Hlavní obsah

Vybíráme nádrž na dešťovou vodu

Z deště lze získat desítky kubíků vody, které můžeme použít na zahradě či v domácnosti namísto plýtvání vody z vodovodního řadu. Konkrétně se uvádí, že při letním dešti spadne v Čechách kolem 60 mm srážek, tedy 60 litrů vody na metr čtvereční. K zachycení potřebujeme retenční nádrž, do které účinně vodu svedeme ze střechy.

Foto: Hornbach

Sud na vodu 4 rain Arondo má objem 250 l, barva antracit včetně víka a výpustného ventilu. Cena 3790 Kč.

Článek

Dešťovou vodu lze zachytit několika způsoby, patří mezi ně i vsakování, ale nejjednodušší je svod ze střechy. Ten je navíc podporován dotačním programem Dešťovka.

Jestliže stavíme či rekonstruujeme dům, máme dokonce povinnost postarat se o zachycení dešťové vody. A k tomu slouží nejlépe plastová nádrž umístěná pod zemí.

Ve srovnání s betonovými nádržemi má plastová mnoho výhod: díky své konstrukci a materiálu z kvalitního polyetylenu je snadná na manipulaci a instalaci, nemusí se obetonovávat. Plastová nádrž je rovněž odolná vůči vnějším vlivům a udržuje stálou teplotu vody. Zakoupíte ji ve velikostech od 1000 až po 10 000 l.

Foto: Hornbach

IBC kontejner, objem nádrže 1000 l, repasovaný, vhodný jako nádrž na užitkovou vodu. Cena 2990 Kč.

Velikost volíme podle plochy střechy. Například pro odvodňovanou plochu do 150 m² je vhodná nádrž o objemu 5000 l. Při výběru přihlížíme samozřejmě i k dalším faktorům, jako jsou vydatnost srážek v dané lokalitě, plocha zavlažované zahrady, plánované využití užitkové vody v domě.

Pamatujme na to, že při přívalových deštích může spadnout i dvakrát více vody a je nutné zajistit přepad z retenční nádrže.

Foto: Pumpa

Ponorné zahradní automatické čerpadlo LEO LDW je ideální pro čerpání vody ze studní, na zásobování vody pitnou vodou i pro přečerpávání vody do menších zavlažovacích systémů na zahradu. Cena od 8554 Kč.

Foto: Pumpa

Ponorné čerpadlo Blue Line je schopné čerpat vodu až do 50 mm ode dna, vhodné na přečerpávání čisté vody do zavlažovacích systémů, např. z jímek na dešťovou vodu. Cena od 4290 Kč.

Jak využít dešťovku
Závlaha zahrady: dešťová voda je ideální pro zálivku trávy a rostlin, protože má lepší teplotu než voda z vodovodu, a rostliny tak při letních teplotách neutrpí teplotní šok.
Ušetříme na stočném: při využití retenční nádrže pro sběr dešťové vody s využitím pouze na závlahu zahrady o velikosti 300 m² můžeme ušetřit až 3000 Kč měsíčně za odběr pitné vody. S podružným vodoměrem navíc ušetříme další nemalé náklady na stočném.
Na splachování WC, mytí nádobí: pro využití přečištěné odpadní vody v domě jako vody užitkové je nutné znát počet osob v domácnosti a předpokládaný odběr a zároveň je potřeba zajistit úroveň čištění. Na splachování postačují filtry hrubých nečistot. V případě, že se chcete dešťovou vodou i sprchovat, je nutné zvolit filtrační systémy, které se používají pro šedou vodu.

Anketa

Trápí vás v létě sucho?
Ano a už nejenom v létě.
8,1 %
Ano, přes léto to u nás bývá s vodou docela bída.
21,2 %
Jen občas.
16,4 %
Naštěstí moc ne.
20,7 %
Ne, vůbec.
33,6 %
Celkem hlasovalo 5634 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Dešťovka může ušetřit rodině i tisíce

K rodinným domům či chalupám si tisíce lidí pořizují retenční nádrže. Podle odborníků může rodina ušetřit i dva tisíce korun ročně, když dešťovou vodou...

Pět kroků k úspoře vody doma i na zahradě

Jeden člověk spotřebuje denně přibližně 150 litrů pitné vody. Jenom využití dešťovky k závlaze zahrady a při úklidu nahradí až 40 % této spotřeby. A to je...

Výběr článků

Načítám