Hlavní obsah

Znovuobnovená sklářská značka získala další prestižní cenu za design

Novinky, tnk

Ocenění Výrobce roku v rámci udílení cen Czech Grand Design získala rodinná sklárna Rückl, která se zabývá výrobou broušeného křišťálu. Ta se nedávno stala také absolutním vítězem v rámci přehlídky Designblok, a to pod kreativním vedením sklářského výtvarníka Ronyho Plesla.

Foto: Archiv přehlídky Designblok, Novinky.cz

Tradiční česká značka Rückl na Designbloku představila novou kolekci broušeného skla ve speciální instalaci (vlevo). Zaujala i kolekce Špagety od dua Herrmann a Coufal.

Článek

Trofej Czech Grand Design si zástupci značky odnesli nejen za mimořádnou kolekci s názvem České nebe kreativního ředitele Ronyho Plesla, ale také za celkovou proměnu značky. Ostatně právě za obnovení značky a nové produkty získal výrobce také cenu za Nejlepší nový výrobek a Hlavní cenu v rámci přehlídky Designblok (pražská přehlídka designu a módy, udílí se každý rok). [celá zpráva]

Porota soutěže Czech Grand Design (ceny každoročně udílí Akademie designu České republiky) zvlášť ocenila právě již zmíněnou kolekci, která je inspirována českou historií a tradičním sklářským uměním a rukodělnou tradicí. Kousky ovšem mají svěží pastelové barvy a moderní vzhled.

Značka je známá od roku 1846. O její návrat na současnou scénu českého skla se zasadil i investor a spolumajitel značky Bomma Martin Wichterle.

Foto: Archiv firmy Rückl

Karafa Amadeus z kolekce České nebe a první kus z nové designové kolekce Ronyho Plesla - váza Berry.

Sklárna se nachází nedaleko Prahy v Nižboru poblíž řeky Berounky. Nový svěží vzhled dává značce i grafický design Studia Najbrt. ,,Naším cílem bylo vytvořit kvalitní redesign historické značky Rückl s motivem čápa, kterého jsme jako hlavní motiv chtěli zachovat,“ uvedl pro značku kreativní ředitel Aleš Najbrt.

Navrácení značky na scénu současného designu potvrdil i fakt, že právě od značky Rückl jsou sošky udělované v rámci ceny Český lev. „Ačkoli je soška lisovaná, nese prvky, které jsou typické pro kolekci České nebe sklárny Rückl. Při tvorbě návrhu jsem se inspiroval poetikou Josefa Lady a tvaroslovím českého kubismu, toužil jsem stvořit lva vstřícného a milého,“ uvedl k sošce její autor Rony Plesl.

Foto: Archiv firmy Rückl

Rückl a umělecký ředitel Rony Plesl stojí za letošní soškou Českého lva. Zdařilá je i šperkovnice Alchemist.

Do síně slávy letos vstoupil pedagog, sklář a umělec Václav Cigler, který zásadním způsobem ovlivnil pohled na české sklo.

Designérem roku se letos stal Jan Čapek, který tento titul získal už podruhé. Tentokrát obdržel cenu za lahve na vodu pro společnost Fatra.

Foto: Novinky

Designovou řadu Levit navrhl Jan Čapek pro společnost ABB. Jde o jedny z mála vypínačů, které mají opravdu minimalistické tvary.

Grand designérkou roku 2017 se stala šperkařka Nastassia Aleinikava. Uděleny byly i další ceny. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám