Hlavní obsah

Novinka na balkon - Izotoma

Novinky, P. Gajdoštin, časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izotoma zatím nemá české jméno, to ale neznamená, že se nemůže stát hitem letních balkonů a teras.

Článek

Keřík s krásnými světle modrými hvězdicovými květy se velmi snadno pěstuje ze semen, rozrůstá se „tak akorát“, není potřeba ho stříhat, tvarovat a zbavovat suchých květů. Ctitelé blankytně modré barvy v izotomě tak získávají další spolehlivou rostlinu, která svou barvou ochladí horké letní dny. Stejně jako lobelky můžeme mít izotomu ještě v dalších barvách – bílé a růžové. Směs semen, ze které nám vyrostou modré, růžové i bílé rostliny, je na trhu k dostání pod označením ‘ Tristar Mix’ F1.

Pěstování

Donedávna se tato půvabná balkonová rostlina množila pouze vegetativně, pouze řízkováním. Šlechtitelé ale zapracovali na tom, aby se tento zatím ještě poměrně zřídka pěstovaný druh množil spolehlivě i semeny. Pěstování izotomy ze semen není náročné – semena vyséváme v březnu do skleníku nebo do truhlíku za oknem. Potřebují ke klíčení světlo, vyséváme je tedy na povrch substrátu.

Semenáčky potřebují teplotu kolem 20 °C, proto se pro předpěstování v domácích podmínkách velmi dobře hodí. Vzrostlé rostlinky přepikýrujeme a sazenice vysazujeme do nádob nebo na okraje záhonu v polovině května. Této letničce svědčí lehčí propustná půda a plné slunce, snese ale i částečný polostín. V průběhu vegetace občas přihnojujeme plnosložkovým hnojivem. Kvete do pozdního podzimu.

 Použití

Tato rostlina je příbuzná se známou a na českých balkonech hojně pěstovanou lobelkou. Má velmi podobné využití, tedy jako nízká výplňová a podsadbová rostlina, která spolehlivě a dlouho kvete. Na rozdíl od lobelky je ale poněkud vzrůstnější (trsy mohou být vysoké až 25 cm), proto ji můžeme využít i pro solitérní výsadbu. Svou jemnou stavbou se velmi dobře hodí pro přírodně laděné výsadby.

Izotoma není dominantní, proto se používá pro sesazované truhlíky i letničkové záhony. Vybereme k ní ale vždy jemnější venkovské rostliny, výrazně tvarované a exoticky vybarvené rarity pro ni nejsou dobrými společníky. Stejné zásady se držíme i při výběru nádoby – nejvíce vynikne v neokázalém jednoduchém květináči. Zaléváme ji pravidelně, pozor ale na přemokření, které izotoma nesnáší.

Reklama

Související články

Balkonovky překvapují

Také tento rok přinesl mnoho novinek ve výběru balkonových květin. Představíme vám ty nejkrásnější, díky kterým může být váš balkon úplně jiný než loni.

Rostliny se symbolem ®

Možná jste se při nakupování v zahradním centru či v zahradnictví setkali s rostlinami, které měly za svým jménem velké písmeno R umístěné v kroužku. Zdánlivě...

Výběr článků

Načítám