Hlavní obsah

Z podkroví rodinného domu lze vybudovat samostatný byt

Dům Premier patří k nejžádanějším a v našich městech a obcích jich můžete vidět více než sto. S jeho přednostmi jsme se seznámili na návštěvě v příjemné okrajové pražské čtvrti.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z obývacího pokoje se dá třemi kroky přejít po pískovcové dlažbě k bazénu. Individuálním přírůstkem typového domu se stala dřevěná pergola, kterou si majitelé velmi chválí.

Článek

Vybrat si zděný dům na pozemek o velikosti 625 m² s přístupem z jihu nebylo pro majitele vůbec jednoduché.

„Přáli jsme si klasický zděný dům se sedlovou střechou, dispozici do L, v přízemí prostornou kuchyň se spíží a kromě společné obytné části i pokoj, který by bylo možné využít jako pracovnu či ložnici, a v podkroví alespoň tři ložnice s komfortním zázemím," vysvětluje majitelka domu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

„Dům Premier 140 jako jeden z mála z nabídky na našem trhu splňoval všechny tyto požadavky, odpovídal velikostí, přesně se hodil na náš pozemek a líbil se nám i jeho členitý tvar. Také nám vyhovuje, že z podkroví se čtyřmi ložnicemi by v budoucnu bylo možné vybudovat samostatný byt 3 + 1, snadno přístupný po nově přistavěném schodišti."

Přestože základní koncept bydlení rodině vyhovoval, paní zděného domu si prosadila několik praktických dispozičních změn. Za prostornou předsíní se nachází ústřední hala, pomyslná sběrnice všech vnitřních komunikačních linií v domě.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) hala 3) kuchyň 4) obývací pokoj 5) pokoj pro hosta 6) garáž 7) koupelna + WC 8) spíž

Zrušením příčky mezi halou a kuchyní a rozšířením vstupu do obývacího pokoje se téměř celé přízemí proměnilo ve spojitý, zajímavě členitý a příjemně prosvětlený prostor působící rozlehlým, ale útulným dojmem.

Protože si manželé chtěli dopřát i venkovní bazén, umístěný v bezprostřední blízkosti obývacího pokoje, upustili od zimní zahrady, která je součástí typového projektu, a nahradili ji pergolou. V koupelně v přízemí přibyl na přání paní domu bidet a praktická nika, která ukrývá pračku se sušičkou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podkroví zpříjemňuje schodišťová hala s francouzskými dveřmi vedoucími na malý balkón.

Ke dvěma dětským pokojům tak přibyl další prostor s denním světlem, který se dá krásně využít na hraní.

Rodiče si ve své koupelně přáli pouze sprchu, „hlavní" velká koupelna s rohovou vanou bude sloužit především dětem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelny v podkroví prozářila keramika v pískových barvách. Sprchový kout rafinovaně prosvětluje stěna ze skleněných tvárnic.

Zařizování interiéru se odehrávalo plně v režii paní zděného domu. Navrhla celkové uspořádání, barevnost stěn jednotlivých místností, kuchyňskou linku...

Hlavní roli uvnitř zděného domu přidělila knihovnám a jídelně po babičce, skvostným nábytkovým kusům z ořechového dřeva ve stylu moderny třicátých let minulého století. K němu si manželé vybrali dveře s dezénem ořechové dýhy. Do celkového konceptu také zapadá krbové těleso geometrického tvaru. Šikmé stěny v podkroví si vyžádaly nábytek na míru, takže i ložnice rodičů je originálem vyrobeným na zakázku.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2,3) dětský pokoj 4) WC 5) koupelna 6) pokoj 7) ložnice rodičů 8) šatna 9) koupelna + WC 10, 11) lodžie 12) balkón.

„Po počátečních problémech s dodavatelem hrubé stavby jsme převzali realizaci do vlastních rukou, sami jsme zadávali zakázky a prováděli některé práce svépomocí. Možná jsme se o něco zpozdili, ale získali jsme větší kontrolu nad stavbou a ušetřili řádově statisíce korun," dělí se o své zkušenosti mladí manželé. „Dům splnil naše očekávání a cítíme se tu velmi dobře," radují se.

Technické údaje

Zastavěná plocha 131,8 m²

Užitná plocha 220 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém POROTHERM, obvodové zdivo s vnějším kontaktním zateplením, monolitické železobetonové stropy, betonové schodiště, klasický tesařský krov, příčky v podkroví sádrokartonové, střešní krytina Bramac

Výplně otvorů plastová okna s izolačními dvojskly, vchodové dveře plastové, vnitřní dveře fóliované do obložkových zárubní

Vytápění ústřední, plynový kotel, teplovodní podlahové vytápění (pod keramickou dlažbou), podlahové konvektory, radiátory

Odhadovaná cena stavby 4 000 000 Kč

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám