Hlavní obsah

Malé úpravy, které oživí nejednu zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že náruživý zahrádkář není nikdy spokojený. Pokud i vy zahrádku občas podrobíte kritickému zhodnocení, děláte dobře. Nejen čas, ale také dobré nápady ji totiž mění v zelený ráj, který jste si vysnili.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Socha jako doplněk živého plotu

Článek

Jak je vidět ze snímků, často stačí jen drobná úprava, aby bylo všechno jinak. Pár tahů štětcem zvládne každý.

Také nový sestřih stromku nebo nevšední kombinace barevných trvalek udělají ze zahrady svérázné a inspirativní místo. Zkoušejte, tvořte, dokud nevykřiknete nadšením: „To je ono!“

Květináče upozorní na změnu

Závětří pod košatou břízou vybízí k umístění odpočívadla. Dřevěný přístřešek s pohodlnou lavičkou je vhodnou volbou, přesto navzdory jeho veselé pomněnkové barvě chybí zákoutí potřebná útulnost.

Dlažba z kamenných desek vysílá nudné signály a přechod z trávníku působí moc příkře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

O změnu k lepšímu se postarala dvojice velkých terakotových nádob se zimostrázy ve tvaru glóbu. Odpočinkové zóně propůjčují celoroční zeleň a současně ji stylově oddělují od zbytku zahrady.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zeď nemusí znamenat šeď

Než šedivá zeď od garáže zmizí pod hustým břečťanem, uplyne mnoho let. Naštěstí se dá rozveselit několika tahy štětcem během krátké chvíle.

Výběr barvy záleží na naší představivosti a estetickém vnímání, důležité jsou také sousedící prvky a rostliny, na které má plocha v pozadí velký vliv.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V tomto případě zahradník vsadil na uklidňující sérii zelených odstínů. Hráškový nátěr se spojuje s velkolistými bohyškami, jehličnanem, žulovou dlažbou i plotem v přitažlivý harmonický celek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Socha jako doplněk živého plotu

Precizně tvarovaný živý plot z temně zeleného tisu (Taxus baccata) působí impozantně, jako by ho tvořilo tisíc mechových polštářků. Mohlo by se zdát, že na něm už není co vylepšovat. A přece!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hustá, na pohled trochu těžkopádná stěna získá mnohem přívětivější a živější výraz, když před ni postavíme klasickou kamennou sochu.

Celé místo najednou zve k zastavení a pokochání se pohledem nejen na umělecký prvek, ale i na vše ostatní, co s ním sousedí.

Okénko do světa

Pokud živý plot neslouží k ochraně před ruchem z ulice nebo k zakrytí nevzhledných míst, jako jsou kůlna či popelnice, můžeme v něm vystříhat kulatý průhled.

Ten naruší monotónní vzhled dřevin vysázených těsně vedle sebe a propojí zahradu s ostatními partiemi či malebnou krajinou, máme-li to štěstí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Při řezu nespěcháme, abychom omylem neodstranili důležitou větev. V případě nutnosti větvičky dočasně spojíme provázkem, tvarovacím drátem nebo je vyvedeme po kovové konstrukci.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odvážnému štěstí kvete

Samy o sobě vypadají kulaté hlavičky okrasných česneků bezvadně, zvlášť když se jako balónky vznášejí nad sousední zelení ve velkém množství.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stačí však, aby se mezi nimi na přelomu května a června vynořily makové panenky s rudými sukénkami (Papaver commutatum) Ladybird, a od záhonu už neodtrhneme oči.

Obě květiny spokojeně vegetují vedle sebe, milují slunce, slimáci si jich nevšímají a díky půvabným plodenstvím nabízejí pěkný pohled ještě dlouho po odkvětu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám