Hlavní obsah

Chcete využít zahradní odpad? Pořiďte si drtič nebo štěpkovač

Novinky, Dana Novotná

Zase ten zahradní odpad ve vaší pečlivě udržované zahradě. Co s ním? Pálit jej nemůžete a na trávníku jej nechat zahnívat nechcete. Přitom právě teď na něm leží zbytky z prořezu stromů a křovin, větve, větvičky i listí a další organický odpad. Jak si s tím poradit?

Foto: Mountfield, .

Drtiče a štěpkovače zlikvidují zahradní odpad na dále využitelný materiál.

Článek

Problém vyřeší zahradní drtiče a štěpkovače – stroje, které veškerý zahradní odpad zpracují na dále využitelný materiál. Běžné je využití pro kompostování, mulčování anebo topení. Základem kvalitních zahradních drtičů jsou speciální nože z vysoce odolné oceli. Ty rychle zpracují veškerý materiál na dále využitelnou drť.

„Do násypky jednoduše zasunete větve o průměru až 4,5 cm a nožové ústrojí už samo vše vtáhne do útrob stroje,“ říká Aleš Mostecký, specialista na zahradní techniku.

Foto: Mountfield, .

Průhledný box můžete vyjmout a jeho obsah vysypat, kam potřebujete.

Odpad se shromažďuje v průhledném boxu, takže jeho množství máte pod kontrolou. V případě potřeby jej pak vysypete na vhodné místo. Není-li právě box pod výstupem umístěn, stroj nelze spustit.

Motor je vybaven jističem a při přetížení se automaticky vypíná, na stroji naleznete i bezpečnostní pojistku proti znovuspuštění při výpadku proudu.

Se štěpky do kamen

Chcete-li docílit větších kousků nadrceného materiálu, „jděte do“ štěpkovače. Ozubená válcová fréza zpracovává materiál na kousky velké asi 2,5 centimetru – tzv. štěpky. Ty využijete jako mulčovací materiál nebo si jimi přitopíte v kamnech. Kvalitní stroj musí být schopen zpracovat větve až o průměru 4,5 centimetru.

Foto: Archiv, .

Štěpky využijete na zátop do kamen nebo jako mulč.

Sklo a plasty do strojů nepatří

O kvalitě obou zahradních strojů vypovídají velká kola pro snadné posouvání po zahradě i objem boxu, který by měl být minimálně 60 litrů. Stroje nejsou určeny pro zpracování skla, kovu, plastů, igelitových sáčků, kamenů, textilu nebo například kořenů se zeminou.

Větve, pruty a jiná dřeva je nejlepší zpracovávat krátce po jejich odřezání. U silnějších větví odstraňte boční výhony. Praktický je tzv. pěchovač, který usnadňuje zasouvání materiálu do násypky strojů. Při práci s drtiči a štěpkovači použijte ochranné brýle a pracovní rukavice.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak zkrotit divokou krásku s ostrými zoubky?

Všichni ji známe. Mnozí by ji chtěli vlastnit. Mnozí ji potřebují. Nezřídka podněcuje naší fantazii, nutí nás pojmenovávat ji jmény z říše dravých šelem. Jsou...

Aby přečkal zimu, musí být trávník zdravý

Mech a zbytky staré trávy – možná to tak nevypadá, ale trávník dostal během léta pořádně zabrat. U travních drnů se postupně nashromáždila plsť a trávník má...

Prohřejte domov záblesky ohně

Praskající dřevo a teplo sálající z živého ohně - atmosféra zimních večerů se může stát realitou. Topení v krbových kamnech začíná být opět trendy. Je to cesta...

Výběr článků

Načítám