Hlavní obsah

Ze stoleté nákladní lodi vznikl příjemný třípokojový byt

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postavili ji v roce 1912. Převážela po Temži zboží z Londýna a zpět po několik desetiletí. Když její služba v 70. letech minulého století skončila, stala se z ní ubytovna pro školáky jednoho centra pro volný čas v Hampshire. Zásadní změna ale přišla před třemi lety. Majitel se ji rozhodl proměnit v hausbót. Celou ji opravil a přestavěl. Nyní se v jejích útrobách skrývá hezký třípokojový byt. Je to loď dlouhá 27,5 metru a jmenuje se ... Jason.

Foto: Profimedia.cz

Loď prošla kompletní rekonstrukcí. Výsledkem je celoročně obyvatelný interiér s nádherným výhledem na řeku a její okolí.

Článek

Ačkoli to možná každého hned neupoutá, znalci lodí a života na nich se patrně při přečtení jména budou divit nebo pobaveně usmívat. Námořníci totiž odjakživa dávali lodím nejraději ženská jména.

V anglickém prostředí, kde by slovo loď mělo mít správně střední rod, ale z tradičních důvodů je vždy označována jako „ona“, pak mužské jméno Jason působí obzvláště podivně.

Foto: Profimedia.cz

Na jídelnu volně navazuje obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Ústředním prvkem obývací zóny je konferenční stolek ze skla.

Loď přestavěl na skutečný houseboat

Když se majitel rozhodoval, jakou podobu by loď měla nakonec mít, vycházel z její poslední funkce, tj. chtěl zachovat obytnou podobu. Než by se ale spokojil s obyčejným hausbótem, na kterém by trávil dovolenou a víkendy, rozhodl se loď vyspravit a zařídit její interiér tak, aby se stala plnohodnotným bydlištěm na celý rok.

Jinými slovy, proměnil ji v doslovný houseboat, tedy dům a loď v jednom (z anglického house - dům, boat - loď).

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ložnic na lodi

Foto: Profimedia.cz

Skříňka na toaletní potřeby má tvar loďky postavené na výšku.

Interiér lodi kotvící na řece Hamble, poblíž Southamptonu, je rozdělen do dvou pater. Společenská zóna domova je - předpokládatelně - umístěna v horním patře, tj. na úrovni paluby, odkud je i nádherný výhled na řeku a její okolí. Právě zde je plně vybavená moderní kuchyň. Jídelna a obývací pokoj pak sdílejí jeden velký otevřený prostor.

Když návštěvník sestoupí po schodech do podpalubí, nalezne tam trojici ložnic plus jednu místnost sloužící jako pracovna.

Foto: Profimedia.cz

Jídelna je plně a moderně vybavená.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám