Hlavní obsah

Zahrada ve svahu ukrývá kaskádu čtyř jezírek

Novinky, nes

Zajímavě řešenou zahradu má náš čtenář Miroslav z Vigantic. Je svažitá a její povrch z velké části pokrývají kameny nejrůznějších tvarů a velikostí. Stezičky vedoucí po ní jsou pak vysypané kůrou. Je třeba mít docela bystré oči na to, aby si člověk všiml, že se mezi všemi těmi květinami a kameny ukrývá kaskáda hned čtyř jezírek. Není divu, maskují se totiž spoustou leknínů, a tak z dálky vypadají spíš jen jako další záhonky.

Foto: Archiv čtenáře (10x)

Zbylý materiál, který se nespotřeboval na obklady domu, posloužil výtečně na zahradě.

Článek

„Dům jsme původně používali jako víkendový. Později jsme jej ale rekonstruovali, abychom v něm mohli žít trvale. Když nám řemeslníci dělali obklady spodního patra, přivezli veliké kvádry pískovce a z nich na místě odsekávali materiál. Spousta kamení nám pak ale zbyla, a tak nás napadlo ho využít na zahrádce,“ vysvětluje původní podnět k vytvoření charakteristického vzhledu zahrady náš čtenář.

Foto: Archiv čtenáře

Zahrada je ve svahu.

Foto: Archiv čtenáře

Na zahradě je spousta druhů rostlin.

Chloubou zahrady je veliký počet a především rozmanitost druhů květin, které vysazuje a o které se stará manželka pana Miroslava, občas společně s mladší dcerou nebo s přítelkyní.

Foto: Archiv čtenáře

Hladiny jezírek pokrývají lekníny.

Foto: Archiv čtenáře

Jakmile se jedno jezírko začne příliš naplňovat, voda z něj kamennou cestičkou přeteče do dalšího.

Od doby, kdy majitelé začali zahradu v tomto stylu budovat, uplynulo již deset let. V průběhu vytvořili nejprve jedno jezírko, do kterého je svedena dešťová voda z okapů, později přibylo druhé, třetí, až jsou nakonec čtyři.

Foto: Archiv čtenáře

První jezírko, do kterého je svedena dešťová voda z okapů.

Foto: Archiv čtenáře

Hladiny jezírek si lze snadno splést s další osázenou plochou.

Tip: Čím zabavit kočky venku v zimě?
Rodina pana Miroslava má kočky skutečně ráda. Starají se o koťata, která jim občas hodí lidé přes plot a zajistí jim veškerou potřebnou péči. Aby se tato mrštná zvířata v zimě tolik nenudila doma, vytváří jim Miroslav na zahradě v metrových závějích bludiště z cestiček, ve kterém se pak mohou různě honit.
Foto: Archiv čtenáře

Spodní jezírko je ze všech největší. Tolik vody, aby z něj přetekla do potoka pod ním, v něm ještě nikdy nebylo.

Foto: Archiv čtenáře

Kaskáda jezírek je na první pohled téměř neviditelná.

Nejspodnější jezírko je největší a je nejblíže potoku, k němuž se celý pozemek směrem od silnice svažuje. „Spodní jezírko má sice přepad, aby voda mohla případně odtéci do potoka, nikdy jsme ale tolik vody neměli,“ popisuje Miroslav.

Foto: Archiv čtenáře

Mezi keříky je ukryta houpačka se stříškou.

Manželka pana Miroslava do jezírek vysadila lekníny a také zkusili chovat červené karasy. „Máme ale dvanáct koček, takže je brzy vychytaly. Kočky a ryby - to nejde dohromady. V jezírcích proto žijí už jenom žáby a občas hadi. Nedávno jsme tu měli dokonce čolka,“ vypočítává živočišstvo na zahradě náš čtenář.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám