Hlavní obsah

Křovinořez je pomocník do nepohody. Musíte si však správně vybrat

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko byste našli univerzálnější pomocníky pro údržbu zahrady, než jsou křovinořezy. Ty si skvělou pověst vysloužily plným právem – zvládnou totiž vše, co potřebujete udělat kolem domu. Tedy nejen posekat vysokou trávu, ale díky vyměnitelným nástrojům třeba i zlikvidovat křoví, mlází nebo náletové dřeviny.

Článek

Jak si však vybrat správný stroj? Jasnou volbou jsou modely s benzinovým motorem, které se kromě výkonu a praktičnosti mohou pochlubit i spoustou „vychytávek“. Samozřejmostí už by měl být například primer pro snadné startování či antivibrační systém, jenž se stará o to, aby vaše práce byla co nejméně namáhavá.

Co se týče výkonu, na ty nejdrobnější práce (jako je sečení trávy v hůře dostupných místech) vám postačí křovinořez s objemem motoru kolem 25 cm 3. Pokud však hodláte pracovat často a na větších plochách, kde chcete bez komplikací likvidovat i hodně zanedbaný porost, zvolte stroj s objemem 35 až 50 cm 3.

Pozornost byste měli věnovat také typu rukojeti. S obyčejným držadlem se vaše práce brzy stane úmornou dřinou, naopak s rukojetí ve tvaru řídítek je výrazně příjemnější. Stroj navíc lépe ovládáte, proto se „řídítka“ používají u všech křovinořezů vhodných i na dlouhodobější práci. Ideální je, pokud je rukojeť také výškově nastavitelná.

Při nákupu křovinořezu nezapomeňte ani na příslušenství. Do standardní výbavy by kromě nosného popruhu měly patřit i trojramenný nůž a strunová hlava, dokoupit si však můžete celou řadu různých adaptérů (například prořezávač nebo kultivátor) a žacích nástrojů.

Skvělým pomocníkem v náročných podmínkách je osmizubý kotouč, na likvidaci křovin a slabých kmenů je pak určen kotouč dvaadvacetizubý či dokonce osmdesátizubý. Pořídit byste si měli také ochranné pomůcky – rukavice, sluchátka a brýle.

Reklama

Související články

Nasekat dříví na otop, jde to i bez dřiny

Stojíte před hromadou nařezaného dřeva a víte, že vás čeká několikahodinová dřina s čím dál těžší sekerou v ruce. Jenže cesta k úhlednému rázu polínek, který...

Při nákupu pilek i pil se vyplatí uvážlivost

Na zahradě se bez pomocníků se zubatým ostřím jednoduše neobejdete. Vybavit byste se měli nejen ruční pilkou, které vám skvěle poslouží při ošetřování dřevin,...

Štípání dřeva už není úmorná dřina

Zpracovat větší množství palivového dřeva můžete i bez dřiny, litrů potu a bolavých zad. Nevěříte? Potom jste ještě neviděli při práci hydraulickou štípačku na...

Výběr článků

Načítám