Hlavní obsah

Dekorativní kamenné obklady ozvláštní zahradu, fasádu i interiér

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venkovní fasády, zahradní cesty, ale i stěny v interiéru mohou být z umělého kamene, zušlechtěného betonu nebo lehčeného přírodního kamenného obkladu. Všechny tyto materiály dokonale imitují klasický lomový kámen, jsou ale cenově dostupnější.

Foto: WILD STONE (5x)

Lehčený obkladový kámen Castelo připomíná štípané skalní úlomky, jednotlivé prvky jsou ve tvaru písmene Z. V nabídce 4 barevné odstíny. Cena 839 Kč/m2 bez DPH.

Článek

Různé lehčené kamenné obklady, zušlechtěné betony i jiné uměle vytvořené materiály jsou od klasického přírodního kamene často k nerozeznání (zvláště některé lomové typy). Také se s nimi lépe pracuje a výrobci na ně poskytují až 50letou garanci.

Foto: STONE DECOR

Na chodníky v zahradě a okolí bazénů se doporučuje tzv. ražený beton. Je velmi odolný, na povrchu neklouže. Umí imitovat různé stavební materiály, jako jsou např. přírodní kámen, břidlice, cihla. Možné různé barevné provedení.

Mají ale i další skvělé vlastnosti: jsou mrazuvzdorné, voděvzdorné, barevně stálé, snadno se udržují. Příjemná je jejich nižší cena (na rozdíl od přírodního kamene), snazší je i samotná práce s nimi. V mnohých případech je možná jejich pokládka svépomocí.

Obklady na fasádu i stěnu

Ve specializovaných prodejnách se nabízejí desítky vzorů, struktur a povrchů, takže sladit obklad se stylem a odstínem domu není problém. Jen se doporučuje vybírat vzorek, který jsme viděli vyskládaný ve větší ploše. Uděláme si totiž mnohem lepší představu o tom, jak bude v reálu na fasádě vypadat.

Foto: WILD STONE

Cihlové pásky Holand Brick dokonale imitují klasické holandské cihly. Mají nízkou váhu, vhodné jsou i na zateplovací systém, možnost použití do exteriéru, interiéru. Cena 490 Kč/m2 bez DPH.

Mezi oblíbené lehčené obkladové kameny Wild Stone patří např. lámaná skála, která vypadá jako štípané skalní úlomky a působí hodně naturálně. Kámen má nepravidelný tvar, hezky vypadá v kombinaci se dřevem a lze ho použít jak do exteriéru, tak i do interiéru.

Foto: WILD STONE

Lehčený kamenný obklad Mix Country má tvar štípaného lomového kamene, je velmi naturální, s nepravidelnými tvary. Použít lze v exteriéru i interiéru, hezky vypadá v kombinaci se dřevem. Cena 1250 Kč/m2 bez DPH.

Cihlové pásky v různých probarveních (od klasicky červené po tmavě šedou) jsou oblíbenou klasikou, připomínající baťovské domky, Nizozemí nebo starou dobrou Anglii. Pokládají se na rovnou a kompaktní plochu, vhodné jsou k obkladu zdí, fasád, komínů, plotů, kuchyní, koupelen.

Foto: PIEDRA

Mramorový kamenný koberec je velice příjemný na bosou chůzi, a to nejen díky jemným drobným oblázkům ve velikosti 2-4 mm, ale také díky pocitové teplotě. Vnitřní aplikace mramorového koberce je vodě neprospustná a může být prakticky všude v interiéru.

Lehčené kamenné obklady mají nízkou váhu, proto se dají použít i na zateplovací systém či větrané fasády. V interiéru pak na jakékoli stěnové konstrukce z cihel, betonu, sádrokartonu.

Foto: WILD STONE

Šedý elegantní odstín lehčeného obkladového kamene Mix Tirol vypadá decentně jako obklad interiérového krbu. Kámen připomíná štípané skalní kameny, cena 1250 Kč/m2 bez DPH.

Pro obklady vnějších a vnitřních fasád je zajímavý i systém Decowall, obsahující nepropustnou prodyšnou směs, která je v různých barvách. Systém lze aplikovat přímo na omítky, betonové cihly, sádrokartonové desky.

Foto: WILD STONE

V interiéru lze k obkladu stěn použít kamenný obklad typ slanec, který se nespáruje, má obdélníkové tvary a nabízí 5 odstínů. Cena 749 Kč/m2 bez DPH.

