Hlavní obsah

Základem úprav malého bytu bylo propojení kuchyně a obýváku v kompaktní celek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cílem rekonstrukce malého bytu v pražské Libni bylo maximálně využít prostor pro mladou rodinu. Důraz byl kladen na propojení kuchyňského koutu se zbytkem prostoru. Ten je zároveň jídelnou a obývacím pokojem. K tomu slouží mimo jiné ostrůvek, u kterého lze vařit i bavit se přitom s přáteli.

Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely

Cílem rekonstrukce bylo maximálně využít centrální místnost malého bytu pro mladou rodinu.

Článek

Dispozice bytu se téměř nezměnila. Dřevěné parkety byly v celém prostoru zachovány, byla použita nová dlažba do vstupního prostoru a do koupelen. Zde došlo i k minimálním stavebním a dispozičním úpravám.

Místnost se záchodem u vstupu byla prodloužena o několik centimetrů, aby zde mohla být umístěna pračka a vznikl tak i minimální úložný prostor. U větší koupelny došlo k posunutí dveří, což umožnilo přesunutí umyvadla a přidání úložného prostoru na protější stěnu a zvětšení vany oproti původnímu řešení.

Materiálové provedení kuchyně je řešeno velmi racionálně. Korpusy a dveře kuchyně jsou bílé, doplněné o texturu bukové překližky, která se objevuje na ostrůvku a horních výklopných skříňkách.

Pracovní deska je provedena v imitaci mramoru. Boční krycí stěna volné lednice z překližky je využita na police, které lze volně přestavovat.

Dokonale využitý prostor

„Ostrůvek je maximálně využit ze všech stran. Prostor směřující ke kuchyni má čtyři úložné zásuvky. Z boku jsou pak police na knihy. Barevný akcent kuchyňskému koutu dodává modrý mozaikový obklad,” vysvětluje architektka Monika Cihlářová.

Foto: Nikola Tláskalová a časopis Bydlení mezi panely

Dokonale využitý ostrůvek

„Výrazný dekor má i dlažba v chodbě, která je použita i v obou koupelnách. Řešení velmi malé chodby je čistě praktické. Malý botník na přisednutí a odložení několika párů bot a perforovaná stěna s háčky na kabáty. I malá koupelna je využita do posledního milimetru,” doplňuje architektka Iveta Šalamounová.

V místnosti u vstupu se povedlo umístit pračku a úložný prostor pod malé umyvadlo na prací a čisticí prostředky, záchod, dřevěnou poličku a zrcadlo s organickým tvarem.

Větší koupelně dominuje asymetrická vana. Obklad je velmi jednoduchý, bílý s šedou linií spárovací hmoty, i zde se objevuje organický tvar zrcadla na závěsné skříňce nad umyvadlem zapuštěným v překližkové skříňce.

Technické údaje

  • Místo – Praha Libeň
  • Rok – 2021  
  • Velikost – 65 m²
  • Realizace – Profil nábytek a. s. 

Reklama

Výběr článků

Načítám