Hlavní obsah

Bleskový úklid s tryskou

Novinky, Dana Novotná

Po zimě jsou všude kolem domu, chaty nebo chalupy nánosy zaschlého bláta, listí, větviček i smotků pavučin. Pustit se do jarního úklidu znamená popadnout do ruky vědro, kartáč a napustit si hektolitr vody. A strávit dva dny nepříjemnou dřinou. Je to však nutné?

Foto: Mountfield, .

Vyčistit terasu po zimní přestávce, ale i po zahradní party či víkendovém grilování, jde rychle a s minimální spotřebou vody.

Článek

Dnes už se přece jenom nabízí rychlejší a úspornější řešení. Stačí sáhnout po tlakové myčce. Práce bude hotová za chvíli – a vody spotřebujete jen zlomek. Oproti mytí pomocí klasické hadice je totiž myčka až o 80 procent úspornější. Díky tomu se mobilní tlakové myčky rychle stávají běžnou součástí výbavy chat, chalup i rodinných domů a zahrad. Podobně jako třeba sekačky, ovšem s tím rozdílem, že myčka je užitečná po celý rok.

Foto: Archiv, .

Kdo se nechce s úklidem příliš zdržovat a zároveň vyžaduje dokonalý výsledek, ten nedá na tlakovou myčku dopustit.

Jejich obliba spočívá v rychlém a precizním způsobu čistění a mytí. Myčky totiž vystřelují ze své trysky vodu pod vysokým tlakem, čímž se zmnohonásobí jejích čisticí efekt. „Oproti zahradní hadici dokáže vyvinout až 40x vyšší tlak,“ uvádí na adresu těchto moderních pomocníků Karel Hromada. A dodává, že pro běžného uživatele doporučuje myčky, které vyvinou tlak zhruba od 110 do 150 bar a které mají průtok alespoň 6 litrů vody za minutu. U myček totiž platí dvě zásady: čím vyšší tlak, tím kvalitnější čistění, a čím větší mají průtok, tím dřív budete s prací hotovi.

Všechna špína zmizí nejen ze zahradního nářadí, jízdního kola, ale i z obkladů, dlažby u bazénu, chodníků či z terasy během několika okamžiků. Stejně tak ze soklu, fasády nebo plotu. Když zvolíte model se zabudovanou nádržkou na přisávání saponátu, můžete se pustit například i očisty motorky nebo auta včetně jeho podvozku.

Foto: Oleo-Mac, .

Skvělým doplňkem tlakové myčky je nádobka na přisávání saponátu. Mytí je ještě efektivnější a odplaví i mastné skvrny.

Ke kvalitním myčkám si lze dokoupit rozličné příslušenství, které jejich využitelnost ještě rozšíří. Například s pískovací soupravou lehce odstraníte staré nátěry nebo rez a se speciální zahnutou tryskou dosáhnete do kdejaké škvíry nebo do okapů.

Foto: Archiv, .

Na očistu členitých a hůře dostupných ploch jsou určeny různé nástavce. Například zahnutá tryska, nebo na snímku rotační kartáč.

Moderní stroje jsou vybaveny různými vychytávkami, které velmi ulehčují práci i manipulaci s myčkou. Jak se tedy pozná dobrá myčka? Předně by podle Hromady měla mít velká a bytelná kolečka pro lehký transport z místa na místo. Samozřejmostí by také mělo být automatické vypínání motoru při uzavření stříkací pistole, zabudovaný naviják tlakové hadice či regulátor tlaku.“

Reklama

Související články

Aby vaše zahrada na jaře vzkvétala

Jaro je tady. Zahrada se zelená, sluníčko začíná svítit čím dál víc. Abyste zahradu dostali do patřičné formy, je potřeba vyrazit ven a přiložit ruku k dílu....

Výběr článků

Načítám