Hlavní obsah

Vitamíny ze zahrady můžeme sklízet i v zimě

Právo, Adéla Taitlová

Cítíte se jako povadlá kytka? Vyrazte do zahrady na čerstvý vzduch a cestou zpátky nasbírejte pár listů kadeřávku, růžičkovou kapustu a pór. Obsahují spoustu céčka, které teď vaše tělo ocení. Důležitý vitamín ale hravě vypěstujete třeba i za oknem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vytrvalostní rekordman. Zimní pór můžete sklízet průběžně až do jara. Z promrzlé půdy se však vytahuje hůře.

Článek

Vitamín C patří k základním kamenům našeho zdraví. Tělo si ho však samo vytvářet, ale ani shromažďovat do zásob, neumí. Proto mu jej musíme pravidelně dodávat. Možností, z čeho látku přírodní cestou získat, je i v zimním období víc, než byste čekali.

Vytrvalé bobule

Drobnými plůdky ověnčené keře rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides) a růže šípkové (Rosa canina) či svraskalé (R. rugosa) neznamenají jen barevnou vzpruhu zimních dnů, ale taky bohatou nadílku vitamínu C, kterou můžete promítnout do lahodného sirupu, čaje nebo třeba džemu. Dají se použít čerstvé, sušit a u rakytníku rovněž mrazit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Céčkový král. V obsahu vitaminu C se s plody rakytníku může měřit jen máloco. Aby se urodilo, musíte zasadit jak samičí, tak i samčí rostlinu!

Sbíráte-li šípky ve volné přírodě, vyhněte se znečištěným místům u silnic a ve městech! Šípkový keř snadno vypěstujete ve vlastní zahradě. Ani rakytník není náročný. Oběma vyhraďte místo aspoň dva metry široké s dobře propustnou půdou a hlavně osluněné, aby bohatě plodily.

Dobrý skutek: Až přijde doba sklizně, která je u trvanlivějších bobulí rakytníku delší než u růží, nezapomeňte na hladové opeřence a část úrody jim nechte na větvích, aby i oni přežili tuhou zimu ve zdraví.

Výživné klíčky a zelené výhonky

Jsou nadupané vitamíny, minerály, bílkovinami a jinými prospěšnými látkami. Vyrůstají ze semínek vhodných k nakličování, která najdete v obchodech se zdravou výživou.

Semena, z nichž chcete vypěstovat pouze klíčky, rozprostřete na vlhkou vatu nebo do speciální nakličovací misky. Ke konzumaci je většina z nich připravena už po dvou dnech.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Řeřicha nezklame. Vitaminová loučka se zazelená za pár dní. Stačí vysít semínka na vlhkou vatu a vystavit je světlu.

Klíčenci cizrny a pohanky mají oříškovou příchuť, svěží a nasládlé jsou fazole mungo s čočkou a pšenicí. Kořenitá až jemně štiplavá je ředkvička i hořčice.

K nutričně nejhodnotnějším patří pískavice neboli řecké seno, vojtěška alias alfalfa a brokolice, ta dokonce obsahem antioxidantů překonává dospělou plodinu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Slunečnicové výhonky. Semena s černou slupkou v zimě sypte ptáčkům i sobě do kelímku se substrátem. Vyroste vám tahle dobrota.

Pro pěstování zelených výhonků, jejichž semínka je možné vysít i do vlhkého substrátu, se výborně hodí neloupaná černá slunečnice, ředkvička, rukola, hrách, zelí a dobře známá řeřicha.

Klíční rostlinky sklízejte s děložními lístky dřív, než se objeví ty pravé, protože pak hořknou. Na rozdíl od klíčků potřebují dostatek světla, jinak nezezelenají.

Tip na zdravý oběd nebo lehkou večeři

Vaječnou omeletu s kozím sýrem a červenou řepou posypte čerstvou směsí z klíčků pískavice, hořčice a zelených výhonků řeřichy a ředkvičky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Malé, ale výživné. Fazole mungo jsou jedna z mnoha semen vynikajících k nakličování. Klíčky jezte syrové, mají tak více vitaminů a lépe chutnají.

Křehká nať

Zapomněli jste ve spíži cibuli a ona vyrašila? Že se to stalo i u česneku? Výborně! Samotné plody sice už příliš vábné kvůli ztrátě vlhkosti nebudou, ale na čerstvé nati si pochutnáte! Hodí se k okořenění pomazánek, polévek i masa.

Chcete mít zelené výhony se štiplavou chutí po ruce vždy, když potřebujete? Posaďte cibuli nebo česnekovou palici kořenovou bází dolů na hrdlo skleničky s vodou tak, aby se hladiny jen zlehounka dotýkala (jinak začne hnít). Nejdřív vyrazí kořínky, pak zeleň.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na vatu, ne do odpadků! Kdo by řekl, že z vrcholových odřezků kořenové petržele vyraší během několika dní chutná a zdravá nať.

Šťavnatou a zdravou nať vypěstujete dokonce i z odpadu po čištění petržele. Odříznutý vrchol kořene položte řeznou stranou na misku s mokrou vatou, tu postavte na dobře osvětlené místo u okna a za necelý týden můžete sklízet.

Tip: Skupinku váziček s cibulemi i mističku s petrželí přiklopte skleněným zvonem a z naťové zeleně se stane stylová dekorace kuchyňského parapetu.

Otužilá zelenina

Sklizeň v zeleninových záhonech nekončí úderem nízkých teplot. Zvlášť u růžičkové kapusty a kadeřávku je zvýšená hladina cukru po přejití mrazem dobře patrná.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mráz jí neublíží. Naopak, růžičková kapusta chutná po přejití mrazem ještě lépe. Dušená na másle se špetkou mořské soli nemá chybu!

Růžičková kapusta dosahuje až jednoho metru na výšku. Pevných kulovitých hlávek v paždí listů nese desítky. Pozor, plody mohou stejně jako listy skončit v útrobách nenasytných housenek bělásků zelných! Proto rostlinu v létě pravidelně kontrolujte a záškodníky i jejich vajíčka likvidujte. Kapusta má vysokou potřebu živin a vláhy.

Totéž platí pro atraktivní kadeřávek neboli kadeřavou kapustu, jehož kudrnaté listy se sklízejí směrem zevně dovnitř. Sucho nesvědčí ani póru. Zimní odrůdy této cibulové zeleniny můžete ze země vytahovat průběžně celou zimu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vitaminy ze sklepa. Zdravá a správně uskladněná zelná hlávka bude křupat zdravím ještě po novém roce.

Z uskladněné zeleniny vám dá nejvíc céčka zelí, brokolice, květák a mrkev.

Dobrá rada

Abyste mohli chodit pro vitamíny do záhonu i v zimě, vybírejte mrazuvzdorné a především pozdní odrůdy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Informace o tom, zda je zelenina raná, poloraná či pozdní, najdete na sáčku s osivem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám