Hlavní obsah

Zásoby dříví za jediné odpoledne

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak by bylo na světě krásně, kdyby nebylo štípání dřeva, říkáte si možná každý rok v období blížícího se podzimu. Máme pro vás ale dobrou zprávu: pokud nejste zrovna vášniví dřevorubci, kteří chvíle ve společnosti sekyry a kalače co nejvíce prodlužují, může pro vás být příprava na celou topnou sezonu otázkou jednoho odpoledne.

Foto: Mountfield

Hydraulické štípačky dřeva jsou až 5x rychlejší než sekyra a kalač.

Článek

Proč byste měli každoročně snášet bolest svalů, kostí a sníženou pohyblivost zad, když existuje efektivní, rychlé a zcela bezbolestné řešení: hydraulické štípačky dřeva. Tyto stroje ale nešetří jenom vaše pohybové ústrojí, šetří také váš čas, který potom daleko lépe využijete například pro rodinu nebo pro své koníčky. Kromě toho si snadnou práci s robustními stroji doprovázenou charakteristickým praskotem a vůní dřeva rychle oblíbíte.

Poslední dvě sezony zažívají štípačky dřeva velký boom. Situace se opakuje stejně jako v případě ostatní zahradní techniky, která je už dnes pro většinu majitelů zahrad zcela běžná. Mluvíme např. o sekačkách s pojezdem, křovinořezech, motorových pilách a dalších strojích. „Štípačky dřeva bodují v podstatě stejným způsobem, tedy usnadňují práci a šetří čas,“ konstatuje odborník na štípací techniku František Turek.

V současnosti lze na zdejším trhu najít horizontální a vertikální varianty štípaček. Rozhodujícím faktorem při výběru je především množství dřeva, jež pravidelně zpracováváte. Horizontální štípačky se vyznačují menším štípacím tlakem – kolem pěti tun. Vyhovují uživatelům, kteří si dřevem přitápějí spíše příležitostně. Jejich výhodou jsou kompaktní rozměry a nižší hmotnost, které stojí za možností bezproblémového uskladnění. Největší délka štípaných polen se v tomto případě pohybuje okolo 50 cm.

Foto: archiv

„Variabilní konstrukce štípacího klínu umožňuje polena půlit i čtvrtit.“

Vertikální štípačky jsou určeny pro zpracovávání většího objemu dřeva. Ty nejlepší stroje zvládnou naštípat špalky v rozpětí délky od 30 do 130 cm. Takto velké rozpětí délky je dáno možností polohování pracovního stolu. Nejprodávanějšími modely vertikálních štípaček jsou typy o štípacím tlaku 6, 8, a 10 tun.

Při výběru konkrétního stroje byste měli dbát především na kvalitu jeho materiálů i zpracování a na jeho technická řešení a bezpečnostní opatření. Hledejte tedy vždy štípačky celokovové masivní konstrukce, které jsou vybaveny funkčními kolečky pro případné přesuny, obouručním úchopem, už zmiňovaným polohovacím pracovním stolem a variabilním štípacím klínem, který dává na výběr, zda polena půlit, nebo rovnou čtvrtit. V případě strojů s větším štípacím tlakem než 6 tun, byste měly dát přednost třífázovému elektromotoru, s nímž v podstatě nemůžete „vyhodit pojistky“.

Foto: Powersplit

IF

Štípačky jsou určeny pro ulehčení práce a zároveň pro dlouhodobé užívání. Proto byste měli vybírat u prověřených prodejců, kde nehrozí problémy s kvalitou a spolehlivostí. Samozřejmostí by měla být možnost vyzkoušet si stroj přímo na prodejně. Vodítkem při výběru by mohly být také garanční záruky a servisní možnosti. Jen u kvalitních výrobků si může prodejce takovouto zodpovědnost dovolit.

Reklama

Související články

Kamenné variace

Přírodní kámen je jen těžko nahraditelný jakýmkoli jiným průmyslově vyrobeným dlažebním či stavebním materiálem.

Živý plot

Je dokonalou náhradou klasického oplocení, a pokud bude tvarovaný, podtrhne také půvab květinové výsadby. Kromě toho se umí proměňovat spolu s ročními...

Zahrada jako od profesionálů

Slunce svítí, teploty stoupají a živé ploty se zelenají o sto šest. Kdo to ještě nestihl, má právě nejvyšší čas dát jim pro letošní sezonu dokonalý střih....

Výběr článků

Načítám