Hlavní obsah

S vysokou trávou vám pomohou speciální stroje

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když nám se může zdát, že je letošní jaro na sluneční svit skoupé, trávě trocha toho chladu nevadí a v růstu ji nezastaví. Kdo se pravidelně nedostane k sekání, bude se za pár dní divit, protože s přerostlou trávou si obyčejné sekačky neporadí.

Článek

Co tedy dělat v případě, že jste se třeba dva týdny nedostali na chalupu a trávy máte po kolena? „Rozhodně bych doporučil vybavit se některým ze šikovných speciální strojů, které si s vysokou trávou poradí,“ radí odborník na zahradní techniku David Kolařík.

Motorovou kosu využijete na každé zahradě

Jedním z nejúčinnějších pomocníků, se kterým si s přerostlou trávou hravě poradíte, je motorová kosa. „Největším výhodou tohoto stroje je jeho mobilita. Obsluha se s ním bez problémů dostane i do míst, kam to s běžnou sekačkou není možné. Vysekávat se tak dají například i strže nebo příkopy,“ vypočítává Kolařík.

Ovšem jen sekáním přerostlé trávy využití motorové kosy nekončí. Stejně dobře jako s vysokou trávou se vypořádá i s plošným sečením větších ploch a udržováním běžných trávníků. Jak je to možné? „Je to díky široké škále vyměnitelných pracovních nástrojů, kdy stačí například nahradit standardní vyžínací kotouč za některý z řady žacích nástrojů a stroj si poradí i s tuhou trávou kolem cest, přerostlým porostem, houštím nebo náletovými dřevinami,“ říká odborník na zahradní techniku.

Bubnovku“ nezastaví vysoká tráva ani svah

Pro majitele větších pozemků nebo luk je už na efektivní sečení vysoké a přerostlé trávy potřeba podstatně výkonnější stroj. Nejlepší volbou je v tomto případě samochodná bubnová sekačka. A proč právě ta? „Její výhodou je pohodlí obsluhy při práci a rychlost s jakou sečení zvládá,“ vysvětluje Kolařík. „S přehledem přitom zlikviduje trávu vysokou až 1,5 metru. Je to díky tomu, že buben je umístěn před sekačkou, takže seče čelně v otevřeném prostoru a není limitován výškou trávy, jak je tomu u běžné rotační sekačky.“

Velkou devizou je i fakt, že bubnovou sekačku nezastaví ani svažité pozemky. Protože má kola se šípovitým vzorem , je velmi stabilní a má vynikající prostupnost i náročným terénem. Je natolik robustní a výkonná, že drny nebo krtiny nejen překoná, ale dokonce je rotujícím bubnem urovná.

Kultivátor překvapí šíří využití

Ale při sekání nemusíte jen chodit „po svých“. Když ke kultivátoru připojíte bubnovou sekačku, která může mít šířku záběru až 100 cm, získáte nejrychlejšího a nejvýkonnějšího pomocníka ze všech strojů na sekání trávy. A pokud si k němu navíc pořídíte praktickou sedačku Quatro, budete při práci pohodlně sedět na sedadle a jen řídit.

Kultivátor ovšem zdaleka nevyužijete jen na sekání trávy. Doplnit se dá o celou řadu připojitelného příslušenství, která z něj rázem učiní celoročního dříče a vy s ním zastanete spoustu dalších prací. S vozíkem můžete například přepravovat nejrůznější materiál, se sněhovou frézou se zbavíte starostí s odklízením sněhu a s drtičem zlikvidujete až 8 cm silné větvě. K dispozici je i celá řada příslušenství pro péči o půdu.

Reklama

Související články

Sekačky na míru trávníku

Univerzální sekačku v obchodech nenajdeme. Při výběru záleží na tom, jaký druh trávníku budete obhospodařovat, na velikosti plochy a sklonu trávníku a druhu...

Výběr článků

Načítám