Hlavní obsah

Čistec na zahradě svádí k pohlazení

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledáte rostlinu, která vyžaduje jen minimum péče, přitahuje užitečný hmyz a po celý rok předvádí své krásné listy? Jedna taková existuje!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V borduře podél pěšiny vyznívá dramatický kontrast mezi těžkým kamenem a hebkými listy.

Článek

Je to čistec vlnatý (Stachys byzantina), chcete-li byzantský, spolehlivá a vděčná trvalka. Stejně jako hluchavka, šalvěj nebo sápa patří do čeledi hluchavkovitých Lamiaceae.

Listy s huňatým kabátkem

Listy čistce jsou tak měkoučké, že máme chuť si je pohladit. Pokrývá je huňatý kabátek, který chrání před vysušením sluncem a větrem, nízkými teplotami i škůdci. Chloupky mají bílou barvu, což listům propůjčuje stříbřitý vzhled. Díky tvaru a textuře listů se čistci přezdívá jehněčí ouška. Někdy v květnu nad nimi začínají vyhánět až půl metru dlouhé lodyhy s hustými klasy poupat připomínajících chomáčky vlny. Drobné růžovofialové kvítky nakvétají od června až do září.

Foto: Adéla Taitlová

Nektarem bohaté kvítky barevně souznějí s kalichy zvonku tečkovaného (Campanula punctata).

Oblíbený u včel i berušek

Květy nejsou nápadné, přesto neuniknou pozornosti motýlů, včel ani čmeláků, kteří z nich sají sladký nektar. Pozor! Existují kultivary bez květů, např. ,Silver Carpet‘, i o ně je ale zájem. Pozornému zahrádkáři při bližším průzkumu neunikne zvuk připomínající drhnutí, chroustání anebo lysá místa na listech. To z nich některé druhy včel samotářek svými kusadly seškrabují chlupatou vrstvičku, kterou pak používají při výstavbě dutinek, kam kladou vajíčka.

Foto: Adéla Taitlová

Berušky čistec milují. Pod ochranou jeho listů dokonce i přezimují.

Oblíbený je čistec také u berušek pro své měkké listy, mezi nimiž přespávají a dokonce přezimují.

Zajímavé možnosti při úpravě

Čistec zastane pozici na květinovém záhoně vedle modrých chrp (Centaurea montana), zvonků, sluncovek (Eschscholzia californica) nebo třeba šalvějí a máků.

Často hraje roli kobercové rostliny, protože čile vytváří pokryv, který nedovolí, aby se v něm šířil plevel. Takový koberec se hodí na svahy a střešní zahrádky, dobře vypadá pod menšími dřevinami zapěstovanými na kmínku a s nízkými keři, jako jsou tavolníky (Spiraea), mochny (Potentilla fruticosa) či krémově panašované kultivary brslenu Fortuneova (Euonymus fortunei).

Foto: Adéla Taitlová

Efektní chladná kombinace čistce s modrými chrpami (Centaurea montana).

Snadno a rychle rostliny vytrénujeme do orámování záhonu i pěšiny. Mají-li být bordury kompaktní a uhlazené, odstraníme z trsů květní lodyhy hned, jak se objeví. Totéž platí i pro skalku, kterou čistec zdobí v hustých polštářích.

Skromný milovník slunce

Čistec miluje výhřevná místa, ve stínu roste jen slabě. Na úrodnost a vlhkost půdy je tato plně mrazuvzdorná trvalka skromná. Pokud máme těžkou jílovitou půdu, zapracujeme do ní před výsadbou štěrk.

Listy čistce oživují zahradu i v zimě, ale na jaře potřebují očistnou kúru. Poškozené, zhnědlé listy vyškubeme, aby uvolnily místo novým. Trsy můžeme prohrábnout lehkými hráběmi nebo je rovnou sestříhat.

Foto: Adéla Taitlová

Odkvetlé klasy seřízneme. Chceme-li, aby se čistec vysemenil, odstraníme klasy, až když úplně zhnědnou.

Když už jarní půda není ztuhlá mrazem, rostliny až do dubna každé tři čtyři roky dělíme, jednak kvůli množení, jednak pro udržení kondice. V přehuštěném porostu totiž dochází ke hnití. K množení používáme jen části s kořínky.

Čistec se také sám úspěšně vysévá. Jestliže nové rostlinky nechceme, seřízneme květenství dříve, než semínka uzrají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám