Hlavní obsah

Dům před bránou do ráje kombinuje starý i moderní styl života

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozemek v mírném svahu na okraji vesnice každého uchvátí panoramatickým výhledem na romantický svět Českého ráje. Při projektování domu se ale ukázalo, že tato kouzelná mince má dvě strany.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Na východní a jižní straně lemuje dům velká kamenná terasa. Velké prosklené plochy jsou zvenku chráněny a stíněny posuvnými panely z dřevěných prken.

Článek

Podoba domu byla do značné míry předurčena polohou na okraji chráněné krajinné oblasti Český ráj. Předvídatelnými výchozími požadavky místních úřadů byla obdélníková stavba se sedlovou střechou a malými tabulkovými okny, vycházející z tvarové a materiálové palety tradiční místní architektury. Orientace na jih a na západ však nabízela ideální podmínky pro vytvoření bohatě prosvětleného obývacího prostoru v přízemí s krásným výhledem a přímým výstupem na zahradu.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Hlavní průčelí má symetrický rozvrh, charakteristický pro venkovská stavení. Dřevěná pergola představuje moderní prvek.

Majitelé si také přáli fasádu obloženou režnými cihlami, což není pro tuto oblast typické. Za to, že se „dobrá věc" nakonec podařila, vděčí sousední cihelné stodole s posuvnými dřevěnými vraty. Tento prvek architekt aplikoval na zastínění velkých prosklených ploch v jižní a západní fasádě domu, vzhled novostavby se tak přizpůsobil původní zástavbě a regulím bylo nápaditým způsobem učiněno zadost.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Režný cihelný obklad a arkýř s obložením z dřevěných prken propůjčují jednoduché stavbě členitost a příjemný zemitý vzhled.

Ze zádveří orientovaného na sever se vstupuje do centrální haly se schodištěm a dále do otevřeného společného obývacího prostoru orientovaného na jih a na západ. Můžeme tu vysledovat určitou analogii s obytnou kuchyní či tzv. světnicí, která bývala umístěna v hlavním průčelí venkovských stavení a kde se odehrával veškerý rodinný život.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Společný obývací prostor je přehledně uspořádán na zónu vaření, stolování a sezení. Rohová kuchyňská linka s ostrovním varným centrem byla vyrobena na míru z dubového dřeva.

Velká rohová kuchyň s dominantním ostrovním varným centrem a masivní jídelní stůl nasvědčují tomu, že moderní životní styl a staré dobré zvyklosti se nevylučují, charakteristická kachlová kamna nahrazuje velké krbové těleso. Na jižní straně je obývací prostor propojen s knihovnou a na západní straně, za prosklenou posuvnou stěnou, přechází v krytou terasu s venkovním stolováním.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) zádveří 2) WC 3) hala 4) knihovna 5) obývací prostor 6) kuchyň 7) terasa 8) garáž

„Kuchyň byla v původním návrhu oddělená a nacházela se na místě nynější knihovny, máme ale rádi blízký kontakt a tato úprava dispozice nám lépe vyhovuje," říká majitelka domu. Zadní část přízemí zaujímá garáž a sociální zázemí. Tato partie je podsklepená, do suterénu architekt umístil technickou místnost, prádelnu a skladovací prostory.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Skvostem koupelny je autentická japonská dřevěná vana ofuro z cedrového dřeva hinoki, vyrobená bez použití lepidel, šroubů a hřebíků. Je třeba ji pravidelně používat a správně udržovat, škodí jí sucho.

V podkroví se, v souladu s dnešním klasickým uspořádáním dvoupodlažního bydlení, nacházejí ložnice, dvě koupelny, WC, šatna a v západním průčelí společenská místnost se sezením, klavírem a televizorem.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Půdorys podkroví: 1) hala 2) šatna 3, 4) ložnice 5) koupelna + WC 6) šatna 7) koupelna + WC 8) pokoj

Středem jižního průčelí domu prochází dvoupodlažní arkýř obložený dřevem. Tento plastický prvek člení jednolitou stavbu, což jí opticky prospívá a zmenšuje její měřítko. Zatímco tvarové řešení a výběr materiálů jsou založeny na osvědčených hodnotách, konstrukční řešení a technické vybavení odpovídají současnému modernímu standardu s ohledem na životní prostředí. V projektu nebylo podceněno sociální a technické zázemí, jak tomu u dnešních novostaveb často bývá.

Energeticky úspornou domácnost vytápí tepelné čerpadlo systému země/voda v kombinaci s podlahovým topením, v obývacím pokoji je instalován krb s krbovou vložkou a rozvody teplého vzduchu do podkroví.

Foto: Věroslav Sixt, www.mujdum.cz

Půdorys suterénu: 1) chodba 2) technická místnost 3) sklad dřeva 4) prádelna 5) sklad 6) sklep

Majitelé se rozhodli pro úsporné „vodní hospodářství" - dešťovou vodu ze střechy svádějí do nádrže a využívají ji k zalévání zahrady, v budoucnu uvažují také o jejím dalším využití i v domácnosti. Soužití s přírodou není v tomto domě obvykle zmiňovaným klišé, ale postupně se stává nedílnou součástí bydlení.

Slovo majitelů

„Na domě se nám nejvíce líbí propojení interiéru s exteriérem, plynulý přechod z hlavní obytné místnosti do zahrady. Tento prvek se podařilo zachránit díky argumentaci podoby se sousední stodolou. Ani v zimě není třeba se bát velkých prosklených ploch, tepelně izolační vlastnosti dnes vyráběných oken jsou vynikající."

Autor
Ing. arch. Filip Ziegler (1964)
Autorizovaný architekt. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha a Školu architektury Akademie výtvarných umění v Praze. Od r. 1993 se věnuje samostatné architektonické činnosti, v současné době v ateliéru Hans-Paul architekti. Zabývá se navrhováním bytových a občanských staveb, k významnějším realizacím patří nové budovy barrandovských filmových ateliérů, bytový soubor společnosti Orco ve Štěrboholech, restaurace, obchodní prostory, interiéry, rodinné vily a bytové domy.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 128 m²

Užitná plocha: 244 m²

Konstrukce: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, fasáda obložena režným cihelným obkladem a dřevem (s tepelnou izolací 80 mm a provětrávanou vzduch. mezerou), dřevěný krov, dřevěné schodiště, střešní krytina Česká šablona - Betternit

Výplně otvorů: okna dřevěná s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní (bezfalcové), vchodové dveře dřevěné

Vytápění: ústřední, zdroj energie tepelné čerpadlo země/voda (se zemním vrtem), v přízemí podlahové vytápění, v patře radiátory, krb s krbovou vložkou a teplovzdušnými rozvody do podkroví

Reklama

Související témata:

Související články

Luxusní moderní dům respektující přírodu

Pozemek v téměř nedotčené přírodě s hezkým výhledem a navíc s dobrým dopravním spojením do hlavního města, to zní jako pohádka. Dům, kam vás zveme na návštěvu,...

Výběr článků

Načítám