Hlavní obsah

Výstava socialistického designu hodnotí kvalitu známých návrhů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Rusku je k vidění "Výstava Sovětského Designu 1950-1980". Na expozici se představuje ruský design z let minulého tisíciletí, návštěvníci ho mohou obdivovat v Manezh Central Exhibition Hall v Moskvě.

Foto: Profimedia.cz

Výstava představuje i řadu modelů populárních televizorů.

Článek

Podle autorů výstavy je nyní čas podívat se na design éry socialismu z odstupu a ocenit to nejlepší ze sovětského průmyslového i grafického umění. Řada Rusů podle nich v této době žila, aniž by zhodnotila kvalitu designových návrhů.

Foto: Profimedia.cz

Řada doplňků do domácnosti představovaných na výstavě byla i v českých domácnostech.

Části výstavy představují různé stránky života a hmotné kultury sovětského občana: svět dětství a hry, volný čas, koníčky, sport, život doma, vzdělávání.

Foto: Profimedia.cz

K vidění jsou i dobové hračky.

Výstava představuje objekty ze sbírek státních muzeí a jedinečné kousky ze soukromých sbírek, poskytnuté samotnými designéry a jejich rodinami. Speciálně pro přehlídky byly natočeny video rozhovory s předními designéry sovětských časů.

Foto: Profimedia.cz

Stará rádia vzbuzují v řadě lidí nostalgii.

Některé představené objekty jsou jen prototypy, které se nikdy nedostaly do sériové výroby. Většina exponátů je ale dobře známá, a pro řadu lidí je dnes žádaným retrem, kterým si rádi zpestřují jinak moderní interiéry.

Foto: Profimedia.cz

Sifonová lahev na sodu je pro svůj vzhled dodnes poptávaným zbožím.

Výstava je velmi rozsáhlá - je k vidění na ploše 650 m² a trvá do 20. ledna. Několik evropských zemí, včetně Holandska a Švýcarska, vyjádřilo zájem o expozici, a je tak pravděpodobné, že bude cestovat i do zahraničí.

Foto: Novinky

Na výstavě nesmí chybět ani proslulý fotoaparát Zenit.

K přehodnocení socialistického designu dochází i v Česku. V Praze byly například nedávno k vidění na panelech výstavy "Kotvy Máje/České obchodní domy 1965-1975" - nejznámější obchodní domy typu Kotvy a Máje. Architektonické stavby, které vznikly ve stejném období, zaujaly pamětníky i zájemce o retro architekturu.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám