Hlavní obsah

Do síně slávy českého designu letos vstoupí sklář Václav Cigler

Novinky, tnk

Mistr sklářského umění, umělec, designér a zasloužilý pedagog Václav Cigler vstoupí do Síně slávy českého designu v rámci udělování cen Czech Grand Design 27. března v Praze. Informovali o tom pořadatelé soutěže. Oceněn bude za celoživotní přínos svému oboru a za průkopnickou a experimentální práci s mnoha materiály.

Foto: Jan Šída - Právo, archiv soutěže Czech Grand Design

Václav Cigler je jednou z nejvýraznějších postav českého sklářského umění.

Článek

Osmaosmdesátiletý Václav Cigler získá stejné ocenění, jaké v minulosti obdržel i architekt Bořek Šípek, sochař a výtvarník František Vízner nebo architekt Jan Kaplický. Cigler je jednou z výrazných osobností, kterou formovalo studium sklářství v Novém Boru.

Jeho dílo je k vidění ve Slovenském národním divadle, známé jsou i jeho obklady a světelné objekty v pražském metru - ne všechny se ale dochovaly.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Designér se dlouhodobě věnoval vlastní tvorbě a experimentům se sklem a plasty. Pracoval i pro luxusní značky zabývající se výrobou hodinek a šperků.

„Pro světovou sklářskou plastiku Cigler objevil potenciál optického skla. Byl zakladatelem odborného sklářského školství na Slovensku, pedagog na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě, jeho příklad formoval řadu slovenských umělců a designérů,“ uvedla Iva Knobloch, kurátorka a předsedkyně poroty v kategorii Grafický designér roku Czech Grand Design.

Foto: Archiv soutěže Czech Grand Design

Řada Ciglerových děl je na pomezí šperku, užitného předmětu a uměleckého díla.

Autor se dlouhodobě věnoval i práci se světlem. „Navrhl a se skupinou vysokoškolských pedagogů realizoval v Československu první programovatelné světelné těleso ve Slovenském národním divadle,“ doplnila Knobloch.

Václav Cigler

Narodil se ve Vsetíně, kde navštěvoval základní školu a gymnasium. Vystudoval sklářskou průmyslovou školu v Novém Boru a Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u profesora Josefa Kaplického. V Bratislavě založil ateliér Sklo v architektuře, který vedl.

Václav Cigler bude oceněn 27. března 2018 během slavnostního předávání Cen Czech Grand Design v pražském Stavovském divadle.

Reklama

Související témata:

Související články

Nominace na Czech Grand Design

Ceny Czech Grand Design odtajnily nominace pro 12. ročník prestižního ocenění za design. Šanci mají lavičky pro chytrá města, hrnce ze skla, recyklované oděvy,...

Výběr článků

Načítám