Hlavní obsah

Dovolené 2015: Kratší a dražší. Nejoblíbenější destinací u Čechů je vlastní zahrada

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na dovolenou do ciziny letos pojede zase méně českých rodin. Na vině je další zdražování pobytů u moře.

Foto: Mountfield, .

Díky speciální konstrukci můžete tento bazén nechat postavený na povrchu stejně tak dobře, jako jej nechat zapustit do země.

Článek

Už třetí rok po sobě podle serveru MoneyMag.cz rostou ceny zájezdů kvůli devalvaci koruny. A v oblíbených destinacích jako je Turecko, Tunisko či Egypt se přidává ještě vysoká inflace. Mnoho rodin odrazuje od cestování i nejistá bezpečnostní situace v zahraničních destinacích. A tak řada z nich letos vymění mořské pláže např. za turistické pobyty v české kotlině.

Foto: Archiv, .

pěší turistika po letech útlumu se opět dostává na výsluní. Souvisí to i s aktivnějším přístupem lidí ke svému zdraví.

Podle odhadu odborníků z cestovního ruchu se letos asi udrží zájem o pobyty v Chorvatsku nebo Itálii. Zejména proto, že jsou dostupné vlastním autem. Relativně levně vyjde letos pobyt v Maďarsku a Bulharsku. I tak se má ale propadnout počet zahraničních výjezdů delších než tři dny až na sedmileté minimum.

Foto: Archiv, .

typický letní obrázek z italského pobřeží v hlavní sezóně nedaleko oblíbeného letoviska řady Čechů – Rimini.

Na druhou stranu stoupá zájem lidí cestovat po Česku. Dovolenou chce tento rok strávit doma až 71 procent lidí. To je oproti loňsku a předloňsku více než čtvrtinový skokový nárůst. Majitelé tuzemských penziónů a ubytoven zřejmě čeká slušná sezóna. Zbrojí také provozovatelé veřejných koupališť, která však, zejména o horkých letních víkendech, praskají ve švech.

Foto: Archiv, .

řada rodin stále více preferuje spíše kratší pobyty než dříve tolik populární dvou týdenní dovolené.

Voda a koupání je přitom fenomén, který k létu nedílně patří. Potvrzuje to i zvýšená aktivita obchodníků s bazény a bazénovým příslušenstvím. Dobře vědí, že průměrná česká rodina s dětmi, která vlastní alespoň kousek zahrady, bude trávit větší část své dovolené právě tam. „Podle mých odhadů zatím nemá vlastní bazén asi čtvrtina majitelů zahrad a snaží se to v posledních dnech rychle dohnat,“ říká bazénový odborník Jaroslav Pištěk.

Foto: Fort Wayne, .

Bazénový trh u nás stále roste a rodinných bazénů se prodává stále více.

Jen pro zajímavost: Podle nedávných odborných odhadů existuje na českých zahradách půl miliónu trvale umístěných rodinných bazénů. V přepočtu na obyvatele jsme, co se toho týče, na evropské špičce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám