Hlavní obsah

Jak bazén připravit na novou sezónu

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květen a začátek června jsou období, kdy venkovní teploty už běžně stoupají k 15° C, a to je čas, kdy bychom měli probudit zahradní bazén. A připravit jej na novou sezónu.

Foto: Mountfield, .

Odzimování bazénu je jednoduchý proces a při správném postupu ho zvládne bez problému každý.

Článek

„Odzimování bazénu není nijak složité a s troškou šikovnosti je zvládne každý,“ říká bazénový odborník Patrik Zmeškal. Pojďme si je projít krok za krokem.

Bazén vyčistěte

Nejdřív se pustíme do očisty stěn a dna bazénu, které je potřeba zbavit všech zimních usazenin. Pokud jste měli bazén přes zimní měsíce zakrytý zazimovací plachtou, budete mít s tímto úklidem podstatně méně práce. Plachta totiž velmi účinně zabránila spadu nečistot do vody.

Na pomoc si vezmeme hladinovou a dnovou síťku na teleskopické tyči. K odstranění nečistot, které ulpěly na stěnách bazénu, je vhodné použít k tomu určený přípravek. Nanesete bazénovou houbičkou na ušpiněná místa a nechte čtvrt hodiny působit. Pak stačí uvolněné nečistoty setřít. Pokud jsou usazeniny sveřepé, postup opakujte s použitím bazénového kartáče. Nakonec všechna místa důkladně opláchněte vodou. Také nezapomeňte na dno bazénu. To nejsnáze vyčistí bazénový vysavač.

Zkontrolujte a zapojte technologii

Teď připojíme pískovou filtraci hadicemi k bazénu. Stejně tak připojíme i solární ohřev nebo tepelné čerpadlo. Je důležité dbát na to, aby veškeré spoje byly náležitě utaženy. Po zimě je také potřeba zkontrolovat náplň, kterou v pískové filtraci tvoří speciální křemičitý písek.

„Náplň by se měla pro jistou kontrolovat i během sezóny. A každé dva roky je dobré ji vyměnit. Je to proto, že speciální křemičitý písek, který se do filtrací používá, má ostré hrany, aby zachytil i drobné nečistoty. Provozem se však hrany obrušují, a tím klesá filtrační účinnost,“ upozorňuje Zmeškal s tím, že nový písek je možné koupit u bazénových specialistů. 25 kilogramové balení stojí necelých 250 korun.

Postarejte se o vodu

Nyní už můžete začít s dopouštěním vody, kterou jste při zazimování bazénu museli upustit pod trysky. „U vody je potřeba zkontrolovat a upravit její tvrdost a alkalitu. Stejnou pozornost je dobré věnovat i ověření a případné úpravě hodnoty pH,“ doporučuje Zmeškal.

„Pak následuje ošetření vody jednorázovým zachlorováním. Doporučil bych šokový chlorový přípravek, který bleskově zničí vodní bakterie, řasy i plísně a působí vůči nim i preventivně. Pak už jen stačí vložit do dávkovače - chlorátoru - chlorové tablety, které se budou do vody uvolňovat postupně,“ dodává bazénový specialista.

Příslušenství, které šetří čas a námahu

Aby byla péče o bazén co nejpohodlnější, měl by si každý pořídit i vhodné bazénové příslušenství. Výtečným pomocníkem, který usnadní nejen odzimování, ale i celoroční péči o bazén, je například bazénový vysavač. Rychle a efektivně s ním odstraníte nečistoty ze dna i stěn bazénu. Velmi oblíbené jsou poloautomatické vysavače, které vyčistí bazén i bez vaší přítomnosti. Stačí je vložit do vody. Pracují díky svému propojení s pískovou filtrací a jsou vhodné jak pro nadzemní, tak i pro zapuštěné bazény. K dispozici jsou ovšem i plně automatické (robotické) vysavače, které pracují zcela samy a nezávisle na filtračním okruhu.

Reklama

Související články

Zahradní nářadí musí dobře padnout do ruky

Přesadit květiny, zastřihnout keře či živé ploty nebo prokypřit květinové záhony – zahrada se už dávno probudila a od jara až do podzimu potřebuje vaši péči....

Chapadla zelené chobotnice utněte bubnem

A je to zase tady! Díky příznivému počasí, kdy se střídají dny deštivé s teplými, roste tráva skoro do nebe. Její šlahouny se po zahradách a loukách roztahují...

Výběr článků

Načítám