Hlavní obsah

Bazén změní vzhled celé zahrady

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho majitelů zahrad a rodin s dětmi sní o příjemném relaxu a radovánkách ve vlastním bazénu. Pokud si hodláme svůj sen splnit, výběru budoucí oázy ke koupání bychom měli věnovat dostatek času. Pro letošní sezonu je ideální čas začít již nyní. Na trhu je totiž celá řada modelů, bazén po instalaci navíc zásadně změní tvář naší zahrady.

Článek

Představy a požadavky zákazníků se výrazně liší a výrobci se jim snaží maximálně vyhovět. Výběr je proto vskutku velmi pestrý. Velmi důležité je ujasnit si, jakou částku jsme ochotni za svůj vlastní „vodní ráj“ zaplatit a co všechno od něj očekáváme.

Pokud nejsme nároční, uspokojí nás nadzemní bazény. K dostání jsou oválné a kruhové s různým vnějším dekorem - posledním trendem, který nahrazuje modrou barvu, je imitace dřeva. Bazén tak lépe zapadne do prostředí zahrady.

Zapuštěné bazény jsou naopak to nejlepší, co lze na trhu pořídit. Kvalitní konstrukce, nejlepší materiály, bezpočet tvarů a velikostí, k tomu široká nabídka příslušenství. Variant, jak si bazén dovybavit, je nepřeberné množství. Praktické je tepelné čerpadlo, písková filtrace nebo robotický vysavač nečistot. Kdo si chce pobyt ve vodě zpestřit, může sáhnout po protiproudech. Tento doplněk využijí také sportovně založení lidé pro svůj trénink.

Nedílnou součástí každé výbavy by určitě měla být speciální chemie, díky které snadno udržíme vodu průzračně čistou. Pomůže nám i nářadí na odstraňování nečistot z hladiny i dna bazénu. Další investici si vyžádá zastřešení místa ke koupání, ale odvede skvělé služby. Ochrání vodu před padajícím listím, oceníme jej při rozmarech počasí a hlavně při zazimování bazénu. K dostání je základní varianta v podobě plachty nebo mobilního přístřešku. Nejdokonalejší je pak posuvné zastřešení.

Rezervujte slunné místo

Velkou rozvahu zaslouží také výběr místa pro náš bazén. Měli bychom myslet na několik zásadních podmínek. Klíčová je totiž nejen jeho poloha, velikost, ale také pojetí jeho nejbližšího okolí.

Bazény jsou na zahradě nepřehlédnutelné, výrazné a zcela změní její vzhled. Nadzemní modely „trčí“ do prostoru, zapuštěné jsou dominantní díky případnému zastřešení. V obou případech má místo k radovánkám a osvěžujícím zážitkům svá specifika.

Bazén by hlavně neměl bránit výhledu do zahrady. Dívat se z okna domu přímo na jeho stěnu nebo na rozložené zastřešení není zrovna idylické. Konstrukci neschováme ani za pomoci keřů, stromků a další zeleně, voda by byla neustále plná listí a dalších nečistot. Navíc bychom museli počítat s nežádoucím stínem.

Zcela zásadní je vybrat pro bazén slunné místo. Díky tomu nebudeme muset dlouho čekat na to, až se voda prohřeje, navíc si ideální teplotu dokáže i udržet. Velmi praktické je, když bazén není daleko od terasy, pergoly nebo jiného posezení. V nejlepším případě by měl na tato místa přímo navazovat. Potom však musíme dbát na to, aby okolo byla dlažba či jiná plocha z neklouzavých materiálů. A zde bychom měli s ohledem na bezpečnost udržovat naprostou čistotu.

Reklama

Související články

Co praví o bazénech stavební zákon?

Plánujete na zahradě postavit zapuštěný bazén, ale nevíte zda na stavbu bazénu potřebujete nějaká povolení či souhlasy? Co o stavbě bazénu říká stavební zákon?

Když koupání, tak s komfortem!

Bazén na vlastní zahradě představuje dokonalý luxus. Žádná přeplněná koupaliště nebo nepříjemní sousedi na vedlejší dece a ještě máte jistotu, že se pokaždé...

Výběr článků

Načítám