Hlavní obsah

Mrazu plno, plynu málo. Co teď frčí?

Novinky, (ha)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropa je zděšená. Svírá ji arktická zima a strach z nedostatku sibiřského plynu. Čím budeme topit? A kam až vyšplhají už tak horentní ceny energií? Odpovědí na tato otázky se zatím nedostává, ale lidé si své řešení už našli.

Článek

Tisíce domácností se urychleně vracejí k topení klasickým dřevem. Jenže k tomu potřebujeme správná kamna a také pořádnou pilu na řezání polen, popřípadě k tomu i výkonnou štípačku dřeva.

Která kamna skutečně zahřejí?

Ale aby člověk vytápěl dřevem skutečně efektivně, je důležité je spalovat v kvalitních kamnech. Ideální a i v letošní zimní sezoně velmi populární jsou kamna krbová s proskleným ohništěm.

V krbových kamen lze spalovat kusové dřevo i ekobrikety.foto: Mountfield

Jejich účinnost se, zvláště u typů s dvojím spalováním, pohybuje kolem 85 procent. „Zásadně snížit náklady na topení se podaří také instalací teplovodního výměníku, jehož prostřednictvím se teplo rozvede po celém bytě či rodinném domě pomocí běžných radiátorů,“ říká odborník na vytápění Miloš Randáček. Zároveň ale podotýká, že i krbová kamna bychom si měli pořizovat u jejich tradičních prodejců, kde by se nám také mělo dostat kvalitní odborné rady kolem jejich konkrétního výběru.

Chceme řezat. Ale čím?

Než se ovšem palivové dříví ocitne v kotli nebo krbových kamnech, musíme si je nařezat. A to bez kvalitní a spolehlivé řetězové pily nejde.

Řetězové pily jsou při zpracování palivového dřeva skvělými pomocníky, kteří šetří náš čas i peníze.

Ale jak si vybrat tu správnou? „Důraz je třeba klást na kvalitu, spolehlivost a především výkon,“ říká odborník na lesní techniku Petr Dlouhý. „Na trhu je nepřeberné množství strojů s elektrickým nebo benzínovým motorem v kategorii hobby, farmářské, jinak též poloprofesionální a profesionální. Každý zákazník by si měl předem stanovit jak často a k čemu pilu bude používat. Jen tak si může vybrat odpovídající stroj,“ radí Dlouhý.

Benzín, nebo elektřina?

Pily s elektrickým motorem dobře poslouží k drobným a nenáročným pracím v okolí domu s dosahem přívodu elektrické energie. Velkou výhodou těchto strojů je nízká hladina hluku, tedy velmi tichý chod a nulové zplodiny. Proto s nimi lze efektivně a velmi komfortně pracovat na zahradě ve městě, na chatě či chalupě, aniž bychom rušili sousedy. „Tento druh pil je oblíbený především i u řemeslníků, kteří je mohou využívat i v uzavřených prostorech. Pily s benzínovým motorem jsou na rozdíl od elektrických mnohem mobilnější a lze s nimi pracovat prakticky kdekoliv,“ vysvětluje Dlouhý a dodává, že podle způsobu využití se pak dají rozdělit do tří skupin.“

Hobby pily

Jsou ideální volbou pro občasné uživatele především na zahradách a kolem domu při drobnějších pracích. Lze s nimi kácet malé stromy, odvětvovat nebo připravovat menší množství palivového dříví. Jejich devizou je snadné ovládání, jednoduchá údržba, spolehlivost a bezpečnost .

Pily farmářské

O jejich určení vypovídá již jejich označení. Tyto výkonné stroje, které nabízejí pro tuto skupinu pil nadstandardní výbavu převzatou z profesionálních pil, najdou své uplatnění nejen u soukromých uživatelů na farmách, v zemědělství, stavebnictví, lesním nebo vodním hospodářství, ale i v komunální sféře. Bez obtíží zvládají probírku, odvětvování nebo přípravu většího množství palivového dřeva.

Pro přípravu palivového dřeva u domu je zapotřebí kvalitní řetězová pila.foto: Oleo - Mac

Pro přípravu palivového dřeva u domu je zapotřebí kvalitní řetězová pila.foto: Oleo - MacProfesionální pily

„Tyto stroje jsou určeny pro práci v nejnáročnějších podmínkách profesionálního nasazení a tomu odpovídají jejich silné motory, bleskové akcelerace, snadná ovladatelnost a především spolehlivost,“ pokračuje Dlouhý. Jsou určeny pro každodenní náročnou práci například v lesnictví a s využitím nejmodernějších technologií poskytují extrémní výkony při zachování komfortu a bezpečnosti práce.

Důležitá je výbava

I když se laikovi může zdát, že jsou všechny typy pil vypadají stejně a řetězové systémy jsou si podobné, jsou mezi nimi podle Petra Dlouhého zásadní rozdíly v konstrukci a výbavě. Například startování stroje velmi usnadní poloautomatický sytiče, dekompresní ventil a nastřikovač paliva. Údržbu výrazně zjednoduší rychloupínací matice krytu vzduchového filtru a odstředivé předčištění vzduchu. Neméně důležitý je dobrý antivibrační systém, bez kterého se s pilou nedá dlouhodobě pracovat. Výhodou některých modelů je pak i možnost volby mezi letním či zimním provozem, což usnadňuje provoz v extrémních podmínkách.

Dobrý tip:
Jak to tak bývá, i kamna nebo pily je dobré nakupovat tam, kde nám s jejich výběrem kvalifikovaně poradí, tedy ve specializovaných obchodech.A je pro rodinný rozpočet určitě výhodné rozhlédnout se, kde a jaké dávají slevy. Příležitosti k opravdu výhodným nákupům jsou, stačí kliknout na internetu .

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám