Hlavní obsah

Vytoužené soukromí pro mladého studenta vzniklo v podkroví domu rodičů

Novinky, nes

Nový pokoj vytvořili rodiče svému synovi v podkroví rodinného domu, který stojí nedaleko od Brna. Veškeré práce prováděli svépomocí. S výsledkem se nám čtenářka Martina, jež je matkou mladého studenta, rozhodla pochlubit.

Foto: Archiv čtenářky (8x)

Díky rekonstrukci podkroví získal dospělý studující syn vlastní pokoj.

Článek

„Podlahu jsme uložili na dřevěný trámový rošt, který jsme zapustili do obvodových zdí. Vstup do pokojíku je v místě původního záklopu,“ popisuje čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

Podlaha je položena na dřevěném trámovém roštu zapuštěném do obdových zdí.

Foto: Archiv čtenářky

Na rošt jsou položeny OSB desky.

Velkou pozornost věnovali majitelé především provedení a hlavně kvalitě střechy. Ukázalo se, že původní střešní krytina i trámy jsou v pořádku, a nebyl tudíž důvod je měnit.

„Po prostudování všech možných variant jsme zvolili vestavbu pod krokvemi se vzduchovou mezerou. Záklop jsme provedli z OSB desek do vlhka, pak následovala 15 cm silná vrstva polystyrénu, na ni přerušovaný dřevěný rošt pro vzduchovou mezeru, následně sádrokarton, ze vzduchové mezery je husím krkem odváděn vzduch do meziprostoru za zadní stěnou a pak do prostoru pod krokve,“ vysvětluje Martina skladbu střechy.

Foto: Archiv čtenářky

Pokládka dřevěné podlahy

Foto: Archiv čtenářky

Do pokojíku se vystupuje po schůdcích vedoucí do otvoru po původním záklopu.

Prioritou při rekonstrukci podkroví bylo zachování výměny vzduchu v meziprostorech. Jejich rodinný dům je z roku 1934, nikdy ovšem netrpěl vlhkostí. Proto bylo důležité zajistit, aby i nadále mohl volně dýchat. Zda se tento cíl skutečně podařilo splnit, ověří, jak píše Martina, samozřejmě až čas.

Foto: Archiv čtenářky

K izolaci střechy majitelé zvolili 15 cm tlusté izolační panely z polystyrénu.

Foto: Archiv čtenářky

Nejdůležitějším bodem rekonstrukce podkroví bylo rozhodnutí, zda je parotěsně uzavřít, nebo je naopak nechat dýchat. Rodina čtenářky zvolila nakonec druhou variantu.

„Vytápění jsme vyřešili přidáním jednoho radiátoru připojeného na stávající rozvod s plynovým kotlem. Po měření termovizí nebyl zjištěn žádný výrazný únik tepla a ani se netvoří plísně nebo vlhko. Rekonstrukce má za sebou nynější zimní období, tak jsme ještě zvědaví, jak bude v interiéru v letních parnech,“ dodává čtenářka.

Foto: Archiv čtenářky

V novém pokoji má syn vytoužené soukromí a především klid na studium.

Rodina novým prostorem v podkroví získala 21 m2 obytné plochy a dospělý syn má místnost, kde může nerušeně studovat. Cena realizace se vyšplhala na 120 000 korun.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dům se krajinou vlní jako trojice stužek

Na horském hřebeni na pobřeží oceánu, obklopen akáciovým hájem, vyrostl v průběhu dvou posledních let dům, který více než cokoli jiného připomíná hromádku...

Výběr článků

Načítám