Pomocí razidel (formy) získáme na povrchu dokonalou imitaci oblázků, kamene, cihel, dřeva, skály apod. Tento obkladový systém je bezúdržbový, vylepšuje termoizolační vlastnosti domu či stěny. Aplikuje se v síle 1– 2,5 cm.

Zušlechtěná bezúdržbová dlažba

Základním materiálem je často beton, který se různě zušlechťuje (nese označení ražený dekorativní beton). Ražený beton tvoří cement, písek, křemičitá plniva.

Umí imitovat různé stavební materiály, jako jsou přírodní kámen, břidlice, cihla, dlažba, a to v různém barevném provedení.

Foto: TOP STONE

Kamenný koberec z říčních kamínků je bezespárový, s uzavřenou strukturou, na povrchu velmi hladký. Vhodné do koupelny, kde je nepropustná podlaha základ. Údržba je jednoduchá, krytinu stačí vyluxovat nebo vytřít.

Výsledkem je podlaha, kterou nemusíme udržovat, protože zvládá všechny povětrnostní podmínky, zejména mráz. Kromě toho, že je tato podlaha velmi odolná, je hlavně krásná.

Foto: BAUHAUS

Umělý kámen Beatrice, provedení skládaná břidlice, cena 1198 Kč/m2.

K dispozici je až 25 barev a celkem 20 raznic, takže vybrat zajímavou strukturu není problém. Oblíbené jsou betonové podlahy, imitující starou patinovanou cihlu nebo světlý decentní pískovec.

Foto: TOP STONE

Kamenný koberec lze použít i v exteriéru, protože si zachovává veškeré přednosti klasického kamene – vysokou pevnost a odolnost. V nabídce různé barevné varianty.

Betonové povrchy se mohou razit do forem, které nabízejí podle přání třeba i starožitný vzhled, zajímavou texturu nebo vzor.

Často se používají na obnovení vzhledu starých betonových ploch v zahradě, na terasy, okolí bazénu, ale i na příjezdové cesty pro osobní auto.

Napište nám

Postavili jste dům nebo rekonstruovali byt a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Kamenný minislovník

Lehčený kamenný obklad

Výrobek z expandované břidlice. Dokonale imituje přírodní kámen, všechny typy mají rohové prvky.

Oblíbený je hlavně díky designu a praktickým užitným vlastnostem: je nenasákavý, pevný, barevně stálý, mnohonásobně lehčí než přírodní kámen a snadno se v případě poškození i opravuje.

Používá se hlavně v kuchyních, k dekorativnímu obložení krbů, koupelen a komínů. Aplikuje se i na fasádu, zděný plot, sloupy.

Umělý kámen

Dokonale imituje přírodní kámen. Proti klasickému kameni je nenasákavý, pevný, barevně stálý, mnohonásobně lehčí a snadno se v případě poškození i opravuje.

Používá se v kuchyni na pracovní desky, k obkladům, jako dlažba v interiéru, dekorativní obložení krbů, sloupů, komínů. Stejně jako lehčený kamenný obklad ho lze použít s úspěchem na fasádu, zděný plot, sloupy.

Kamenný koberec

Tento přírodní materiál se skládá z říčních kamínků. Jeho povrch je hladký, nepropustný, s uzavřenou strukturou. Hodí se i pro podlahové vytápění, má mnoho barevných variant.

V interiéru se využívá nejčastěji tloušťka o síle 0,8 cm, předností je snadná údržba. Podlaha je beze spár, stačí ji rychle vyluxovat nebo vytřít, odolává vodě, psím drápkům. Tento typ podlah se hodí do kuchyní, koupelen i do dětského pokoje. Cena interiérového kamenného koberce s uzavřenou strukturou začíná od 457 Kč/m2.

Kamenný koberec lze použít v exteriéru na renovaci starých betonových cestiček. Je mrazuvzdorný, vodopropustný, odolný, neklouže. Cena od 253 Kč/m2.

Flexibilní kamenný obklad

Je vyrobený z drceného mramoru a přírodního křemičitého písku. Je velmi lehký, pružný, odolný proti mrazu, paropropustný, stálobarevný a hlavně ohebný!

Lze ho tvarovat na zaoblené i hranaté rohy a zakrýt tak nedokonalosti otlučených stěn. Materiál se lepí a pak nechá zatvrdnout (tl. 2—4 mm). Může mít pravidelné rozměry v podobě ozdobné cihly nebo vypadá třeba jako nepravidelný štípaný kámen apod.

Prodává se asi v 70 základních odstínech a 11 typech provedení. Cena 345 Kč/m2 bez DPH při odběru od 10 do 50 m2.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám