Hlavní obsah

Vytápění na míru pro každou domácnost

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní zdroje tepla zvyšují svou účinnost a snižují nároky na spotřebu energie. Některé typy je vhodné propojit s přírodními zdroji.

Foto: Ariston (2x)

Plynový závěsný kondenzační kotel určený pro topení. Ohřev TUV je umožněn v externím zásobníku. Primární výměník je z nerezové oceli.

Článek

Způsob vytápění se odvíjí od typu a velikosti stavby i jednotlivých místností, včetně jejich orientace na světové strany. Slunná jižní strana objektu nevyžaduje tolik dodávaného tepla jako strana severní a návětrná.

Svou roli zde hraje také izolace objektu. Proto o vytápění v novostavbě rozhodujeme ve fázi projekčních prací, při rekonstrukci se poradíme s odborníkem. Z kterých možností můžeme vybírat?

Sálavé infrapanely

Výrobci je doporučují jako primární i doplňkový zdroj tepla v bytech i v domech, záleží na výkonu a počtu instalovaných panelů. Topný panel využívá infračervených vln, které ohřívají předměty a stěny místnosti, na něž dopadají. Následně se uvolněním tepla z povrchů ohřívá okolní vzduch. Pro živé organismy platí, že sálavé teplo ohřívá pokožku a podobně jako sluneční paprsky proniká hlouběji do tkáně.

Infrapanel zavěsíme na stěnu jako obraz, stačí k tomu pár hmoždinek a zapojení do standardní elektrické zásuvky 230 V. Také jako obraz vypadá, včetně rámu, takže přítomnost topného tělesa v interiéru ani nepostřehneme.

Foto: Sunnyhouse

Na topný infrapanel lze přenést jakýkoli motiv, je-li výrobci dodán v elektronické podobě v požadované kvalitě 300 DPI/A4.

Trh nabízí sálavé panely s hladkým povrchem, z bezpečnostního tvrzeného skla, z leštěné mramorové desky či z různých typů kamene. Některé výrobky mají hrubý povrch se speciální korundovou směsí s vyšším tepelným odporem, takže nedochází k takovému zahřátí jako u povrchu skleněného. Výhody infračerveného a konvekčního vytápění (ohřívá vzduch v prostoru, např. radiátor) spojuje tzv. sálavý konvektor.

Při nákupu je dobré sledovat příkon, povrchovou teplotu, povrchovou úpravu čelní topné plochy a tepelnou účinnost, konstrukční provedení a materiál rámů.

Cena závisí na rozměrech, příkonu i stylu topného panelu. Např. za topný panel s příkonem 900 W o rozměrech 1250 x 800 mm zaplatíme 10 600 Kč. K vyhřátí obývacího pokoje 6 x 5 m s výškou stropu 250 cm stačí 2 x 900 W.

Kondenzační kotel

Plynové kondenzační kotle jsou vhodným řešením pro domácnosti s nízkoteplotními systémy, tj. s podlahovým vytápěním, s radiátory o větší ploše. Kotle rozlišujeme na stacionární typy (stojí na zemi) a závěsné, které se častěji používají v bytech.

Před výběrem kotle požadujme od odborníka vyhodnotit tepelné ztráty konkrétního objektu a potřebný výkon kotle - důležitá je spodní hranice výkonu.

Foto: Vaillant

Stacionární kondenzační plynový kotel se zásobníkem auroCOMPACT představuje spojení kondenzačního kotle se solárním zásobníkem s vrstveným ukládáním teplé vody. Lze připojit až dva solární kolektory VFK 135 D (horizontální) nebo VFK 135 VD (vertikální).

Provoz kondenzačního kotle regulujeme prostorovým termostatem. Ovládací systém kotle lze propojit přes internet, takže činnost kotle sledujeme a programujeme na dálku.

Ceny kondenzačních kotlů se liší podle typu, výkonu a rozsahu modulace (frekvence spínání). Vybíráme také podle toho, zda zajišťují průtokový ohřev teplé vody (TV), nebo je lze kombinovat s externími zásobníky TV.

Za stacionární kondenzační kotel pro rodinný dům zaplatíme kolem 80 000 Kč, nástěnné nízkoteplotní kotle jsou levnější, postačí 30 000 Kč.

Foto: Ariston

Sestava Genus Premium Green: kondenzační kotel Genus Premium Evo, nepřímo ohřívaný zásobník vody BCH 120 l (+ nožičky) a regulační panel SENSYS. Cena 66 405 Kč

Tepelné čerpadlo

Je vhodné pro větší rodinné domy. Zajímavá je možnost propojení s kotlem na plyn či elektrickou energii, se solárními panely, s radiátory, podlahovým vytápěním.

