Hlavní obsah

Listí hrabat? Ne, vyluxovat

Novinky, (re)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na podzimní zahradě nás očekává spousta práce. Ruku na srdce, asi jednou z nejméně oblíbených je neustálé hrabání listí a jeho likvidace. Naštěstí už existují pomocníci, jimž v trávníku, na chodnících a vůbec všude kolem domu neunikne ani lísteček.

Článek

Jsou jimi vysavače listí, které rychle a bez námahy odstraní suché, ale i mokré a sešlapané listí. Moderní vysavače totiž disponují dvěma funkcemi – vysavačem a fukarem. Listí umí sfoukat silným proudem vzduchu (rychlost je až 380 km/hod.) na hromadu a současně je vysát do objemného vaku, který má obsluha zavěšený přes rameno. Kvalitní vysavače listí mají tu vlastnost, že jsou vybaveny rozmělňovačem, který umí pomocí speciálních lopatek ventilátoru snížit objem vysávaného listí i drobných větviček až o 90 procent.

Sběrný vak, vyrobený z pevného a lehkého textilu, pojme díky tomu skutečně velké množství listí - od 30 až do 50 litrů. Jeho obsah potom snadno vysypeme do kompostu. Nadrobno rozdrcený listový odpad dobře tlí a urychluje tak proces kompostování. Je dobré podtrhnout, že bychom si měli vybírat jen takový vysavač, který má lopatky ventilátoru vyrobené z kvalitního a odolného materiálu.

„Nové typy vysavačů mají i regulaci výkonu. Ta je buď plynulá, nebo stupňová - se dvěma či třemi polohami,“ popisuje Zdeněk Janda, odborník na zahradní techniku. Je to prý stejné jako u klasických vysavačů, které má člověk doma na luxování podlahy a koberců.

Pořídit si můžeme vysavač listí s elektrickým nebo benzinovým motorem. Elektrické mají sice tišší chod, ale člověk je při práci na zahradě limitován délkou přívodního kabelu. S benzinovým motorem nejsme naopak nijak omezeni, a proto s ním můžeme pracovat kdekoliv. Hodí se tedy zvlášť na rozlehlejší pozemky.

Výhody zahradního vysavače- ušetří práci s úklidem listí- bez námahy vytvoříte hromadu z listí - vysajete prach, zbytky trávy, sena i nečistoty z chodníků- rozmělněný odpad je skvělý do kompostu- v zimě odfoukáte čerstvě napadaný sníh

Reklama

Výběr článků

Načítám