Hlavní obsah

Za volantem moderního zahradního traktoru

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak jedinečný pocit pohodlí a uživatelský požitek vám jiná zahradní technika nenabídne. Když se posadíte za volant moderního traktoru, jste najednou obklopeni řadou technických vymožeností.

Článek

Výbava traktorů si s lehkou nadsázkou nezadá s výbavou automobilů. Palubní počítač, tempomat, nastavitelné sedadlo, automatická převodovka ovládaná pedály, světlomety, tažné zařízení a mnoho dalších prvků z nich činí výjimečné pomocníky na práci kolem domu.

Traktory jsou velmi oblíbené díky své multifunkčnosti. Můžete za ně připojit širokou škálu příslušenství, a tudíž je využijete 12 měsíců v roce. Je také třeba vyzdvihnout, že jsou bezkonkurenční již při sekání středně velkých travnatých ploch. Většinu času na zahradě může uživatel strávit v jejich sedadle, protože zvládnou vše potřebné. A tomu také odpovídá jejich vybavenost.

Díky pohodlnému sedadlu jste vždy pánem situace a máte o všem dokonalý přehled. Kontrolu nad všemi funkcemi stroje vám usnadní palubní počítač, který dokáže upozornit například na docházející palivo v nádrži nebo na zaplněnou kapacitu sběrného koše.

Tempomat oceníte tehdy, když budete chtít ulevit svým nohám. Při dlouhodobém ježdění tam a zpět po pozemku nemusíte nohu namáhat neustálým sešlapováním rychlostního pedálu. Nastavíte si konstantní rychlost a můžete si vychutnávat jízdu.

Chytré funkce a technické doplňky

Správné traktory jsou vybavené spolehlivou hydrostatickou převodovkou, ovládanou prostřednictvím pedálů, v jiných případech je ovládání řešeno ruční pákou. Chytrou funkcí je takzvané Easy Memo. Díky tomuto systému si moderní traktory pamatují vámi nastavenou výšku sečení. Pokud jste manipulovali se sekačkou, třeba když jste jeli vysypat koš, nemusíte pak výšku znovu nastavovat.

Důležité je, aby stroj měl motor o odpovídajícím výkonu, napřímený a dostatečně široký tunel a objemný koš. Zásadní je samozřejmě také sekačka. Ta by měla být plovoucí a osazena alespoň dvěma synchronizovanými noži. Pak si můžete být jisti, že váš traktor zvládne údržbu jakéhokoliv pozemku a poradí si i s přerostlou trávou.

Traktory stejně jako sekačky nabízejí možnost mulčování. Při něm je posečená tráva několikanásobně rozsekána, tato hmota zůstává ležet u kořínků trávníku, zanedlouho se rozloží a funguje jako ekologické hnojivo pro váš „zelený koberec“. Také zabraňuje vysychání a odpadá problém kam s posečenou trávou.

Pokud uvažujete o pořízení traktoru, poptejte se i na takový detail, jakým jsou anti-skalpovací kolečka. Budou-li dostatečně široká, jsou zárukou, že sekačka traktoru nesedře trávník v zatáčkách a dokonce ani při přejezdu nerovností.

Moderní traktory překvapí svojí propracovaností a praktičností. Mnoho prodejců na ně poskytuje standardní záruku, ale ideální je pořídit tak technicky vyspělý stroj tam, kde na něj dostanete prodlouženou zárukou.

U skutečných specialistů na zahradní techniku nemusíte navíc řešit, jak traktor dopravit domu, zda si objednat dodávku nebo někde půjčit přívěs, nemusí si lámat hlavu nad jeho zprovozněním a hledat v nekonečných manuálech, jak se vůbec ovládá a co všechno dokáže. Současní profesionální prodejci tohle všechno zařídí za vás, někteří dokonce zdarma.

Reklama

Související články

Štípání dřeva už není úmorná dřina

Zpracovat větší množství palivového dřeva můžete i bez dřiny, litrů potu a bolavých zad. Nevěříte? Potom jste ještě neviděli při práci hydraulickou štípačku na...

Tlaková myčka při úklidu uspoří čas i vodu

Čistíte pravidelně terasu, dlažbu kolem bazénu nebo často uklízíte bláto z chodníků? Potřebujete zbavit špíny fasádu domu, důkladně omýt stavební či zahradní...

Výběr článků

Načítám