Hlavní obsah

Podle čeho vybírat zahradní gril

Novinky, Dana Novotná

Každoročně jste na jaře a v létě zváni na grilovací party k přátelům, kolegům nebo příbuzným. Že ale toužíte vzít grilování do vlastních rukou? Chce to kvalitní gril, trochu kuchařské fantazie a pak už jen vybrat ten správný slunečný den.

Foto: Archiv, .

U plynových grilů najdete řadu vychytávek, díky kterým je příprava masa ještě snadnější a zábavnější.

Článek

Jak se v široké nabídce grilů vyznat, pořídit si snadno ovladatelný a technicky dobře vybavený? Ujasněte si, zda chcete koupit gril na dřevěné uhlí anebo plynový model. Obě varianty mají řadu zajímavých technických prvků. Nabízíme pár užitečných rad a tipů, jak správně vybrat.

Grily na dřevěné uhlí upřednostňují ti, kteří si přípravu pochoutek neumí představit bez vůně dřevěného uhlí. Moderní varianty těchto modelů jsou vybaveny systémy pro rychlé zapálení a uhašení, takže fény, fukary a jiné podpalovače nejsou potřeba. Pro rozpálení uhlí stačí jen novinový papír a jediná sirka. Výhodou je rošt nastavitelný do několika poloh, regulace intenzity hoření a silný plech umístěný po části obvodu grilu, který zabraňuje ztrátě tepla za větru. Na dnešním trhu naleznete celou řadu pěkných moderních „kousků“.

Pochoutky z plynových grilů

Mezi designově i technicky propracovanými „pomocníky“ pro grilování patří grily na plyn. Teploměr na poklopu stejně jako kola pro snadnou manipulaci by měly být u kvalitních modelů standardem. Některá kola bývají navíc vybavena šikovnými brzdičkami. K přípravě pochoutek můžete kromě hlavního grilovacího roštu využít postranní plotýnku, u modelů vyšší řady pak zadní mřížku na ohřev nebo postranní hořák pro přípravu omáček a polévek. Regulace intenzity hoření je u těchto modelů zajištěna pomocí regulátorů. Oblíbené jsou plynové grily s poklopem, pod kterým cirkuluje horký vzduch, který stahuje vlákna v mase. Šťáva z něj pak nevytéká ven a je perfektně propečené.

U vybraných modelů na plyn naleznete unikátní systém v podobě dvou misek na víno, pivo či aromatické koření. Zvolené ingredience se postupně odpařují do připravovaného pokrmu, který tak získává úžasnou vůni a příchuť.

Ugrilované pochoutky budou z kvalitního zahradního grilu prostě neodolatelné. Vyberte gril, svolejte přátele a předveďte jim, co umíte. Dobrou chuť.

Reklama

Související články

Jak správně vybrat novou sekačku

Odebrala se vaše stará sekačka do věčných sečišť? Nebo prostě jen z jakéhokoli důvodu uvažujete o změně? Potom je tento článek určen právě pro vás. Dali jsme...

Sekati robotem

Nová životní filozofie. Objevování nového prostoru, nových možností. Jiné plynutí času, jiné vnímání světa. Procítění svobody… A o čemže je vlastně řeč? Přece...

Přerůstá vám tráva přes hlavu?

Situace se opakuje. Česko zaplavila travní lavina. Stejně jako loni se tak děje vlivem mimořádně teplého počasí a častých srážek. Jak se ale s bujením trávy...

Výběr článků

Načítám