Hlavní obsah

Vysátý zahradní odpad patří do kompostéru

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vysavač – stroj, jenž je součástí snad každého bytu či domu. Stroj, se kterým každý z nás umí pracovat a který v okamžiku zbavuje koberec či podlahu všeho, co na ně nepatří. Stroj, jenž představuje rychlý způsob, jak ušetřit čas.

Foto: Mountfield

Vysavačem, který snadno změníte ve výkonný fukar, vysajete nebo odfouknete vše, co na váš trávník nepatří.

Článek

Stejně snadno můžete udržovat v čistotě i zelený koberec ve své zahradě díky stroji pracujícímu na obdobném principu jako domácí vysavač. Zahradní nečistoty po nasátí nejdříve rozmělní drtič, který redukuje objem vysávaného materiálu až o 90 %. Ten pak putuje do sběrného vaku, kam se vejde přes 50 litrů odpadu v podobě listí, větví, větviček i zbytků trávy zbylých po zastřižení živého plotu nebo pilin po přípravě palivového dřeva.

Na trhu najdete elektrické modely vhodné tam, kde se v blízkosti nachází přípojka elektrické energie, pro ty, kteří potřebují vysavač pro úklid rozlehlejších pozemků, jsou zase vhodnější modely se spalovacím motorem. Vysavač, který snadno změníte ve výkonný fukar, se hodí pro správce rozlehlejších areálů. Zahradní vysavač umí dokonce odfouknout i čerstvý prašan pokrývající přístupové cesty, terasy nebo chodníky.

Foto: Oleo-Mac

Vysavačem odfouknete třeba i piliny zbylé po přípravě dřeva.

Víte, co kupujete?

Při nákupu stroje zjistěte, zda má teleskopicky nastavitelnou délku trubice a kolečka pro snadnější udržování této trubice v příslušné výšce nad zemí. Neměla by chybět ani elektronická regulace výkonu pro optimální nastavení proudu vzduchu a katalyzátor výfukových plynů, jenž redukuje emise a snižuje hladinu okolního hluku.

Ty nejlepší vysavače jsou vybaveny motorem s digitálním zapalováním, které umožňuje snížit spotřebu až o 40 %. Uživatelsky příjemný je antivibrační systém stroje a rukojeť potažená měkčenou gumou pro větší komfort obsluhy.

Kompostér může být i estetickým prvkem zahrady

Hrábě, od nichž míváte po dlouhé práci bolavá záda a otlačené dlaně, tak můžete ponechat v garáži či dílně. To, co na váš trávník nepatří, snadno vysajete anebo odfouknete na jednu hromadu. Vzniklý odpad pak jen vysypete třeba do kompostéru, čímž zároveň získáte kvalitní organické hnojivo.

Foto: archiv firem

Kompostér může mít vedle užitečné funkce i funkci estetickou.

Kompost přitom nemusí vypadat jako nevzhledná kopa schovaná kdesi v koutě zahrady, ale můžete vybírat z pěkných stavebnicových kompostérů různých velikostí. Ty jsou opatřeny otočným ventilem pro lepší regulaci prostupu vzduchu celým objemem biomasy a navíc i praktickými bočními dvířky pro snadné vyjmutí již uzrálého kompostu.

Kromě toho mají tyto kompostéry dokonalý systém bočních ventilačních otvorů a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu.

Reklama

Související články

Proslulá výstava Floriade

V nizozemském městě Venlo, které se nachází v bezprostřední blízkosti hranice s Německem, se letos koná pozoruhodná zahradnická akce – světově proslulá výstava...

Zahrada s výhledem do údolí

Křivoklátsko je krajinou s hradem opředeným pověstmi, malebnými údolími brázděnými Berounkou a tajuplnými lesy, kde žije vzácný výr velký a roste kriticky...

Úspory peněz díky štípačce dřeva

Plyn a elektřina neustále zdražují a jakékoli očekávání změn v tomto směru by se dalo označit přinejmenším za bláhovost. Do popředí zájmu se tak opět dostávají...

Výběr článků

Načítám