Hlavní obsah

Výtvarnice Petra Šafářová stěhuje své klienty na zahradu

Právo, jan

Umyvadla, studny, venkovní nábytek. To teď nejčastěji vychází z dílny a ateliéru Petry Šafářové v pražských Kunraticích. „Ale znáte to, kovářova kobyla chodí bosa. Manžel po mně už dlouho chce velký stůl pro osm lidí na zahradu a já na to vůbec nemám čas,“ směje se sympatická maminka dvou dcer s tím, že její venkovní nábytek má velkou výhodu – nemusí se na zimu schovávat, a přesto vydrží věčně.

Foto: Roman Mašín

Výtvarnice Petra Šafářová na léto vytváří venkovní nábytek, který vydrží věčně.

Článek

„Konstrukce je totiž pozinkovaná, takže když se třeba kus barvy odloupne, nerezne to. Stolky i židle jsou vyložené mojí oblíbenou kameninou. Nejvíc jdou na odbyt obrovské stoly, velké lavice, k tomu křesílka. A pak si lidé hodně objednávají někam do romantického koutku své zahrady malý stolek s dvěma židlemi, na kafíčko,“ upozorňuje výtvarnice s tím, že tenhle trend pozoruje každý rok už tak od dubna.

„Pěkné počasí u nás vydrží jen kratší část roku, všichni se proto stěhujeme na zahradu. Pozoruji to i sama na sobě.“

Když má vytvořit na zakázku nějaký artefakt – většina věcí vzniká na objednávku, hned jde do světa, a tak je jejich autorka už ani nestíhá předvést na nějaké výstavě – pozve si klienta do svého ateliéru, baví se s ním o podobě díla, jeho barevnosti.

„Ale nakonec to všechno nechají stejně na mně. Prostě se jim líbí, co dělám,“ dodává a hned upozorňuje, že někdy se zákazníci inspirují i tím, co vidí už hotové v jejím katalogu.

Foto: Roman Mašín

V zimě pak přijdou na řadu třeba hodiny.

Tak vznikla i Petřina poslední studna v Kolíně, ta předchozí byla pro dům v Rakousku. „Musím ji zakomponovat do zahrady, musí být nejen krásná, ale i funkční, včetně kohoutku a přívodu vody. Také s majitelkou řešíme, že na dům nemůžeme dát umyvadlo, tak vznikla deska s pěkným patinovaným kohoutkem. K tomu bude mýdlenka,“ vypráví. Protože jde o umělecká díla, cena např. za venkovní umyvadlo přesahuje dvacet tisíc korun.

I nová zakázka je opět na umyvadlo; tentokrát do koupelny.

Většinu věcí do interiéru ale Petra Šafářová připravuje v zimě. „Vždycky je to pro mě výzva, když přemýšlím, co by se dalo z kameniny vymyslet nového. Tak se zrodily i moje nástěnné hodiny.“

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Protože hodně věcí má barevných, ve stylu Provence, dodala do nabídky i jednoduché varianty: kombinuje černou s bílou barvou, jednoduché linky jsou v duchu kubismu a funkcionalismu. „Aby si mohli vybrat i ti, kdo mají byt či dům zařízen moderně,“ dodává výtvarnice.

Reklama

Výběr článků

Načítám