Tepelné čerpadlo ovládáme i na dálku, a to přes chytrý telefon. Integrovaný měřič vyrobeného tepla dokáže vyčíslit provozní úspory. Výrobci často nabízejí připojení na dispečink, servis i po instalaci čerpadla.

Čerpadlo odebírá energii z okolí a přenáší ji do topného systému.

Foto: Nibe

Tepelné čerpadlo F2040 je vyráběno ve třech výkonových variantách: 8 kW, 12 kW a 16 kW. Hodí se pro rodinné domy, lze ho propojit se systémy pro efektivní vytápění a ohřev teplé vody.

Podle zdroje vstupní energie se setkáváme se spojením vzduch-voda, země-voda, voda-voda, přičemž první varianta je nejběžnější. Podle způsobu instalace rozlišujeme tepelná čerpadla závěsná a stacionární, pro venkovní či vnitřní umístění.

Cena tepelného čerpadla pro rodinný dům se pohybuje od 150 do 300 000 Kč, a to v závislosti na typu, výkonu a způsobu připojení. Vstupní investice je vysoká, výhodou může být levnější sazba elektrické energie a nízké provozní náklady.

Foto: Nibe

Tepelné čerpadlo F1245 s vestavěným ohřívačem teplé vody má vysoký topný faktor. Velmi tichý provoz umožňuje jeho umístění v domácnosti.

Solární systémy

Solární systémy využívají majitelé rodinných domů k ohřevu teplé užitkové vody (TUV) a vody v bazénu. Běžné je jejich propojení s kondenzačním plynovým kotlem i s tepelným čerpadlem. Doplňují ale také systémy pro přitápění, např. podlahové rohože, topné kabely.

Solární kolektory přeměňují sluneční záření na jiný druh energie. V případě fototermických kolektorů jde o přeměnu na tepelnou energii. Slouží k ohřevu vody, k přitápění a ohřevu vody v bazénech. Fotovoltaické kolektory, solární panely, mění elektromagnetickou energii světla přímo na elektrickou energii.

Foto: Vaillant

Předností solárního systému auroSTEP plus pro přípravu teplé vody je jeho kompaktnost. Nutné prvky systému, jako jsou čerpadlová skupina, monovalentní zásobník s el. spirálou nebo bivalentní zásobník a regulátor, jsou integrovány v jeden celek.

Jedna osoba spotřebuje v průměru 100 l teplé vody denně. Pro přípravu tohoto množství stačí zhruba 1 m2 solárně-termického kolektoru. Využijeme-li solární soustavu pro přitápění domácnosti, přidáme 1,2 m2 plochy na každý kW tepelné ztráty domu. Návrh na počet solárních kolektorů i jejich kombinaci s dalším zařízením ale necháme raději zpracovat specializovanou firmou, která ručí za instalaci a montáž.

Cena závisí na typu, velikosti a výkonu solárního panelu. Např. za plochý solární vinylový kolektor 120 x 120 cm pro ohřev bazénové vody (průtok: max. 7,570 l/h) zaplatíme 650 Kč.

Solární set (kolektor, zásobník TUV 120 l, čerpadlo, regulátor atd.) pro celoroční ohřev teplé vody pro 2 osoby v chalupě nebo menším rodinném domě vyjde na 40 000 Kč.

Podlahové vytápění

Teplovodní podlahové vytápění je vhodné pro větší domy a prostory. Efektivně ho propojíme se zařízením na ohřev vody (např. kotel) a oběhovým čerpadlem. V otopné soustavě proudí voda o relativně nízké teplotě okolo 40 °C, což garantuje úsporu v podobě nižší spotřeby paliva zhruba o 5-15 %.

Elektrické podlahové vytápění vytopí menší prostory, např. koupelny. Hodí se do členitých místností, nebo na plochy, na nichž potřebujeme kopírovat nepravidelný tvar. Velmi flexibilní jsou topné kabely, pod dlažbou využijeme i topné rohože. Oba typy jsou vhodné pro systémy hlavního vytápění.

Topné fólie jsou určeny pro elektrické velkoplošné stropní nebo podlahové vytápění interiérů, pod laminátové a dřevěné plovoucí podlahy do tzv. suchých konstrukcí.

Cena teplovodního vytápění se liší podle instalovaného tepelného výkonu na m2, orientačně začíná na 490 Kč/m2. U elektrického vytápění rozhoduje příkon na metr, zda jde o jednožilové, dvoužilové kabely, orientačně od 710 Kč/m. Cena je také dána typem produktu, např. za topnou fólii na zrcadlo 524 x 519 zaplatíme 800 Kč. Topná rohož v hliníkové fólii pod plovoucí podlahu vyjde na 1400 Kč/m2.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám