Hlavní obsah

Na chalupách se zbytečně utrácí stamilióny

Novinky, Josef Landa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima se pomalu blíží ke svému konci a vy už se nemůžete dočkat chvíle, kdy se vypravíte na chatu či chalupu a začnete zvelebovat probouzející se zahradu. Jenže v živé paměti ještě máte loňské jaro i podzim, kdy jste se po práci museli zachumlat do pořádně huňaté deky a dát si něco ostřejšího, abyste se aspoň maličko zahřáli.

Článek

Jakou alternativu tedy zvolit, abyste znovu nemrzli a zároveň neudělali do rodinného rozpočtu nezacelitelnou díru?

Začněme od výběru nejvhodnějšího a nejlevnějšího paliva. Na celé čáře vyhrává dřevo, pro které mluví snadná dostupnost, stále relativně nízká cena i skutečnost, že díky němu nebudete závislí na teplovodní síti, dodávkách plynu nebo elektrické energie.

Vyhněte se rizikům

Teď zbývá vyřešit, v čem dřevem topit. Staré typy železných nebo litinových kamen jsou dávno překonané – jednak už nemají nijak oslnivou tepelnou účinnost, jednak s nimi podstupujete velká bezpečnostní rizika. Uhlídat děti, aby v jejich blízkosti nepřišly k úhoně, je skoro nemožné. O hazardu s případným požárem ani nemluvě.

Podobné trable vás potkají také s elektrickým přímotopem, jehož provoz se vám navíc pořádně prodraží.

Daleko k ideálu má také klasický otevřený krb. Představa, jak si u něj budete po celodenní práci vychutnávat uklidňující mihotání plamenů a praskání dřeva, je sice romantická, čísla jsou však jednoznačně proti. Jeho tepelná účinnost je totiž jen asi 15 %. Navíc u něj nejspíš budete bojovat i s nedostatečným přívodem vzduchu, který znamená horší spalování a více kouře.

Ušetřit můžete desetitisíce

Neporovnatelně lépe si vedou krbová kamna, jejichž tepelná účinnost může dosáhnout až 85 %. To dvojnásob oceníte u rodinného domu, kde můžete ušetřit desetitisíce korun ročně. Velkou výhodou krbových kamen je také jejich prostorová nenáročnost a snadná instalace.

Na českém trhu už si navíc můžete vybrat ze široké škály typů - včetně těch s teplovodním výměníkem, který umožňuje připojení topných těles (radiátorů), případně zásobníkového ohřívače vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám