružené nábytkové nohy a vše sjednoťte sněhobílou barvou.

Romantickou kompozici doplňuje lucerna, která dočasně slouží jako miniaturní skleník pro křehké violky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nápaditá girlanda. Zástěnu příjemně oživí barevná kvítka ve skleněných baňkách zavěšených na šňůře.

V květinovém objetí

Místu dominuje devítiletá třešeň pilovitá (Prunus serrulata) Kiku-shidarezakura. Tento japonský kultivar poznáte podle dlouhých, obloukovitě svěšených větví, které ale můžete podle potřeby vytrénovat vodorovně nebo přímo vzhůru.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Do detailu. Růžová barva, krajka, fialky, bez nich by se zátiší v romantickém stylu neobešlo.

Nejkrásnější chvilky si užijete pod právě rozkvetlou korunou, ověnčenou plnými nadýchanými květy v barvě cukrové vaty. Příjemnou náladu umocňují květináče s fialkami a zlaticí (Forsythia) podsázenou maceškami. Ještě nařezat pár kvetoucích větví do džbánu s vodou a je hotovo.

Teď už jen zbývá pohodlně se usadit mezi načechrané polštáře, vystavit tvář slunci a zaposlouchat se do ptačího prozpěvování. Úplná idylka!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zlatá záře. Keřík zlatice prospívá ve větší nádobě. V bílém květináči a se žlutými maceškami je k nepřehlédnutí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada s postelí

Zahrada je ideálním místem pro odpočinek. Snad každý relaxaci v zeleni ocení, těší se na ni, má ji rád. Ovšem jen málokdo si k tomu vytvoří ideální podmínky...

Krása skalniček vynikne v každé zahradě

Ať už máme zahradu velkou, nebo zahrádečku jako dlaň, skalničky patří k rostlinám, které můžeme pěstovat všude - třeba i na balkóně. Právě v tomto období se...

Výběr článků

Načítám