Hlavní obsah

Zchátralá historická farma se proměnila ve stylový moderní dům

Novinky, Jana Nesvadbová

Proměnu staré farmy se zchátralými stodolami v rozlehlý a příjemný venkovský dům představili architekti z britského atelieru AR Design Studio. Objekt velice pečlivě dodržuje styl původní viktoriánské venkovské architektury, přesto jeho interiér nabízí vše, co moderní rodina může potřebovat pro svůj pohodlný a společenský život.

Foto: The Faction

Původní farmářský dům zůstává i v nové koncepci hlavní budovou.

Článek

Původní majitelé venkovského domu, jehož přesnou polohu si současní vlastníci nepřáli uveřejnit, žili jako farmáři. Kromě hlavního domu byly po pozemku roztroušené ještě stodoly. Ty ale postupem času přestaly sloužit svému účelu a nakonec zchátraly.

Když se současní majitelé obrátili na architekty z AR Design Studia, přáli si původní viktoriánský dům renovovat a rozšířit. Jednu ze stodol bylo totiž možné ještě jakž takž zachránit.

Architekti svou pozornost nejprve věnovali hlavní budově. Tu ve svém návrhu, jenž již získal potřebná povolení místních stavebních úřadů, odlehčili o veškeré pozdější přístavby a doplňky, které k domu během desetiletí minulí uživatelé nechali dodělat. Díky tomu se jeho vzhled zjednodušil a původní architektura dostala opět onen přehledný charakter.

Uspořádání interiéru domu se ale zcela změnilo. Architekti proměnili dispozici domu tak, aby každá z místností měla dostatek světla, některé místnosti mají dokonce nově dvojnásobnou výšku stropu, díky čemuž může světlo pronikat i do všech společných prostorů.

Právě původní dům zůstává i v novém pojetí centrálním prvkem celého komplexu, jejž nově tvoří dohromady čtveřice budov. Ty jsou uspořádány do čtverce.

Foto: The Faction

Dům je nově tvořen čtyřmi objekty uspořádanými do čtverce. Nové stavby se s původními elegantně doplňují.

Foto: The Faction

Nové stavby imitují vnější vzhled těch původních. Nikoli však doslova. Pálenou střešní krytinu nahradila kortenská ocel ve velice podobném odstínu.

Naproti hlavní budově stojí původní stodola, ovšem zcela renovovaná. Architekti ji pojednali jako společenský prostor, kde se může najednou sejít až 14 lidí. Původní otevření zdí zůstalo zachováno, někdejší vrata ale nahrazuje prosklení. Obě originální stavby lze v návrhu snadno rozpoznat podle střech, které jsou z pálených tašek.

Zbývající dvě stavby jsou zcela nové, divák si jejich odlišnosti povšimne ale až po chvíli. Architekti se totiž jejich vzhled snažili maximálně připodobnit viktoriánskému domu a zároveň se u obou snažili dodržet tvar stodoly.

Odlišujícím prvkem je tak kromě velkorysého prosklení dlouhých bočních stran materiál použitý jako střešní krytina. Tím je kortenská ocel, jejíž charakteristicky rezavá barva dobře ladí s pálenými taškami.

Foto: The Faction

Jedna z nově postavených budov bude sloužit jako velký společenský prostor s kuchyní, jídelnou a pohodlným zapuštěným posezením.

Zatímco jedna z nově postavených „stodol” nabízí interiér s otevřeným plánem, na kterém je propojena kuchyň s jídelnou a zapuštěným posezením, druhá, o něco větší, slouží jako hlavní obývací pokoj a místo pro zábavu včetně tělocvičny a herny.

Centrální čtvercové nádvoří je ideálním místem pro venkovní odpočinek rodiny a jejích přátel.

Celková plocha, jíž majitelé budou mít po dokončení projektu k dispozici, je 1175 čtverečních metrů.

Anketa

Líbil by se vám dům tvořený čtyřmi částmi uspořádanými do čtverce?
Ano, to by bylo hezké.
80,3 %
Asi ano.
3,8 %
Nevím. Nepřipadá mi to důležité.
3,2 %
Spíše ne.
2,3 %
Ani náhodou, toho lítání z jedné části do druhé!
10,4 %
Celkem hlasovalo 1968 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám